Защо се сгромоляса комунизмът | webcafe.bg
Webcafe

Защо се сгромоляса комунизмът

Дойче Веле
07.06.2012, 12:03 (обновена 11.06.2012, 12:28)
опашка, комунизъм

Вий спомняте ли си, другарю

Когато съпротивата срещу комунистическите режими беше най-силна, те успяха да я смачкат и да оцелеят. А когато хората от Източния блок вече се бяха примирили с властта на комунистите, системата изведнъж рухна. Защо?

Краят на комунистическата власт във всяка отделна страна настъпи по различни пътища. 1989-та навсякъде беше различна, но главната причина за провала на държавния социализъм от съветски тип навсякъде беше една и съща.

Съветският съюз и неговите т. нар. "народни демокрации" все по-трудно се справяха с основните функции и задължения на една държава, те не успяваха вече да удовлетворят дори най-минималните очаквания на хората. Залагаха на принудата и назиданието, вместо на свободното волеизявление, разчитаха на инструментите на властта си и се бяха отказали от обратна връзка с гражданите - всичко това в модерните времена се оказа сигурна рецепта за държавен провал и за галопираща загуба на легитимност.

Ерозията на самата система се оказа много по-опасна за партийните върхушки, отколкото действията на малобройните дисиденти, които се застъпваха най-вече за граждански права. Масовото население вече беше изгубило вярата си в бъдещето, а в навечерието на промените дори партийните кадри не вярваха в системата. Това пък парализира въоръжения до зъби апарат, който в продължение на десетилетия се бореше срещу действителната или мнима опасност от контрареволюция.

Великобългарският шовинизъм

Защо обаче властниците в решителния момент се поколебаха да избият стотици или хиляди и да спасят режимите си? Това е ключовият въпрос в сборника "1989-а и ролята на насилието", в който 17 автора анализират драматичните събития в шест бивши социалистически страни.

Според вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", за разлика от Полша, Унгария и Чехословакия, където промените стават повече по пътя на диалога, в България, Югославия и Румъния ключова роля играят и някои етно-национални конфликти, подтискани в продължение на десетилетия.

Статията за България от професор Щефан Трьобст е озаглавена „Насилие и ненасилие в хода на българската промяна". Трьобст е автор на различни монографии, в които обръща сериозно внимание тъкмо на възраждането на българския национализъм още по времето на Тодор Живков. В статията си "Забравената смяна на парадигмата?" той пише: "Десталинизацията доведе през шейсетте години до либерализиране на политиката и на историческата наука под формата на реабилитиране на тъй критикувания дотогава „великобългарски шовинизъм", който просто беше предрешен като "социалистически патриотизъм". Това беше истинска смяна на парадигмата."

Професор Трьобст анализира критично и днешния български национализъм: „Има едно интензивно съсредоточаване върху собствената национална история (заедно с ревнивото опазване на големия национален разказ, кодифициран през ХІХ-ти век), както и изключително тясно институционално и лично преплитане с държавния апарат и партийните структури, което не е някакъв продукт на промените след 1989 година. То е директен резултат от идеологическото размразяване през 50-те години."

За разлика от България, Румъния и Югославия, където национализмът играе ключова роля по време на промените и след тях, в Полша например "въоръженото безсилие" на властта е принудено да седне край Кръглата маса заедно с опозицията. Пак от Полша се е запазил и един многозначителен призив към антикомунистическата опозиция в годините на промените: „Недейте да палите партийните комитети, създавайте свои собствени!".

НРБ и ГДР - прилики и разлики

В сборника "1989-та и ролята на насилието" най-много място е отделено на промените в бившата ГДР. Няколко техни аспекта, впрочем, удивително и дори буквално напомнят на случващото се по същото време в България, където Тодор Живков през 80-те години успя да измоли от ловния си приятел -западногерманския политик Франц-Йозеф Щраус, един огромен заем. Ето какво пише "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" за ерозията на системата в ГДР:

"Политиката на разведряване, милиардните кредити от Щраус, объркващото политическо лъкатушене на Горбачов - поради всичко това управляващите комунистически елити бързо изгубиха всякаква ориентация и изпаднаха в безпомощност."

И понеже сборникът е посветен на ролята на насилието, нека накрая цитираме и обобщения извод на авторите: веднага след установяването на комунистически режими в Източна Европа властта смазва с кръв всеки опозиционен порив. През 80-те години обаче комунистическата власт вече не смее да използва масово насилие, сменили са се и поколенията. Това е и една от съпътстващите причини за края на режимите.

Oще: комунизъм  комунисти  режим  система 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.08.2011, 09:00

77 Гриша Димов | 12.06.201206:13

Т. нар. комунизъм се срина, защото и у нас и в СССР властващите не успяха да проведат промяна на партията си по ленинската препоръка - като диалектика на общото и единичното. Започналите спорове от дрвугарите и другарките имаха повечето за цел да запазят остатъчния сталинизъм. Специално у нас се оказа, че партията доста време е била подвеждана от академик Ярослв Радев, който е пробутвал фашитски закони в Народното Събрание и по този начин някои от законите са били заимствани и от СССР. Нещо повече: у нас съдията Цоло Илиев Цолов постанови решение с което де факто прогласяваше клаузите от КНРБ за нищожни?! Оттам тръгна големия спор, който завърши с лозунга "45 им стигат, времето е наше".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.09.2011, 17:30

76 Симо Петков | 11.06.201212:53

"Великобългарският шовинизъм"?? алооо авторааа.. шовинизъм??! верно ли ве .. и то .. великобългарски??! ..

