Силициевата долина на Кремъл | webcafe.bg
Webcafe

Силициевата долина на Кремъл

Webcafe.bg, по BBC
05.09.2013, 16:21 (обновена 08.09.2013, 09:07)
iPhone 4, дмитрий медведев, стив джобс

Снимка: © БГНЕС

През 2010-а тогавашният руски президент Дмитрий Медведев издава декрет за създаването на иновативен център "от нулата" - дотогава всичките технологични паркове и научни центрове са били наследство от ерата на СССР

Разположен на 400 хектара в един най-скъпите руски райони край централна Москва, Сколково има амбициите да стане един от най-големите центрове за технологични иновации в света.

През 2010-а тогавашният руски президент Дмитрий Медведев издава декрет за създаването на иновативен център "от нулата" - дотогава всичките технологични паркове и научни центрове са били наследство от ерата на СССР.

"Имаме пари, но нямаме собствена Силициева долина," заяви Медведев при посещението си в Силициевата долина в САЩ, след като по-рано подчерта, че това е проект, "който ще се превърне в най-голямото изпитание за новата руска икономическа политика".

Но и до момента плановете за радващ се на международно признание технологичен хъб на половин час път от Червения площад си остават само мечта

Фантазията започва с идеята, че е нужен половин час шофиране до Сколково през прочутата с натоварения си трафик Москва; в делнични дни пътят дотам отнема няколко часа. Когато пристигнете, ви посрещат надписи "Сколково - ние създаваме бъдещето днес", но отвъд заградения периметър има само няколко кранове и багер, копаещ основите на тази бъдеща фантазия.

На неколкостотин метра встрани има една-единствена завършена сграда, наречена "Хиперкуб"; тя би трябвало да въплъщава екологичните принципи, заложени в Сколково. Погледът към сградата от прашната и задръстена магистрала обаче кара наблюдателя да се зачуди доколко "зелено" реално ще е цялото начинание.

Три години след изказванията на Медведев, Сколково все още предизвиква повече въпроси, отколкото отговори. Стартирането на строителството не е било евтино, вече са похарчени милиарди долари, спечелени от природен газ, и ще бъдат отпуснати още.

Има обаче съмнения дали властта - оглавявана сега от Владимир Путин - е твърдо решена да продължи. Инвестициите все пак звучат впечатляващо, поне на хартия. Твърди се, че пътят, който предстои да се изгради до Сколково и около региона, ще струва $2 млрд.

Най-големите въпроси, пред които са изправени стартиращите компании, които смятат да се установят там, обаче е къде те ще работят и живеят. Целият проект се предвижда да бъде завършен към 2020 г.

Един от близките до Сколково източници споделя, че проектът е създаден по подобие на технологични центрове като Sophia Antipolis във Франция, Cyberjaya в Малайзия или Masdar в ОАЕ. А докато стартиращите компании чакат така необходимата инфраструктура да бъде завършена през 2015-2016, те биват препратени в други научни центрове да работят по проектите си.

Вицепрезидентът на Сколково по външни комуникации и реклама Александър Чернов се опитва да уверява пресата, че всичко е наред и скоро строителството ще бъде завършено. "Това е обичайна тенденция в строителния бизнес в Русия. Две години закъснение не е толкова зле, но ще приветстваме нашите обитатели през 2015. Ако не го сторим, ще изглеждаме като загубеняци."

Русия има дълга история на научни и технологични пробиви, но в последните десетилетия страда от хроничен махмурлук. Студената война и Желязната завеса играеха основна роля в поддържането на конкурентен и иновативен дух в затворени научни градчета в Съветския съюз, като сибирския Академгородок.

Основни дисциплини

След Студената война всичко се промени. Новата Русия се оказа насред останките на някога мощната съветска научна машина и огромно изтичане на мозъци към САЩ.

Иновативните идеи започнаха да имат твърде малко значение в новото капиталистическо общество, концентрирало се върху продажба на огромните природни ресурси на страната и печелене на колкото може повече долари. Бяха нужни цели две десетилетия, преди въобще проект като Сколково да се роди в коридорите на Кремъл.

Върху какво ще се фокусира Сколково? Има пет основни области: информационни технологии, атомни технологии, енергийна ефективност, биомедицински иновации, и космос и телекомуникации.

