Рогати динозаври бродили от Азия към Европа | webcafe.bg
Webcafe

Рогати динозаври бродили от Азия към Европа

Webcafe.bg , По BBC
27.05.2010, 16:23 (обновена 28.05.2010, 18:21)
динозавър

Рогатият динозавър в Европа е бил доста по-малък от събратята си в САЩ и Азия

Рогатите динозаври, смятани досега за обители единствено на Азия и Северна Америка, вероятно са  бродили и из праисторическа Европа, смятат учени.

Палеонтолози оповестиха, че са открили вкаменелости от рогато същество в планините Бакони в Западна Унгария. Откритието може да им даде по-добра представа за околната среда в късния период на еволюцията на динозаврите. Учените са представили откритието си в сп. "Nature".

Вкаменелостите на т. нар. "айкацератопс козмай" са били открити в мина от унгарски екип от учени през лятото на 2009 г. Ръководителят на учените - Атила Оси, член на Унгарската академия на науките, казва, че една от откритите вкаменелости напомня човката на папагал.

В началото Оси не бил уверен в точния произход на вкаменелостта, но на конференция в Бристол по-късно същата година било потвърдено, че е част от скелета на представител на цератопс - вид рогат динозавър. "Когато се завърнах в Унгария от Бристол, прегледах наново пълната колекция от всичко, открито от нас в мината през последните 10 години," разказва той. "И сред около 10 000 кости накрая открих четири други образци, които биха могли да са свързани с цератопси."

Новооткритият тревопасен динозавър е много по-малък от американските и азиатските си сродници -достигал е само около 1 метър на дължина. По думите на Оси, той е бил "джуджето" сред членовете на фамилията цератопс.

Докато анализирал находките, палеонтологът се консултирал с други учени, между които е и Ричард Бътлър - специалист по динозаврите, живеещ в Мюнхен, Германия. Бътлър, който е съавтор на материала, публикуван в сп. Nature, смята, че откритието е жизненоважно за разбирането на фауната на динозаврите, обитавала Европа в късната креда, в периода преди 100 млн. и 65 млн. години. Това е бил последният етап на еволюцията на динозаврите, преди те да изчезнат окончателно.

"Това откритие е особено важно, ако желаем да разберем как са изглеждали динозаврите в Европа по това време. То показва, че рогатите динозаври със сигурност са присъствали на тези географски ширини," казва ученият. По думите му Европа в късната креда не е била една обща територия, а група от острови, известни като Тетийски архипелаг. Поради това се е смятало, че европейските динозаври са били уникални по рода си. Но новите открития може да оборят това възприятие.

"Откритията показват, че може би тези животни са били в състояние да се придвижват между двата региона, което означава, че европейските рогати динозаври не са били напълно изолирани," коментира Бътлър. Унгарският му колега Оси го подкрепя: "Смятам, че тези животни са дошли в Европа от Централна Азия в ерата на кредата".

По думите на Оси никога не е било лесно да се разбере как животните се придвижват в архипелаг - и най-новото откритие може да е "много важен елемент от по-голям пъзел", който би помогнал на учените да създадат по-добра представа за праисторическа Европа и нейната екосистема. "Това означава, че сега трябва да преразгледаме по-ранните си концепции за видовете животни, които са обитавали тези региони," уточнява палеонтологът.

Бътлър коментира, че новооткритият член на семейството на цератопсите може и да е бил джудже по размери, но е трудно това да се заяви със сигурност, тъй като единственото, с което за момента учените разполагат, са част от черепните му кости. Той обяснява, че феноменът на "джуджетата" е бил доста разпространен в Тетийския архипелаг. Животните са били по-малки от своите континентални сродници, заради ограничените ресурси на изолираните острови.

"Имало е еволюционен натиск те да бъдат по-малки. Това е нещо, което също така е известно и за слоновете - имало е слонове-джуджета, които са живели на острови в Средиземноморието преди няколко десетки хиляди години," разказва ученият. А за да могат рогатите динозаври да се преместват от остров на остров, те трябва да са били добри плувци, заключава Бътлър.

Другата възможност според него е в някакъв момент нивото на праисторическия Тетийски океан, разделял южните и северните континенти, да е било толкова ниско, че островите временно да са били свързани с ивици суша - и животните да са могли на практика да се движат по морското дъно.

Oще: динозаври  европа  унгария  учени 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.