Европа не си вярва | webcafe.bg
Webcafe

Европа не си вярва

Webcafe.bg, по El Pais
13.03.2013, 15:27 (обновена 15.03.2013, 07:26)
Евро

За да бъде спасено, еврото имаше нужда от две неща. Първо - категорично политическо решение, което да сложи край на спекулациите за бъдещето му. Второ - финансов инструмент, който да направи това обещание реалистично.

И през 2012 г. - след няколко години колебания и откровени гафове - европейските лидери успяха да постигнат и двете. Еврото отстъпи от ръба на пропастта и пое по стабилния път, изоставен през последните години.

Слабият ефект от следизборния хаос, в който попадна Италия, показа силата, която еврото е натрупало - поне за момента. Ако погледнем назад, шокът през октомври 2011 г. от решението на Георгиос Папандреу да свика референдум за мерките, наложени от тройката гръцки кредитори, изстреля някои от индексите на несигурност на финансовите анализатори до нива, дори по-високи от тези след терористичните атаки от 11 септември 2001.

Без съмнение сега Италия е в голяма бъркотия. Еврото обаче набира скорост бързо, поне до този момент.

Макар да показват силата на еврото, изборните резултати в Италия подчертават и политическата слабост на Европа. Обърканият вот е признак за криза на легитимността, която става все по-очевидна и още по-опасна с всеки следващи избори за Европейски парламент.

Данните от проучване на общественото мнение на "Евробарометър", което Европейската комисия провежда два пъти годишно, ясно показват до каква степен кризата е свила доверието на гражданите на ЕС в институциите на общността.

Зрелищен провал

В държави като Испания "нетното" доверие в ЕС (показател, който изважда процента на съмняващите се в организацията от процента на вярващите в нейното бъдеще) през 2007 - преди кризата - е било 42 пункта (65% вярващи срещу 23% невярващи).

Днес нещата са се обърнали наопаки и е налице нетно недоверие от 52 пункта (72% изразяват недоверие, а само 20% все още вярват в ЕС). Това е очевиден зрелищен провал на европейската идея.

Този преход би трябвало да ни вкара в дълбок размисъл. В Гърция, Ирландия, Испания, Португалия и Кипър евросъюза се възприема с доста сериозно недоверие. Показателно е, че ръстът на недоверието в ЕС се случва не само в задлъжнелите страни, но и в страните-кредиторки. Същото важи и тези, които са в по-добро финансово състояние.

Хората в Германия, Австрия, Франция, Холандия и Финландия също са изгубили доверие в ЕС. Очевидно, че при тях това недоверие не е насочено просто към ЕС, а и към другите държави-членки и техните граждани. В настоящата ситуация, всички се оказват губещи.

Изправени сме пред тежък проблем на легитимността. В Европа, където колективната идентичност, общите ценности и демократичните процедури все още са в зората си, легитимността произлиза най-вече от икономическите резултати.

По-високият икономически растеж води до по-голяма обществена подкрепа за европейска интеграция и обратното. Това означава, че резервът от легитимност, доколкото е почти изцяло свързан с икономическия растеж, е ограничен и доста бързо се изчерпва при криза.

Неприязън и недоверие

Точно това изживяваме в момента. Страните с големи икономии може и да удържат контрол над бюджетните си дефицити, макар и да не намаляват държавния си дълг, но те нито създават работни места, нито икономически растеж. Това е причината тези държави за момента да не успяват да спечелят подкрепата на обществеността, от която се нуждаят, за да се самоподдържат.

Нещо по-лошо: заставянето на правителствата систематично да нарушават обещанията си от изборите и да прокарват еднакви политики, независимо от политическата им ориентация, също подкопава легитимността на националните политически институции.

Това вече го наблюдаваме в страните, в които се извършваха интервенции - политическите системи демонстрират признаци на умора (Испания и Португалия) или разпад (Гърция и Италия). Междувременно, преобладаващата нагласа в страните-кредиторки, където също няма икономически растеж, е че членките от юга са тежко бреме, разхищаващо и без това оскъдните ресурси и спъващо техния собствен напредък.

