Как думите могат да станат димящи дула | webcafe.bg
Webcafe

Как думите стават димящи дула

Webcafe.bg, по сп.Foreign Policy
02.04.2013, 16:21 (обновена 05.04.2013, 08:02)
Геноцидът в Руанда

Снимка: © Wikimedia Commons

След "Изтребете хлебарките" в ефира на проправителственото радио, десетки хиляди са избити с най-примитивно оръжие

В месеците преди геноцида в Руанда през 1994 г. пропавителствената радиостанция Radio Television Libre des Mille Collines залива страната с пропаганда срещу народа тутси и призовава своите слушатели хуту "да избият хлебарките".

По време на геноцида ролята на радиото била още по-голяма: в ефир били прочитани имената и адресите на хората, които трябва да бъдат убити.

Ролята на Radio Television Libre des Mille Collines стана ясна за света чак след края на насилието. Трима души от ръководството му бяха осъдени от трибунал на ООН, но какво ли щеше да се случи, ако някой беше слушал внимателно предаванията, преди да се е проляла кръв?

Това е идеята на Hatebase, новата инициатива на канадската организация Sentinel Project. Активистите използват социалните мрежи и други технологии, за да откриват ранни знаци за предстоящ етнически конфликт.

Hatebase има два компонента. Първият е интерфейс, подобен на този в Wikipedia, където потребителите добавят изрази на различни езици, които често са свързвани със словото на омразата. Вторият компонент е система, с която се известява къде и кога са били използвани тези изрази.

"В момента, в който видиш слово на омразата, ти можеш да го разположиш на карта. На нея се вижда колко често са използвани различни по тежест изрази и дали има някакъв вид географско изместване", обяснява създателят на системата Тимъти Куин.

Той дава пример с реалния свят: "Ако следяхте събитията в Руанда в началото на 90-те, щяхте да използвате за измервателна единица споменаванията на думата "хлебарка".

Разбира се, даже в най-напредналите общества има известно количество расисти, ксенофоби и подобни. Всъщност, една разходка из коментарите в YouTube може да те убеди, че скоро в Америка ще избухне кървав расов конфликт.

Затова и разработчиците са насочили усилията си към онези краища на света, където виждат потенциал за кръвопролития.

Така например напрежението след президентските избори в Кения може добре да се „чете" през обидните изрази онлайн.

Изпълнителният директор на Sentinel Project Кристофър Тъкууд допълва: "В Иран видяхме определена връзка между изказванията на представители на властта срещу религиозното малцинство Бахай и последващите атаки срещу него - вандализъм, арести и т.н.

Когато започнем да виждаме от по-рано връзките между вербалната и физическата агресия спрямо определено малцинство, ще можем да правим по точни прогнози".

Има един сериозен проблем - не винаги може да се прецени дали даден израз е употребен с цел да разпали омраза. "Това никога няма да бъде напълно разрешено, но ние боравим с предоставени от самите хора изрази.

Ако гледаш Руанда от 90-те и там много се говори за хлебарки, това може да значи, че имат проблеми с насекомите, но, поставено в контекста е ясно за какво става въпрос", обяснява програмистът Куин.

Oще: етническо насилие  руанда  слово на омразата  социални мрежи 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.12.2012, 10:15

5 Radenko Kostadinov | 04.04.201300:35

stizi,
благодаря за колоритното ти описание! Аз също имам чувството, че Африка има съвсем различно лице от редовно представяното ни по медиите... Тези хора като че ли имат нужда много повече от ароматно кафе, щастливи туристи, хубава музика и волно припкащи газели по саваните Много щастлив Нищо повече.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.12.2012, 10:15

4 Radenko Kostadinov | 04.04.201300:28

1. Силно се съмнявам, че един подобен инструмент като Hatebase би бил мотивиран да действа точно от гледна точка на човешките права...
2. Ако инсталират един подобен софтуер, който да следи из социалните мрежи и да им сигнализира за използвани "изрази на расова нетърпимост", то, опасявам се, картата им ще бъде нацвъкана и няма да остане сигурно едно спокойно, кротко и бяло петънце Намига
Дали наистина корените на този проблем в съвременното общество по цял свят се крият в изразните средства, контактуването? Или има други причини, които провокират тези думи и Sentinel Project в действителност желае да инициира съвсем други мераци - защо и колко хубаво, хуманно би било хората от цял свят да им се следи какво са казали...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.07.2010, 13:20

3 мааму стара | 03.04.201320:59

Дали да не насочим вниманието на къмто Болния Лидеров...?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 06.01.2011, 18:57

2 simo_haihe | 03.04.201319:58

....а колко време ни дели от момента, в който определени думи и изрази ще бъдат забранени със закон и за употребата им ще се влиза в затвора? със все същото оправдание - "в името на сигурността". сигурността в тая реалност е излюзия - но пък е съвсем истински и много мощен инструмент в ръцете на всяка власт, която иска да държи хората под контрол....
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 10.09.2010, 13:56

1 stizi | 03.04.201317:02

Геноцидът в Руанда през 90-те беше един тотален провал на западното общество. От една страна, корените му са още от времето на Холандския колониализъм (за което, разбира се съвременното общество няма вина), но основния проблем беше в липсата на интерес от страна на правителства, медии и обикновения гражданин най-вече. За европеецът и американецът Африка е място, където хората си "режат главите" постоянно и са чисто и просто малко по-евоюлирали маймуни.
Разбира се, когато посетиш тези места, разбираш, че това не е така. Руанда и Уганда са две нормални държави със страхотни хора. Кения и Танзания са добре развити и имат добри икономически показатели. Въобще целия район от Сомалия на юг е сравнително стабилен и заслужаващ интерес (и туристически и икономически).
Препоръчвам на всеки да посети Кампала и Кигали, да се разходи из Ентебе, да отиде на плаж в Момбаса или пие кафе в Пангани. Няма да съжалявате Усмивка
   

оценка

+4 -0