Тържествен Великденски комплект | webcafe.bg
Webcafe

Тържествен Великденски комплект

Драго Симеонов
11.04.2012, 18:09 (обновена 06.02.2015, 21:06)
Тържествен Великденски комплект

Бедният български публицист усеща някаква неистова нужда именно около най-светлия християнски празник да понамали малко осветлението и да се потопи в мрака на убийствения битовизъм

Искате ли да се потиснете, ама едно хубаво да се потиснете по празниците? Ами достатъчно е само да прегледате вестници преди Великден.

И ще разберете, че козунаците са скъпи, но изкуствено оцветени, яйцата ще ви излязат солени, марулите бъкат от нитрати, агнешкото не е от агнета, боите причиняват трайни увреждания и всичко, което погълнете, ще ви скъси животеца. Дори да си спестите останалите дописки, вие ще получите усещането, че сте безвъзвратно прецакани, но чудо няма да стане.

Честито Възкресение (не вашето, нека уточним).

Бедният български публицист усеща някаква неистова нужда именно около най-светлия християнски празник да понамали малко осветлението и да се потопи в мрака на убийствения битовизъм. И това се предава от година на година, от поколение на поколение.

Ето защо днес ще улесним живота на бъдещите кандидат-репортери с едно безценно помагало. Наричаме го "Тържествен Великденски комплект" в чест на чудесната идея на Остап Бендер.

Вероятно си спомняте момента от "Златният телец", когато героят пътува в специалния влак, представя се за журналист и се радва на компанията на останалите братя по перо. За съжаление обаче няма пукната пара и гладува, докато "колегите" съчиняват дописките си във вагон-ресторанта.

Острото око на Великия комбинатор скоро забелязва, че един от авторите (Ухудшански) се терзае от мъките на творчеството и писането не му върви. Тогава Бендер сътворява уникално изобретение, за да го отърве от необходимостта да чака връхлитането на "потния вал на вдъхновението".

Изобретението се нарича "Тържествен комплект - незаменимо помагало за съчиняване на юбилейни статии, специални фейлетони, а така също на парадни стихотворения, оди и тропари". Състои се от два раздела. Първият е речник, в който са включени най-важните съществителни, прилагателни, глаголи, художествени епитети и други части на речта (например: трудещи се, зора, живот, маяк, капиталистически, исторически, стоманен, аленея, клеветя, злокобен, нека, девети, напред и др.). Вторият раздел е творческата част и се съставя изключително от думите в раздел І.

И така, днес предлагаме на вниманието ви Тържествен комплект специално за Великден за съставяне на статии, очерци и оди - безценно помагало, в случай че сте открили призванието си в журналистиката, но не винаги ви връхлита навреме потния вал на празничното вдъхновение.

Раздел І. Речник

Съществителни

козунак, министър, репичка, цени, отрова, производител, агнешко, болест, повишение, алергия, боклук, лекар, опасност, трапеза, потребител, преяждане, ужас, инспекция, кръст

Прилагателни

тежко, страшно, опасно, боядисано, вредно, скъпо, старо, лошо, мръсно, празнично

Глаголи

изземвам, препродавам, крия, повишавам, спекулирам, честитя

Художеств. епитети

измъчен, излъган, некачествен, прост, гладен, последен, спасен

Други части на речта

Нека, още, дали, обаче, няма

Раздел ІІ. Творческа част

Сега остава само да подредите (в избрана от вас последователност) думите от речника и ще получите доста приличен Великденски текст за вестникарска дописка.

И не забравяйте (както казва Бендер) - запетайки се пишат преди "че", "който" и "ако"; многоточия, удивителни знаци и кавички - където е възможно. Весели празници!

Oще: битовизъм  вдъхновение  великден  дописки  драго симеонов  журналист  козунак  комплект  остап бендер  празници  яйца 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

4 fata morgana | 17.04.201214:22

„....Дори да си спестите останалите дописки, вие ще получите усещането, че сте безвъзвратно прецакани, но чудо няма да стане.
Честито Възкресение (не вашето, нека уточним).”

Ха-ха много яко, находчива статийка Много щастлив Пляскане ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2012, 16:57

3 Pilcho Sga | 13.04.201203:20

Ама как може да публикувате толкова неграмотно написан текст? Срамота!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

2 Чинчифон | 12.04.201216:26

В статията наистина има хумор.Но негативизмът по празниците идва и от човешката алчност.Да не би някой да открадне или да спечели от яйца,козунаци,
боя и агнешко,повече от друг,който се опитва да не мами клиентите си.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 08.12.2011, 23:16

1 Qlena | 12.04.201209:14

Светъл Четвъртък на всички! Носете светлината в душата си, за да я видите около себе си!
   

оценка

+5 -0