Неудобните истини за еволюцията ни | webcafe.bg
Webcafe

Неудобните истини за еволюцията ни

Webcafe.bg , По The Independent
01.12.2010, 18:24 (обновена 05.12.2010, 12:41)
мъж, секс

Снимка: © Getty Images

Мъжете харесват руси сексбомби (а жените искат да изглеждат като тях)...

Защо красивите хора имат повече дъщери? Защото красотата е по-важна за жената, отколкото за мъжа, твърди еволюционният психолог Сатоши Казанава.

Защо повечето атентатори-самоубийци са мюсюлмани? Защото не правят достатъчно секс.

Защо либералите са по-интелигентни от консерваторите? Защото либерализмът е "еволюционна новост".

Ученият от Лондонската школа по икономика и автор на книгата "Десет политически некоректни истини за човешката природа" е свикнал да защитава провокативните си тези срещу гневни критици.

Той признава, че част от идеите му може да изглеждат "неморални, обратни на нашите идеали или оскърбителни". Но все пак твърди, че те са истина - и са подкрепени от научни доказателства, които той продължава да събира, откакто книгата му е издадена през 2007 г. "Независимо дали ви харесва или не, човешката природа просто не е политически коректна", заявява той.

В изследване, което предстои да бъде публикувано в изданието Reproductive Sciences, той привежда нови доказателства за това, което описва като един от най-известните принципи на еволюционната биология - който обяснява защо привлекателните хора имат повече деца от женски пол.

И така, какво гласи изследването?

1. Красивите хора имат повече дъщери

Още известна като "Хипотезата на Тривърс-Уилърд", тази теза гласи, че ако родителите имат някакви отличителни характеристики, които могат да предадат на децата си, които ще бъдат по-добри за единия пол, отколкото за другия, те ще имат повече деца от този пол.

Стойността на мъжа като партньор като цяло се определя в еволюционен план от здравословното му състояние, статуса и властта му, твърди Казанава, докато ценността на жената като цяло се определя от младостта и физическата й привлекателност.

"Физическата привлекателност, макар да е всеобщо призната за положително качество, допринася дори още повече за успешната репродукция на жените, отколкото на мъжете. Поради това хипотезата предсказва, че физически привлекателните родители биха имали повече дъщери, отколкото синове", пише Казанава.

Сочат се статистики от проучването на развитието на децата в САЩ от 1958 г., включващо 17 000 бебета, които са били оценени като привлекателност от учителите им на 7-годишна възраст, а на 45 години са били анкетирани за възрастта и пола на децата им, които подкрепят тезата. Непривлекателните деца е било по-вероятно да имат синове, гласи изследването в "Reproductive Sciences".

2. Либералите са по-интелигентни от консерваторите

Изследване на Казанава, публикувано през март в "Social Science Quarterly", е базирано на същите данни и показва, че младите пълнолетни американци, които се идентифицират като "много либерални", имат среден коефициент на интелигентност 106, докато тези, които се определят като "много консервативни", са имали среден коефициент на интелигентност 95.

"Способността за мислене и разсъждение е дала на нашите предци предимства в разрешаването на еволюционно нови проблеми, за които те не са имали вродени решения. В резултат на това по-интелигентните хора е по-вероятно да разпознават и разбират подобни новаторски същности и ситуации, отколкото по-слабо интелигентните хора - а някои от тези същности и ситуации представляват предпочитания, ценности и начин на живот", заявява Казанава.

Хората еволюционно са създадени да бъдат консервативни, грижещи се основно за семейството и приятелите си. Либералната нагласа и грижата за неограничен брой генетично несвързани чужди хора е еволюционно нововъведение. Така че по-интелигентните деца е по-вероятно, когато пораснат, да бъдат с либерални нагласи.

3. Повечето атентатори-самоубийци са мюсюлмани

Самоубийствените атентати не винаги са религиозно мотивирани. Но когато е намесена религия, тя е винаги мюсюлманска, твърди Казанава.

Защо? Изненадващият отговор е, че това няма нищо общо с исляма или политиката, културата или расата. Вместо това то е свързано със секса или в този случай - с липсата на секс.

В Psychology Today Казанава заявява, че характерна особеност на исляма е, че той толерира многоженството - мъжете да вземат по две или повече жени едновременно. Позволявайки на някои мъже да монополизират всички жени, останалите мъже са оставени на сухо. Перспективата за 72 девици, очакващи в рая всеки мюсюлмански мъченик, създава силен коктейл. "Именно комбинацията от многоженството и обещанието за голям харем от девици в рая, са това, което мотивира много от младите мюсюлмански атентатори-самоубийци", заявява той.

4. Мъжете харесват руси сексбомби (а жените искат да изглеждат като тях)

Русата коса е уникална с това, че се променя драстично с течение на възрастта, казва Казанава. Обикновено младите момичета със светлоруса коса стават жени с кестенява коса. Поради това русата коса е знак за младост и мъжете, които се опитват да се чифтосват с блондинки, несъзнателно търсят по-млади (и поради това по-здрави и по-плодовити) жени.

5. Хората са естествено полигамни

Полиандрията (една жена в брак с повече от един мъж) е рядкост, но полигамията масово се е практикувала в по-голяма част от историческите общества.