Именно в контекста на тази преплетена и с недоверие неприязън, ЕС трябва да извърши максимално бързо належаща политическа и икономическа интеграция.

Еврото е спасено, но няма да оцелее в дългосрочен план без банков съюз, който да включва механизми за справяне с кризи и общоевропейско осигуряване на депозитите. Нито пък би оцеляло без подобаващ бюджет, колективизация на дълговете и много по-ефективна координация на икономическите политики.

Тези решения обаче изискват точно това, което не достига на Европа сега: доверие в ЕС и взаимно доверие. Или мускетарският принцип - един за всички, всички за един.

За да проработи европейската идея, гражданите от Севера и Юга - от държавите-кредиторки и държавите-длъжници, от центъра и периферията, трябва да бъдат склонни да "снабдят" европейските институции с адекватни финансови инструменти и правителства.

Освен че трябва са ефективни, те трябва да разполагат и с демократична легитимност. Ала за да могат данъците на един немец да подкрепят спестяванията на един испанец, а данъците на един испанец - на един грък или португалец, имаме нужда от доверие в Европа. А в момента точно това тотално липсва.

През юни 2014, само след една година, европейските граждани ще бъдат призовани да гласуват. Ако доверието им към ЕС не бъде възстановено дотогава, може би ще ни очаква неприятна изненада. Спасяването на еврото е от ключово значение, ала то е средство, а не крайна цел. Крайната цел са гражданите: без тях еврото няма особен смисъл.

Oще: брюксел  гърция  евро  европа  европейски съюз  икономии  италия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2012, 16:41

15 Dian Dorev | 18.03.201321:20

Работят глупаците...Умните измислят машини да работят вместо тях...А в България чефутите я докараха до там че и цигарите да си ги свиваме ръчно>
Както преди 70 години... Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

14 еднажена | 18.03.201319:16

А сега си го представи глобално Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

13 еднажена | 18.03.201319:13

http://www.webcafe.bg/id_200463963/fpage_2/#Comments

Левит Хостел - мнение номер 10.
Кратък преразказ:

"Банките са частни институции с частни капитали ...бла -бла .Държавата може да създаде условия ...бла-бла .Така би позволила създаването на много малки банки и институции с финансови и банкови функции!Бла-бла! Тези банкови институции за да съществуват...бла-бла Отегчен "

Е ли възможна - съвсем хипотетично , според твоите изявления , когато държавен апарат и банкова с-ма се срастнат , с цел ( поне на най-конкретно ниво ) получаване на бърза печалба - една фикция , според която се разказва играта на всички по "ефекта на доминото" !?
Освен на онези , продали алчните си души/г..ве ....но те , разбира се - също имат своите проблеми Кул

ангелче
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

12 еднажена | 18.03.201318:35

ЕЦБ и "Четвъртият райх" са в един отбор - да, но съвсем не са сами.
Точно на теб ли трябва да бъде обяснявано...
Под друга тема ( ако съм се объркала - извинявай! ) ти защитаваше , каква изненада Много щастлив , именно банките.
В случай , че не греша , най-малкото си непоследователен , зле информиран , което в твоят случай е предозиране с дезинформация...или форумните ти изяви са продиктувани от не съвсем коректни намерения.
Ето , правиш впечатление на учен човек , обясни ми просто и кратко - е ли възможно банките да генерират инфлация и/или да определят "конюнктурата" muhihihihi на "пазара"?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

11 Levitt Hostel | 18.03.201313:33

Всички факти показват, че Европейската централна банка води политика в подкрепа на Германия.Това се осъществява с решението Европейската централна банка да изкупува дългови книжа на нуждаещите се от финансов ресурс държави. Германската икономика стимулира ръст чрез девалвиране на еврото, което е изцяло в подкрепа на германския износ. Четвъртият Райх води икономическа война срещу Европа
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

