Синдромът на другия българин | webcafe.bg
Webcafe

Синдромът на другия българин

Драгомир СимеоновДраго Симеонов
16.12.2016, 11:26 (обновена 18.12.2016, 18:26)
нападение в метрото в берлин

Не е толкова важен бабаитът. Важен е другият - вторият българин - онзи, който от любопитство, изненада, неудобство или кой знае защо, спира на стълбите, за да види последствията от ритника, после се навежда да вземе бутилка, която даже не е негова и лицето му лъсва в кадър.

Виновен за неоказване на помощ. Това би трябвало да е обвинението за другия българин от берлинското метро. Не този унтерменш, който рита жената в гръб и после доволен от подвига чутовен си дръпва от фаската. За този се разбрахме, че не е българин. Не толкова заради етническия му произход, а защото не желаем да ни асоциират с криминални мерзавци - само с майстори на високите интелектуални и спортни постижения, бите (да не се бърка с бате).

За другия ни е думата - онзи, който от любопитство, изненада, неудобство или кой знае защо, спира на стълбите, за да види последствията от ритника, после се навежда да вземе бутилка, която даже не е негова и лицето му лъсва в кадър.

Този хем е свидетел, хем съучастник и бас слагаме, че именно той на драго сърце е изпял Светльо от Максуда, заради когото сега се срамим, ама не много, понеже и ние сме други. Тук-таме се споменава, че му бил брат, но не е необходимо чак кръвна родственост да им намираме.

Когато се появава на екрана тоя другият, инцидентът вече се е случил. Дори, поне според берлинската прокуратура, у втория липсва наказуемо намерение за престъпление. Удобно излиза, че е невинен по презумпция, ама ние много добре си знаем, че не е - нали е аверче на голямата гад.

Така че няма значение дали немската правораздавателна система ще може да му измисли порядъчно обвинение, защото от морална гледна точка и той е в кюпа. Или не е, защото е направил нужното, за да спаси собствената си кожа (или съвест, ако щете), като е сътрудничил срещу довчерашния съратник.

Та ето този вече, другият, със сигурност е българин.

И не само защото такава е официалната информация, която изтече от Берлин, когато го гепиха и няма връщане назад, а по съвсем друга причина.

Ритането на момичета по стълби не ни е национална черта, ама да следваме малоумници, понеже ги намираме за готини, до момента, в който не прекалят, и после да ги предадем, ама чак като стане напечено - това вече си ни е съвсем в характера.

Това, уважаеми читателю, се нарича "синдрома на другия българин". Спокойно, знаем, че го нямаш; ти си друг. Не споделяш компанията на мръсници, освен чат-пат по избори, ама никой от тях не е получил гаранцията ти, че няма да го предадеш и да твърдиш, че си разочарован от него: мислеше го за истински лидер, а той рита момичета, върти далаверки, източва банки.

Така че зарежи го и започни небрежно да следваш друг, пак без специални ангажименти.

Обстоятелствата ни принуждават да съжителстваме с този или онзи, но чудесно знаем, че сме различни от тях; не много, но все пак различни (под различни разбирай по-добри).

По-доброто ни се изразява най-вече да ги изобличим, когато вече е твърде късно, ама ще е тъпо да изглежда, че сме движели с тях по време на мерзостите.

Погледнато от друг ъгъл, кадрите в метрото всъщност показват един злосторник и група симпатизанти.

Кефят му се на лидера, а той им демонстрира широките граници на своя бабаитлък. Не е задължително да споделят спорните му качества, просто го следват из нощта, може и грешка да е. Ако рискуват да загазят, ще се отрекат от него незабавно, нищо, че допреди малко са му викали "бате" (не "бите").

Ние сме общност не от българи, а от други българи. Всеки е напълно различен от останалите маскари, всеки сам е символът на българското със своята толерантност, гняв, търпение, самочувствие и каквото друго качество се сетите.

Влизаме в общности, партии, коалиции, фейсбук-групи с идеята, че сме други. И така в крайна сметка сме обединени от другостта си, която понякога се случва да споделяме.

"Виновен за неоказване на помощ" е страхотна формулировка за другия българин.

Дължим термина на немците, ама ние отдавна си го разменяме помежду си. Или вече забравихте Хитрино? И там всеки беше друг, не като тъпите журналисти, закъснелите пожарникари, неадекватното правителство и снимащите SMS-ите си мрежови активисти.

И те са българи, ама са от тия, ние сме от другите.

Всъщност прощавайте за "ние"; нищо чудно да не искате да имате общо с мен. Друг глупак, не аз, ще ви обедини в моментното ви мнение.

