Get involved в синьото | webcafe.bg
Webcafe

Get involved в синьото

Петър Николов
28.04.2011, 11:11 (обновена 02.05.2011, 08:54)

1 от 4 снимки Назад Напред

Иван Костов и Светослав Малинов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Иван Костов заяви, че ДСБ имат и други номинации, освен тази на Светослав Малинов, но само Малинов е дал съгласието си...

Код "синьо". Така може да прозвучи призивът за праймърис сред всички, които искат десните да отидат със силни кандидати на изборите за кмет на София и президент.

С всички "за" и "против" първичните избори, като десен избирател вярвам в смисъла да се осъществят. Не е необходимо да анализираме политическия опит на САЩ, където те са начинът републиканците и демократите да пресеят изключително прецизно и внимателно кандидата си за президент. Да видим съседите.

Все пак, гръцката Нова демокрация си избра и лидер на отворени избори - при това малко след като падна от власт. В оспорвана битка, която вдигна на крак 550 000 членове и симпатизанти на десните в над 1600 секции в южната съседка - плюс гърци в Европа, където в осем страни бяха открити 64 избирателни секции, победи Андонис Самарас с 50.18% от гласовете.

Отворени ще са и предварителните избори у нас. "Не става въпрос за вътрешни избори, а за отворени предварителни избори, в които ще могат да участват всички български граждани, които желаят да се включат в това кой да е кандидатът за президент и кой - кандидатът за кмет на София на Синята коалиция", обясни преди ден Екатерина Михайлова от ДСБ.

Така го направиха и гърците. В гласуването можеха да участват всички членове на Нова демокрация и всички регистрирали се в електронната база данни - включително и в деня на вота, срещу такса от 2 евро.

Синята коалиция обмисля възможност за онлайн гласуване при определяне на кандидата за президент на сините по време на отворените избори. Лидерът на СДС Мартин Димитров обаче изрази опасения от опорочаване на електронния вот. Така или иначе правилата тепърва ще се изработват.

На последния парламентарен вот Синята коалиция събра 285 000 гласа и 14 мандата в парламента, вече 13 - след напускането на Венцислав Върбанов. Факт - два пъти по-малко от ДПС, и в пъти по-малко от претендиращите за десни - победителя ГЕРБ.

Но няма нужда да поръчваме опело и оплаквачки. Отляво достатъчно ще се упражняват по темата...

Ясно е, че първичните избори са:

- опит СДС и ДСБ, след като не успяха да постигнат съгласие на ниво ръководства, да оставят избирателите (им) да определят кандидатите. Както каза лидерът на ДСБ Иван Костов: "Ние вярваме в отворените избори, особено когато има Синя коалиция - въпросите, които не могат да бъдат решени от ръководствата, трябва да бъдат решени от избирателите."

Дали е удачно обаче да бъдат "похарчени" тези хора в битка помежду им, вместо в надпревара с останалите кандидати... И защо да не се комбинират като президент и вицепрезидент кандидадите на СДС и ДСБ - може и не в този ред? Вероятно главите на Синята коалиция обаче са преценили, че така е по-целесъобразно.

- да събудят хората и да ги нахъсат - както тези, които (все още) гласуват вдясно, така и тези, които биха гласували - една ниша, пълна с разочаровани и гневни "номади". Тоест - да увеличат избирателите си, каквато е и целта на всички партии. БСП се опитва с протести, десните - с отворени избори.

Синьото в България промени живота на мнозина. И съдбата му не би трябвало да ни е безразлична. Въпреки като че ли една предварителна нагласа у Синята коалиция за предопределено трето място на вота за президент.

Независимо от обявената цел да се съберат повече гласове отколкото за Неделчо Беронов на предишните. Тогава бившият конституционен съдия събра 10 на сто от вота на избирателите.

Героична постъпка в ситуация, в която насред кампанията на практика беше "изоставен" от своите си...