В обществата, където богатите мъже са много по-богати от бедните мъже, жените и техните деца предпочитат да имат дял от малцината богати мъже, отколкото да имат целия беден мъж само за себе си. На практика повечето индустриални общества клонят към моногамия, тъй като мъжете стават по-равни като имуществено състояние, отколкото предците им в Средновековието.

6. Раждането на синове намалява вероятността за развод

Ценността на мъжа като партньор принципно се определя от богатството, статуса и властта, докато при жената произлиза от младостта и физическата й привлекателност. Присъствието на бащата е важно за неговия син заради това, че така се гарантира наследяването от него на богатство, статус и власт, но бащата не може да направи особено много, за да запази дъщеря си млада или красива. Трайното му присъствие в семейството е важно за сина, но не е толкова решаващо за неговата дъщеря.

7. Какво общо има между творческите гении и престъпниците

Тенденцията към извършване на престъпления достига своя връх в юношеството, след което рязко спада. Но тази крива не е ограничена до престъпността - тя също така е очевидна във всяко измеримо човешко поведение, което се възприема от потенциалните партньори и което има стойност (тоест е недостъпно за всички конкуриращи се за достъп до партньор). В конкуренцията за партньорки мъжете може да действат чрез насилие или да изразяват конкурентното си предимство чрез творческата си дейност.

8. Митът за кризата на средната възраст при мъжете

Много мъже на средна възраст преминават през криза, но не защото са на средна възраст. Те преминават през това, тъй като жените им са в тази криза. Казанава твърди: "От гледна точка на еволюционната психология, кризата на средната възраст при мъжа е провокирана от предстоящата менопауза на неговата жена и от края на нейната репродуктивна кариера - и оттам произлиза възобновената му потребност да изглежда привлекателен за по-млади жени."

9. Естествено е мъжете политици да рискуват всичко заради любовна връзка

Властните мъже винаги са били в моногамен брак, но са се чифтосвали полигамно. Мъжете се стремят да постигнат политическа власт, съзнателно или несъзнателно, за да имат репродуктивен достъп до голям брой жени.

10. Мъжете подлагат жените на сексуален тормоз, защото не са сексисти

Мъжете винаги са подлагали другите мъже на оскърбително, сплашващо и унизително отношение по време на работа. Това е част от тяхната реакция на конкурентни ситуации. Мъжете не се отнасят към жените по-различно, когато ги тормозят. Те правят това, тъй като не дискриминират жените спрямо мъжете, заключава Казанава.

Oще: еволюция  истина  неудобни истини  политкоректност  психология 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.12.2010, 13:30

12 feministka | 23.01.201123:17

хм, тези факти потварйдават, че сме произлезли от маймуните. Особено това, което е писано за мъжете Усмивка
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 11.12.2010, 12:39

11 SOURCE | 11.12.201013:39

Мхм човекът очевидно е прав за всичко макар и не всички да приемат истината.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

10 ot4eto | 05.12.201014:15

Harry, аз лично съм емоционално безразличен към резултатите, нямам никакви претенции как точно работи света. Просто държа на един научен стандарт, защото от такива изследвания излиза лошо име на науката. Аз търсих научен труди минал рецензия, но не открих. Ако някой ми даде линк, ще си променя мнението.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

9 Harry | 04.12.201021:05

Много щастлив Не ви харесва а ? Но има логика в което казва.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

8 ot4eto | 04.12.201014:43

Кекс на екс, нима? Данни от социологически изследвания? Знаеш ли свободните интерпретациите на статистиката колко лошо име и донесоха? Цитирал ли е поне един ген или днк секвенция в труда си? Има ли антропологически данни и въобще, след като включва еволюцията, а тя си има стандарт на доказване, ползвал ли го е? Минал ли е трудът му пийр ревю или просто е надраскал една книжка? Силно се съмнявам, но ако е, лично ще ви се извиня.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.04.2010, 20:40

7 lina | 03.12.201011:20

НАЙ ме умилява педерастката философия - видите ли ВСИЧКИ са скрити гейове и само дето не искат да си го признаят. Та така и с ОВЦЕТЕ!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 16:30

6 boby | 03.12.201010:24

Айде стига ревали, 80% от твърденията му са си чиста истина, която другите премълчават за да не се засегне случайно някой.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.11.2010, 19:30

5 Кекс на екс | 03.12.201002:01

Чел съм изследването на автора в оригинал преди години. Човекът е обосновал своите виждания с логика, факти и числа.
Ако някой не е съгласен с него, нека направи аналогично проучване и да го опровергае научно по същия начин.
То е много лесно да се оплюва някого на просто ей така на общо основание, само защото истината не му изнася.
Или пък да реве, че пак го обобщили и го причислили към масата, а той (тя) е уникат, чудо невиждано и няма как да бъде сложен в една група с останалите простосмъртни по какъвто и да е показател.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

4 ot4eto | 02.12.201019:08

Прочетох само до първа точка, защото това просто не е наука. Направил човека социологическо изследване и на базата на изводи и корелации, говори за еволюционни процеси. Без коментар.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2010, 19:10

3 GohoBG | 02.12.201019:08

е не е чак толкова злье дееее Смее се мноо сте критични мааамустара хаха Много щастлив
   

оценка

+0 -0