ЦРУ бие тревога: скоро Уго Чавес може да се нареди сред най-видните наркобарони в Латинска Америка | webcafe.bg
Webcafe

Кокаиновият щурм на президента Чавес

Webcafe.bg , Правда.ру/БТА
14.02.2011, 10:52 (обновена 15.02.2011, 11:04)
уго чавес

Снимка: © Getty Images

Голяма част от производството и износа на кокаин се контролира от бойци на ФАРК, действащи под грижовната опека на Чавес

ЦРУ бие тревога: скоро Уго Чавес може да се нареди сред най-видните наркобарони в Латинска Америка. На 9 февруари бившият президент на Мексико Висенте Фокс го обвини, че подпомага мексиканската наркомафия, наводнила Щатите с кокаин. По думите на Фокс - ветеран от борбата с наркотърговията, "бездействието на венецуелския президент Чавес срещу незаконния наркотрафик към северната част на континента се дължи на негови договорености с лидери на наркокартели, включително мексикански".

Тук бившият глава на мексиканската държава не е съвсем прав. И нещата са по-сериозни, отколкото си представя Висенте Фокс. Чавес не бездейства в борбата срещу наркотърговията - той почти открито я насърчава.

Под опеката на Чавес

Човек би запитал какво общо има Чавес с кокаиновия проблем - та нали се знае, че основен производител на дрогата си остава Колумбия, главният съюзник на САЩ в Латинска Америка. И тъкмо на колумбийците се пада почти половината от целия кокаин, произвеждан в света. Ще отбележим обаче, че през последните двайсет години неприкритите мафиоти видимо бяха поизтласкани от бизнеса, в който се настаниха бойци революционери. Тук-таме наистина те работят заедно - за благото на родната кокаинова промишленост. При всяко положение голяма част от производството и износа на кокаин се контролира от бойци на ФАРК, действащи под грижовната опека на Чавес.

През последните години са събрани предостатъчно доказателства за това. При операции в колумбийската селва срещу тези било революционери, било наркотърговци местните специални сили неведнъж са разкривали връзки между ФАРК и режима на Чавес. Бойците получавали от него средства и екипировка, а щом усетели, че става горещо, се изтегляли във Венецуела и най-спокойно изчаквали бурята да отмине.

През Мексико е 90 на сто от трафика на кокаин

Колумбийският кокаин се прехвърля по различни начини в САЩ и Европа. Голяма част от наркотрафика - към 90% от общия обем на стойност 40 милиарда долара, се пада на Мексико. Защото "мексиканските негодници" наистина прибират тлъсти пачки за посредничество в доставките, но повечето пратки с дрога стигат здрави и читави до американските потребители, а морските и въздушните маршрути през Карибско море далеч не са тъй сигурни.

Независимо от всевъзможните стени, изграждани по границата, и от активната борба на ЦРУ с наркотърговията, все още не личи да има напредък в битката срещу кокаина. При все че Мексико е сред водещите държави в добива на петрол, по-голямата част от местните жители тънат в мизерия. Затова мафията никога не страда от недостиг на наркокуриери.

Но и това не е всичко. Както се знае, в Щатите не влиза само колумбийски кокаин. Второ и трето място на почетната стълбица заемат Перу и Боливия. През 2008 г. например на Колумбия се падаха 430 тона от белия прах, на Перу - 302 тона (до голяма степен също контролирани от левичари, свързани с Чавес), а на Боливия - 113 тона. Нека споменем, че в последната държава управлява "по-малкият брат" на Неудържимия Уго - Ево Моралес. Същият, който провъзгласи лозунга за пълно легализиране на коката - употребата й била "национална традиция на индианците, която им помага да понасят глада и умората".

Вечна дружба

Моралес и Чавес изобщо не крият отношенията си: срещу доставки на гориво за селскостопанските производители (които отглеждат между другото и наркотични растения) "приятелят Ево" с щедра ръка снабдява с кока своя батко Уго. И основният дял от боливийския кокаин заминава тъкмо за Венецуела, откъдето се прехвърля или в Европа - по "африканския" маршрут, или в Мексико, за да стигне до клиентите в САЩ.

Федералното управление за борба с наркотиците в САЩ бие тревога и твърди, че "кокаинови пари" се стичат не само към мексиканските наркобарони, но и към техния съучастник Чавес. Гледището им фактически споделя и Международният съвет за контрол на наркотиците (МСКН) към ООН. Борбата срещу венецуелския трафик е много трудна задача. Американците нямат никакво право да спират корабите на Неудържимия Уго, нито имат възможност да прехващат малки лекомоторни самолети над територията на чуждестранни държави.

Наркодолари за лобизъм

Нещо повече, експерти на ЦРУ алармират, че печалбите от кокаина давали възможност на Чавес да лобира за решения в негова полза във висшите ешелони на американската власт. Мнозина са убедени, че тъкмо закрилата "свише" осигурява безпроблемната дейност по "великия път на кокаина". При това сред основните лобисти се посочва прочутият Джордж Сорос, инвестирал близо 100 милиона долара във Фонда за политика към наркотиците. В САЩ той е смятан за организацията, лобираща най-силно в Конгреса за легализиране на наркобизнеса. (Сорос се е обявил официално за легализиране на марихуаната. Бел.р.)

Всъщност Чавес отдавна развива подривна дейност срещу Щатите не само с пламенни речи, в които изобличава престъпленията на американския империализъм. И въпросът не е само в това, че кокаинът носи баснословни печалби, макар някои експерти да не изключват, че износът на кокаин е вече второ по значение перо в доходите на венецуелския лидер. Най-важното е, че наркотиците му дават възможност да руши Щатите далеч по-ефикасно, отколкото чрез подкрепа за различни латиноамерикански парвенюта, които се кълнат в антиамериканизъм.