Компаниите, получили статут на постоянно пребиваващи в центъра, могат да работят по проектите си там и да се опитат да ги изведат до пазарите. Грантовете и строителството на Сколково в основната си част се финансират от пари на руското правителство. Прогнозата е инвестициите в центъра към 2020 г. да надминат $15 млрд.

През последните години Сколково е получило над 10 000 онлайн кандидатури. Кандидатите за грантове варират от компании и стартиращи групи до научни центрове, университети, студентски групи и изтъкнати учени. Повечето обаче не успяват да получат статут на постоянно пребиваващи.

"Основното предизвикателство е, че или проектът не се вписва в някой от петте клъстера, или просто не е бил достатъчно разработен. Понякога компаниите надценяват възможностите си, или идеята им вече е била разработена и е на пазара," казва Чернов.

В момента над 900 пребиваващи в Сколково или стартиращи компании работят по проекти в петте клъстера. Много от тях вече са получили грантове от фонда "Сколково", които до 2019 г. може да достигнат $2 млрд.

Един от получателите на грантове е компанията Fruct, създадена от руски и финландски университети в партньорство с Nokia. Въпреки че са спечелили парите миналата година, те би трябвало да получат грант от $300 000 тази есен.

Целта е да разработят мобилно устройство, следящо осем основни диагностични маркера на състоянието на сърдечно-съдовата система, белите дробове и ендокринната система за потенциални проблеми от рода на високо кръвно налягане, аритмия, астма и диабет.

Запитан как ще похарчи парите, ръководителят на Fruct Сергей Баландин коментира: "Предизвикателството беше да накараме инвеститорите да повярват в нашия проект. Сега ще обърнем по-голямо внимание на чистите изследвания. Ще се опитаме да подобрим слабите страни на нашия проект с помощта на специалистите от фонда "Сколково" и да подготвим продукта за навлизане на пазара."

Други кандидати обаче не са извадили такъв късмет. Bravo Motors са кандидатствали за грант за финансиране на проекта им за свръхлек електромобил, наречен e-Trike. Основното предизвикателство за Bravo сега е да намерят $1.4 млн. инвестиции, за да завършат разработката на e-Trike, да проведат изпитания на стенд и на терен и да започнат производството.

Но за да получи данъчни отстъпки, фирмата се е наложило да смени цвета на e-Trike от червено на зелено - цветът, използван в логото на Сколково. Да си част от Сколково нерядко означава да правиш сериозни компромиси.

Недоверчиви политици

Сколково не е минало и без слухове за корупция. Медведев се опита да избегне корупцията, назначавайки руския олигарх Виктор Векселберг за президент на технологичния хъб. 2013-а обаче започна с няколко съдебни дела.

Един от тях е свързан с университета Skoltech, създаден да обучава в центъра бъдещи иноватори. Масачузетският технологичен институт (MIT) е силно ангажиран с проекта, като помага на Skoltech с инфраструктурата, образователните и изследователските програми.

Университетът все още не е построен - но вече предизвика корупционен скандал. Сметната палата откри наскоро, че милиони долари, отделени за Skoltech, вместо това са отишли за финансиране на програми и грантове в MIT. Правителството се опита да потули разкритията, но руският вестник "Известия" успя да се добере до документи по делото.

Налице е и деликатна политическа ситуация, с която се налага да се съобразяват всички. Дори най-големите поддръжници на Сколково осъзнават, че стартиращите компании като e-Trike няма да доведат до възвращаемост на многомилиардните инвестиции, налeти в проекта. Като цяло руските политици са недоверчиви към иновациите, които не разбират, което показва и скорошна дискусия в Сколково за възможностите за създаване на перпетуум мобиле.

Пожелал да остане анонимен източник, близък до Сколково, казва: "Успехът на Сколково трябва да се оценява на база това дали там ще бъдат създадени огромни и успешни компании като Yandex (най-голямата руска търсачка) и Mail.ru (лидерът сред руските уеб-базирани пощи)."

Предизвикателството за Сколково е да покаже, че може да печели пари, а не само да ги харчи. Технологичният хъб е създаден от самия връх на политическия спектър - с огромни инвестиции - но сградите си остават непостроени, а идеите, които биха могли да доведат до печалба, си остават неизползвани. Остава въпросът - винаги ли ще е така?

Oще: бизнес  дмитрий медведев  инвестиции  иновации  компании  москва  силициева долина  сколково  технологии  техно парк  хъб 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.