Другият българин винаги е по-добрият. Което обяснява и веселите ни подскоци в политически план - ха тук, ха там. С кого да се разходим из метрото с биричка в ръка; кой е най-забавен, ръси лафове, прави шоу и изглежда мажоритарно куул, преди да ритне някоя девойка. После цялата му рода ритуално се отрича от боклука. И някак си вярваш, че беше за последен път. Ама друг път!

В синдрома на другия българин има един генетичен проблем, нищо че ни изглежда приемлив и си го караме така. Другият никога не е напълно равно на Аз, дори когато са в едно и също вместилище.

Другият също носи отговорност, казват немците, макар и трудно доказуема, сещате ли се?

Лесно е да я изискаме от зяпащия циганьор в метрото, понеже нали е друг от нас, ама ние никога за нищо не сме отговорни, независимо кого следваме. Можете да се обзаложите, че и той мисли така. Голям талант е да си едновременно Аз и друг, в зависимост как ти отърва. И на тоя талант дължим спорната си репутация.

Ето ви общ национален знаменател, макар че със сигурност търсите друг.

А сега идва моментът да ми кажете ясно в коментарите си, че не съм прав. Понеже и това е към синдрома на другия българин - да кажеш на някого, че истината е друга, защото нищо от това не се отнася до теб. Отнася се само до другите.

Oще: авери  аверче  бабаит  бабаитлък  берлин  берлинско метро  бутане на жена по стълбите  българи  българин  български комплекс  германия  германци  драго симеонов  криминално престъпление  криминално проявен  максуда  мерзост  метро  метро станция  мръсник  немци  нойкьолн  обида  ритник  сексизъм  стълби в метрото  удар  унтерменш 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

25 dedo adji | 22.12.201612:42

.... 25 паяка | 22.12.201612:02
"Синдромът на другия българин" Драго Симеонов

Престанете да ни вменявате каквито лайна ви скимнат, че са и наши!

Не сме с еднакъв произход, възпитание, начин на живот, мироглед и цели с отрепките, с които формално имаме общо гражданство. Това по никакъв начин не ни обвързва с тях. ....

Паяче, за съжаление европейците ни обвързват, кой от незнание, кой за да се скрие в политическата си коректност и да не признае, че са предали Европа на пришълците. И такива като драго услужливо им подават материал.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

24 паяка | 22.12.201612:02

"Синдромът на другия българин" Драго Симеонов

Престанете да ни вменявате каквито лайна ви скимнат, че са и наши!

Не сме с еднакъв произход, възпитание, начин на живот, мироглед и цели с отрепките, с които формално имаме общо гражданство. Това по никакъв начин не ни обвързва с тях.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

23 Bichkiiata | 19.12.201622:05

е са дойде един и ми вика: "You Bulgarians are bad people" аз си викам на акъла "а сега де, к'во лошо направих"
а оня: " did you see haw your guy kicked in the back a woman in Berlin's metro?"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

22 sim4o | 17.12.201617:10

"Mako | 17.12.201616:58 ..
Изобщо казано, взирането в поведението на този пиянчо е чиста проба словесен онанизъм..."
--------------------
И накрая - какво установихме?
Тоя българин - рожден брат на Другия българин! .. и ходят с първи братовчеди да пият бира ..

И имат и синдром!

Евала писачи, евала Драго !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

21 Mako | 17.12.201616:58

sim4o | 17.12.201616:01
За никаква колективна вина не иде реч в текста на Драго Симеонов...
Там той говори .. общо-взето за хората от клипа (братът и братовчедите на Светослав) , дето не са оказали помощ на момичето!
Що братът на жителят на Максуда Светослав не е оказал помощ? .. питаме се и ние!
----------------------------------------------------

Напротив, драгият ти Драго говори именно за някаква измислена от неговата скромна, но бъбрива главица съвиновност на едновеждовия герой.
Шо се отнася до твоя въпрос - ти го задаваш, защото просто не знаеш, че неоказването на помощ се инкриминира само в случаите, в които води до тежки последици за човека, изпаднал в някакво затруднено положение. В случая и дума не може да става за такова нещо - буквално секунди след падането на жената в долната част на стълбището, до нея вече са двама помагащи й мъже / браво на тях!/, така че коментираният нашенец с мургава кожа няма какво да помогне, особено с оглед на факта, че е очевидно пиян и дори да бе се опитал да бъде по-бърз от останалите кавалери, най-много да бе се изтърсил и той до дамата...
Изобщо казано, взирането в поведението на този пиянчо е чиста проба словесен онанизъм. И е безкрайно жалко, че по едновеждовия се изстреляха купища лайна, а истинският изверг, уродът, който ритна жената, остана някак си на заден план...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

20 Mako | 17.12.201616:45

За другия ни е думата - онзи, който от любопитство, изненада, неудобство или кой знае защо, спира на стълбите, за да види последствията от ритника, после се навежда да вземе бутилка, която даже не е негова и лицето му лъсва в кадър.