Колкото повече надрусани "американски отрепки", толкова по-добре

Колкото повече стават "надрусаните" отрепки в САЩ, мислещи само за поредната "доза от Юга" и неспособни да носят друго освен вреди на американската демокрация, толкова по-добре за противниците на Щатите. И при това положение нищо чудно Чавес рано или късно да стане главният латиноамерикански наркобарон. Но ще поеме голям риск, ако се "изхвърля" много-много.

Спомнете си как панамският диктатор Нориега разпъна чадър над наркобизнеса и как приключиха нещата за него...

Oще: венецуела  джордж сорос  ево моралес  кокаин  колумбия  мексико  наркопазар  сащ  трафик  уго чавес 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.02.2011, 23:57

15 Devian | 15.02.201122:55

Понеже гледам,че Пламенчо е капацитет,а останалите били прости ще му постна нещо,за което писах в коментара си,надявам се поне да назнайва толкова ингилизки,че да го разбере:
Occidental Petroleum bought Cities Service in 1982, and CITGO was incorporated as a wholly owned refining, marketing and transportation subsidiary in the spring of the following year. Then, in August, 1983, CITGO was sold to The Southland Corporation to provide an assured supply of gasoline to Southland’s 7-Eleven convenience store chain.
In September, 1986, Southland sold a 50 percent interest in CITGO to Petróleos de Venezuela, S.A., (PDVSA), the national oil company of the Bolivarian Republic of Venezuela. PDVSA acquired the remaining half of CITGO in January, 1990 and the company is owned by PDV America, Inc., an indirect, wholly owned subsidiary. With a secure and ample supply of crude oil, CITGO quickly became a major force in the energy arena.
Since 1985, CITGO has sold its various products through independent marketers. Our relationship with these individuals is really what makes CITGO different from other petroleum companies.
Welcome to CITGO.


И понеже съм прост ще задам един още по-прост въпрос,след като Чавес е толкова лош диктатор и пречи и действа толкова в ущърб на Америка,защо тази толкова могъща Америка така и не разчисти собствения си двор и не спря през тези години да го финансира като спре продажбата на венецуелски петролни продукти и моля те без плоски обяснения от сорта,че Америка е зависима от петрола на която и да е страна,включително и Венецуела пуша
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

14 Thea Atanasova | 15.02.201114:51

Пламен е затова се радвам, че си сред приятелите ми във Фесйбук...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.02.2011, 21:13

13 Чернокс хекер | 15.02.201113:02

Ясно...Трябвало да се стремим да 'поумнеем' като американците...Ок от днес вярвам,че вселената е създадена от брадат дядо преди 10000 години,че няма такова животно като котка(нали не я пище в библията),че научно/фантастичният теливизйонен сериал "Апполо" всъшност е реалити шоу и че 2 смолета могат да бутнат 3 сгради
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

12 Pavur Pezev | 15.02.201111:56

Що бе,след 89-та все 'евро-атлантици-неолиберали'управляват и затуй половин Европа и цяла Америка затъна след 60 години'развит капитализъм'.А наш'та Конгоанска 'демокрация'е следствие на отвъд-атлантическия светъл пример на подражание.Демагози.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2010, 15:42

11 Plamen Dimitrov Mikov | 15.02.201111:35

Прост народ - слаба държава.Щото всички по долу написалите коментари сте големи познавачи и философи а америте са наркомани,тъпи и още не знам кви си ,затова вашите родители са с 200 лв пенсия а вие се радвате на 500 лв заплата.

А на такъв като Чавес ние му се кефехме до 89та.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.02.2011, 23:57

10 Devian | 15.02.201100:05

Ах,този лош чичко Чавес,но за сметка на това веригата бензиностанции Citgo въобще не пречат на янкитата,които уж някакво ембарго се мъчат да му правят.Тези са от една трупа,просто чичко Чавес се справя превъзходно с ролята на лошия пуша
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.02.2011, 21:13

9 Чернокс хекер | 14.02.201120:36

На американците вобще не им трябва кока за да си влизат във филма...имат си ТВ и Света гора

Ама Чавес е пич нали Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

8 Крив Макарон | 14.02.201119:38

Ако Чавес верни мисли, че "колкото повече надрусани американски отрепки, толкова по-добре" греши. Много греши. Защото,колкото повече са надрусаните отрепки, толкова по-лесно УС-правителството ще си прави войни където иска. И не след дълго ще му спретне една война. Или пък ще окаже "братска" помощ на Колумбия в една режисирана от самите УС война. Е, такива неща го чакат...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.02.2011, 16:59

7 Милко Желев | 14.02.201117:00

Прочее, считам, че кокаинът трябва да се легализира
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.11.2010, 13:34

6 xtrm | 14.02.201116:16

3 Astarot | 14.02.2011 13:37

"А и какви са тези глупости? "Отрепки"? "Поредната доза"? Говорим за кока, не ставайте смешни! Говорим си за опиата на "елита", не за разни размазани с херо негра из гетата..."
-----------------------------
Тук малко грешиш - 1-во цената на кокаина в САЩ е поне 3 пъти по-ниска от тази в Европа; 2-ро - тя е масово употребявана без ограничение във възрастовата група (включително и от средната класа на средна възраст - при това ежедневно); 3-то негрите в гетото не употребяват кале или хероин, а крек (дериват на кокаина)... Така, че не си съвсем прав.
Намига
   

оценка

+0 -0