10 mima | 18.03.201311:53

Истината е, че германците колкото и да се правят на ощипани печелят най-много от ЕС и еврото. Защото правилата в ЕС способстват богатите да станат по-богати и съответно бедните по-бедни. Без граници е така...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2013, 23:35

9 Radoslav Yakov | 18.03.201311:31

Маняна е намек за бавна работа, но се отнася за Мексико. Много "разбирачи" не правят разлика между Мексико и Испания. Който е работил и живял в Испания знае за какво става въпрос. Нагласите, че германци и холандци са по-работливи са просто мит. Защо Испания беше добре преди да приеме еврото, а сега не е? Хайде като сте такива експерти ми обяснете. Аз съм обяснил в предния пост, защо и как еврото се управлява от германското лоби в ЕЦБ и как това прецаква всички останали в Еврозоната. Това с маняната го разправяйте на някой друг.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.11.2012, 20:33

8 Абе | 18.03.201308:16

Lucky Stike
"...какво означава маняна?

Същото като "яваш-яваш", но без елемента на прибързване?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2013, 23:35

7 Radoslav Yakov | 18.03.201300:28

Никога не е имало опасност за еврото. Това, че еврото е "спасено" е пълна глупост, а че било застрашено е легенда, която тръгва от финансовото сърце на Еврозоната – Франкфурт и има за цел отклоняване на вниманието на хората. Банките държат контрола над политическата власт в Еврозоната и в отделните страни в тази зона. Банките също така са виновни за кризата, както знаем. Е, как виновните за кризата да работят сега за излизане от нея. Няма как да стане.

Живеех в Испания преди еврото и по време на еврото. Преди еврото всичко беше ок – силна икономика и силна социална държава. Испания беше европейският икономически тигър с ръст 3,6% за 2001, 2,7% за 2002, 3,1 за 2003 година. По същото време Германия беше с буксуваща икономика с 1,2% ръст за 2001, 0% за 2002 и дори с рецесия от –0,2% за 2003 година. Поради отчайващия темп на германската икономика Европейската централна банка (ЕЦБ) започва да понижава драстично лихвения процент ,при който кредитира търговските банки, с разбираемата цел да съживи германската икономика. Целта й се постига чак през 2006 г., когато за първа година през новия век германската икономика показва истински ръст (3,4%). Но този успех си има цена. Както всички икономисти знаят, понижаването на лихвения процент от страна на една централна банка в момент на сериозен растеж (какъвто има по това време в Испания) е много рисковано и почти сигурно предизвиква т.нар. прегряване на икономиката и балон в сектора на строителството. Това са го знаели, разбира се и експертите от ЕЦБ, но тъй като германското лоби в ЕЦБ е най-силно, те предпочитат да разорят Испания, но съживят Германия.

Когато балонът в строителния сектор в Испания се спука през 2009- 2010 и страната започна да се движи надолу по склона, ЕЦБ остана безучастна. Когато испанската икономика вече пета година има нужда от ликвидност и по-евтина валута, за да се активизира износът, ЕЦБ казва „не“, защото имало опасност от нарастване на инфлацията. А инфлацията е враг номер едно на банките. Гермаскто лоби в ЕЦБ продължава да дърпа конците на общата валута и съвсем естествено ЕЦБ води политика, съобразена единствено с германските интереси и ничии други. За каква общоевропейска кауза става дума тогава? Хората не са наясно с икономическите тънкости, но усещат, че еврото не е нещо, което подобрява техния живот. Напротив. Валутата, над която тяхната национална централна банка няма контрол не се управлява в техен интерес и дори се използва като средство за манипулация над собствената им икономика. Няма как при това положение еврото да бъде защитено. Имам предвид защитено морално с аргументи, които да докажат, че то трябва да продължи като проект.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

6 Mile Manolov | 16.03.201307:33

ако задуха правилнио ветЪр Оня първи ще изрови партийната книжка от мазата muhihihihi
   

оценка

+0 -0