Този хем е свидетел, хем съучастник
----------------------------------------------------------------

Един безплатен съвет към автора на тази статия: нека първо се осведоми колко би му струвало твърдението, че човек, който доказуемо и очевидно е само свидетел, е и "съучастник" в конкретното престъпление. А после пак да пише на воля.
Ако коментираното лице от цигански произход, чието архициганско поведение авторът се опитва да лепне върху целия български народ, имаше грам правна култура и малко стартов капитал - можеше да се обърне към адвокат със съответната квалификация в областта на исковете за нанесени нематериални щети. А той със сигурност би свлякъл такава сума от гърба на нашия самодоволен поучаващ бърборко, че следващият път, когато бъде обхванат от пристъп на логорея, със сигурност би дращил единствено за пеперудите в гората!

Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

19 sim4o | 17.12.201616:01

За никаква колективна вина не иде реч в текста на Драго Симеонов...
Там той говори .. общо-взето за хората от клипа (братът и братовчедите на Светослав) , дето не са оказали помощ на момичето!
Що братът на жителят на Максуда Светослав не е оказал помощ? .. питаме се и ние!

Ами за да намерим отговор, на този така горещ въпрос, не е зле да разгледаме и семейните взаимоотношения на тези роми.. .. мисля си .. а ако окаже помощ .. няма ли да се приеме от брат му и от братовчедите, че изразява известно недоволство от поведението на компанията?

тези анализи на роднинските взаимоотношения сред ромите, Драго Симеонов, ще направи, може би в следващи статии! И така - ще задоволи интересът на част от обществеността , интересуваща се баш от такива , ромско-аналитични истории ....
Успех желаем предварително !

Иначе-каква колективна вина?
Ми има си конкретни хора .. за които май иде реч! ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

18 sim4o | 17.12.201615:57

Latrell Spencer | 17.12.201615:22
Да ве, наистина си е така. На това клипче ми събра очите не толкова извършителя, колкото тоя неебателен тип, дето клекна да вземе бутилката..
-------------------------
Mи брат му!

Пляскане Пляскане
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.03.2012, 13:36

17 Latrell Spencer | 17.12.201615:22

Да ве, наистина си е така. На това клипче ми събра очите не толкова извършителя, колкото тоя неебателен тип, дето клекна да вземе бутилката Смее се

Страхотно статия, точно сте го описали синдрома на "Другият българин", който освен че блее като овца в автобуса, на улицата, пред горяща сграда, после гневно в интернет осъжда другите за деянията или бездействието им!

Другия българин винаги ти връща точно ресто, винаги помага на възрастните, винаги има 1 лев за старата бабичка, която проси в заведенията, никога не корми котките и никога не си хвърля пепелника от колата на улицата. Той е въплъщението на утопия.бг. Той е горд славянин и държанието му никога не е като на ром. Той никога не стимулира корупцията, никога не доносничи и никога не стои безучастен по метрата! Смее се
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

16 GETI | 17.12.201613:22

“Синдромът на другия” е от родата на първия-ритащият, но кучетата продължават да лаят.
за няколко мизерни гроша,Драго носи вода от девет дерета,та да изкара черното,бяло.
“Синдромът на единия българин”, “Синдромът на другия българин” ,само НЕ “Синдромът на другия циганин”луд!?!?!

абе вие псевдо либералите нормални ли сте? може те ли да мислите поне малко логично?! когато американската полиция застреля негър,как да отразят тази новина българските медии? да го пишат само американец? китаец роден в България с българско гражданство,българин ли е? То бива тъпотия,ама вашето е вече ПАТОЛОГИЯ!
всеки в Европа е наясно с особеностите на циганите.и че те коренно се различават от другите етноси в държавите, в които живеят.но не е политкоректно да се споменава циганският етнос, защото веднага ще скочат един куп организации.много по-лесно и изгодно е да ги обявиш за българи.по българите спокойно може да се плюе.и същите отрепки,като този дето рита в гръб жена,го правят-плюят.
   

оценка

+2 -1