..."... Македония, Тракия, Добруджа - живи части от снагата на България? подобна дива националистическа мисъл, за радост на българските империалисти? Или не е още ясно, че Тракия, Македония и Добруджа, не са български земи отрязани от снагата на България, а земи чужди, които националистическа България иска да завладее ? Нима не е ясно че фашистка, империалистическа България в съгласие с империалистите победители получи живи части от снагата на Македония и Тракия, които като завладени и чужди земи тя подложи на експлоатация и гнет?...
.тази дива националистическа лъжа за българския характер на Тракия, Македония, също и Добруджа и по такъв начин да стане проводник на великодържавния български шовинизъм и да му даде право върху Македония, Тракия и Добруджа? .................. Нашата задача е да доказваме неуморно, че Македония, Тракия и Добруджа, трябва да принадлежат на македонци, тракийци и добруджанци. Задачата на нашия печат е да мобилизираме българските работници, работнички, селяни и селянки на борба срещу завоевателната политика на българския империализъм за осуетяване на готвещата се война и въоръжена антисъветска интервенция, да мобилизира трудещите се маси у нас на борба под лозунга за правото на Македония, Добруджа и Тракия за пълно национално самоопределение до отделяне в самостоятелна държавна единица под лозунга за единен работнически фронт на пролетариата ...

ПАК ПОВТАРЯМ, та авторът да попрочете (и да попита после, някой да му го обясни, баааааааавнооооо ..)

.." да мобилизираме българските работници, работнички, селяни и селянки на борба срещу завоевателната политика на българския империализъм за осуетяване на готвещата се война и въоръжена антисъветска интервенция, да мобилизира трудещите се маси у нас на борба под лозунга за правото на Македония, Добруджа и Тракия за пълно национално самоопределение до отделяне в самостоятелна държавна единица под лозунга за единен работнически фронт на пролетариата ..."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

75 KingoftheROAD | 11.06.201212:34

За китайските комунисти товарисч Сталин казвал следното: Те са като репичките, червени са само отвън Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

74 Frida | 11.06.201201:50

Ротшилд, не Рокфелер, пак ми се спи Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

73 Frida | 11.06.201201:35

аа, Фолъне, само пшенични - толкова крехко, сочно стъбълце и зеленичко си имат - то е като ядчицата, измивам една щипка хубаво и преживям едно по едно. не се шегувам. тука е пълно с разни кълнове, най-вкусни са от репички, имат типичната лютевинка на ряпата, но едва уловима. само че са с по-груби от пшеничните. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

72 Frida | 11.06.201201:24

виждате ли, комунизъм, социализъм, капитализъм - това е основаване на човешките взаимоотношения изключително върху материалното - икономика, търговия, труд. идеологиите съответно са създадени във времена на повсеместен глад, мизерия, болести, войни. времената се менят. благодарение и на грешките. въпросът е, че хората не са готови да се променят. те приемат благоденствието, като даденост, а то не е. приемат Рокфелер, като враг, а той не е. щото не е вездесъщ. в случая просто спасява една възможност за
здраво функциониране на капитала. истинският, реалният. в период на преход към някаква по-нематериална форма на стопански отношения, която е предопределена от виртуалните човешки комуникации. а човекът не е и не може да бъде съвършен. какво е човекът - четете Танах, или Стария завет и ще разберете. древните са казали всичко. затова, когато евреи се обединяват,\очаквам, че и Бъфет ще се присъедини\ значи наистина положението е критично. при тях две хиляди години не са отишли навятъра Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.06.2012, 20:53

71 Дива котка | 10.06.201221:12

Сгромолясало се е на баба ви хвърчилото! Комунизъм никога, ама никога и никъде не е имало. Комунизмът предстои. Комунизъм и социализъм са две различни обществени системи. Социализма е преходен период, както се оказа в крайна сметка, към капитализма. Не може да ме изненада подобна манипулативна статия на Дойче Веле, предвид събитията по света, надигащата се лява вълна навсякъде и страха пред предстоящия, неизбежен колапс на капитализма. Не промивайте мозъци - и без това неграмотността и глупостта в европейското гето Бг е тотална. Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

70 Harry | 10.06.201220:12

Ще повтарят че комунизма се е сгромолясал за да не прозрем че комунизъм и глобализъм на корпорациите е едно и също, управлява се от едни и същи хора още от 1917 г.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 03.11.2010, 06:37

69 Николай Дренчев | 10.06.201219:53

Комунизмът се бил сгромолясал!
Стига лъжи, много си е добре, не се сгромолясъл, само се е трансформирал. Сега строим 2-рата му серия.
А понеже ни мислят за наивни, ни пробутват такива статийки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

68 Harry | 10.06.201213:01

Frida, новината за двете фамилии трябва да те притеснява, най-малкото защото тя е преднамерено пусната в медиите, които иначе се правят че тези фамилии не съществуват. Голяма заблуда е да се мисли че ако си евреин като тях си защитен. Точно те са виновни за Холокоста, било е търсен ефект или поне така казват някои ционисти. След няколко века безполово размножаване толкова са деградирали че у тях не е останало нищо човешко, казвам го заради разсъжденията ти относно филантропичността им. Много щастлив Намери интервюто на Аарон Русо да чуеш мнението му за тях след продължително близко приятелство.
   

оценка

+0 -0