На изкуствено дишане покрай чалга-агресията | webcafe.bg
Webcafe

На изкуствено дишане покрай чалга-агресията

Мирела Иванова, Дойче Веле
13.07.2011, 12:46 (обновена 13.07.2011, 16:53)
жена, парк

Снимка: © Getty Images

Как да издишаме градското лято - в парка, но и културно...

Старият Несебър - отделен град". Из новините на в. "Монитор"

"Цяла София диша на "Шишман". Из новините на в. "24 часа"

Тъй като настъпиха истински юлски горещини, и както ни предупреждават е "опасно топло", време е да помислим туристически - с перспективата някъде да "дишаме" по-спокойно, въздуха на планината или въздуха на изкуството, например, да "дишаме" нещо различно от всекидневния стрес, бетонната струпаност, чалга-агресията отвсякъде и натрапливата ширпотреба.

От няколко лета насам различни български градове, независимо от утвърдената си курортна знаковост, се развиват и като културни или музикални дестинации. Не говоря само за традиционните вече фестивали във Варна или Созопол, за Каварненското чудо, продължило повече от три дни.

Имам предвид и театралната декада в Банско, и "издухания от вятъра", уви, музикален хепънинг край Разлог, и Яворовите дни в Поморие, дори рок сборището в село Миндя, инициирано от политолога Евгений Дайнов.

Трудният навик да се "диша" изкуство

Несъмнено присъствието на културни събития създава по-висококаратна атмосфера на летния отдих, заразява с красив артистичен дух т.нар. отпускарски сезон. Впечатляващо и окуражително е, че все повече кметове - да се надяваме на само в контекста на предстоящите местни избори - се досещат да разширят духовната територия на населените места с предизвикателствата на изкуството, да подкрепят интересни проекти и фактически да съучастват в създаването на трудния навик да се "диша изкуство".

Заемам донякъде този израз от инициативата на столицата периодически да затваря улица "Шишман" в центъра и да я предоставя за въвличането на жителите си в поредица от образователни и артистични прояви.

Но нима по-малко интересна - макар и в други измерения - бе програмата "Опера в парка", където видяхме виртуозната Вяра Начева като Жизел, или преди това изпълнението на Нов симфоничен оркестър в градинката пред "Кристал"?

Погрешно е мисленето, че лятото е мъртъв сезон за културата - и че почивката, където и да я прекараме, на всяка цена означава денонощно разпускане, напротив... Досегът до книга или изложба, театрален спектакъл или добър филм само ни удържат в един естествен ритъм на пълноценно живеене. И особено в курортните селища може да се помисли за открити читални, летни сцени, летни танцови школи, киносалони под открито небе.

Високото е в нас, дано го видим

Това не е нито утопично, нито назидателно "вкарване в правия път" на почиващите възрастни и деца, българи и чужденци, то е извод от дългогодишните ми наблюдения като участник в летни фестивали и редови отдъхващ. Провокира ме и желанието на местните жители да поискат старият Несебър да се обособи като отделен град, да опази архитектурното си наследство "дишащо".

В началото на септември миналата година видях с очите си на какво ориенталско тържище се е обърнал този уникален с паметниците си остров, дори затъгувах наум колко късогледо и тъпашки са пръскани милиони за процъфтяването на мутрокича.

Припомних си и как в германското градче Бамберг, усвоявайки средствата от ЮНЕСКО, са постигнали с невероятна мярка, вкус и упорито всекидневно поддържане уникалната средновековна атмосфера, която привлича хиляди туристи. Намереният и добре обмислен баланс между култура и купон е смайващ - защо да не се случи и в Несебър?

Вероятно от опасните жеги се размечтах - но ако сами поискаме повече, ще постигнем и повече, за себе си и за страната, в която сме останали да живеем.

Oще: варна  изкуство  каварна  култура  лято  созопол  улица  чужденци  шишман 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.07.2011, 18:35

2 Hristova | 13.07.201118:46

Очевидно е , че не сте почивали през лятото в Бургас. Тук не можем да изберем вечер къде да отидем. Всъщност, ако бяхте планирели в Бургас само една седмица изобщо нямаше да си губите времето да пишете горните редове
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

1 Dimitar Stamboliyski | 13.07.201118:23

Ми, щото и котките в Несебър искат по 5лв за снимка. Ей зат'ва трябва да има разграничаване и стария град да не е жилищна зона/хотелска част, както е в момента!
   

оценка

+0 -0