Така че СДС и ДСБ трябва да положат достатъчно усилия, за да ни убедят, че играят за победа, пък да става каквото ще. Независимо от номинация от типа Румен Христов. Или от "шегички" като Костовата, че: "Премиерът е слаб на тенис. Ако се срещне в тенис мач поединично със Светослав Малинов, Бойко Борисов ще бъде размазан категорично".

Така е, но хората, които играят тенис в тази страна, са по-малко и от избирателите на Синята коалиция, а виж, футбол, какъвто премиерът играе нонстоп, играят и гледат почти всички...

Дали Малинов може да играе футбол?

Който и да е десният кандидат-президент обаче, ерудиран и добре стоящ като Малинов  или поизтъркан политик от прехода като Румен Христов, вдясно е редно да си дадат сметка, че тя е от значение за целия профил на Синята коалиция.

Същинската битка ще е за кмет на столицата...

Безспорно същинската битка ще се води за кметската кандидатура за столицата. В нея ще участват достатъчно силни кандидати и дилемата, пред която ще се изправи десният избирател, решил да гласува, няма да е лесна за разрешаване.

"Аз открито заявявам желанието си да се кандидатирам за кмет на София от ДСБ и Синята коалиция", написа в блога си тази седмица кметът на район "Лозенец" Прошко Прошков. Преди четири години той успешно се справи с конкуренцията на БСП и ГЕРБ в надпреварата за районни кметове.

След промените в изборния закон обаче такива вече ще се назначават от Големия кмет... Така че който спечели кметския стол в София, Варна, Пловдив, ще осигури на партията си още няколко кметски места.

На 15 май членовете и регистрираните симпатизанти на ДСБ ще изберат кандидата си за столичен кмет. Конкуренция на Прошков е общинският съветник от Синята коалиция - лекарят-анестизиолог и председател на изборния щаб на ДСБ Петър Москов, както и Атанас Атанасов - председател на столичната организация на ДСБ (твърде напорист да се кандидатира, но с нулев потенциал да събере повече от шепа гласове в София).

Победителят от вътрешнопартийните избори отива на  предварителните избори на Синята коалиция, за да се състезава с бившия председател на СОС Владимир Кисьов, издигнат от СДС - София.

Кисьов е от хората с добро CV - беше и зам.-министър на външните работи и главен преговарящ с ЕС в правителството на Обединените демократични сили от 1999 до 2001 г. Типично за него, Владо Кисьов не е направил каквото и да било изявление по повод номинацията си...

Изборът няма да е лесен, но от крайния резултат зависи как Синята коалиция ще се отвори към потенциала си от избиратели в столицата. Важно е да бъде комуникативен и отворен човек - в противен случай и добра и изпипана кампания ще е безполезна. Нека си спомним тази на Мартин Заимов.

Така че ако рациото е белег за десния избирател, нека гласува с разум.

 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

7 Чинчифон | 01.05.201112:23

Нестинар,сигурно си прав-за мен и за моя правопис.Но като български гражданин с далечна националност мисля,че се справям не по зле отколкото ти би се справил с моя роден език.Дори и да си го учил в английската гимназия.А с обидните съм свикнал.Нали още живея в България? Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

6 stg | 30.04.201123:35

по добре умрели от СК, в момента с повече потенциал от примерно АТАКА, отколкото жив гербер, вървящ уверено по пътя начертан от НДСВ, в печеленето на народното доверие.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.07.2010, 13:29

5 nestinara | 30.04.201117:55

"Чинчифон"
Благодарен съм на СК и противниците и. Как щях да разбера колко много тъпаци и неграмотници съставляват българското население.
Не "социализма", а "социализмът", ТЪПАК. Докато симпатизантите на СК са ходели на училище, ти си млатил...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

4 Чинчифон | 30.04.201116:42

Всички българи сме длъжни да благодарим на десните партии и на техните кандидати!Без тях как щяхме да разберем,че социализма е по добър от всяка демокрация? Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.03.2011, 23:31

3 KYPBAPE solutions | 30.04.201108:45

Този черния на снимката кога са го разкопали?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 29.04.201115:10

Хаха доста силен коментар ^^
Боклуците вдесно имаха своите шансове да сменят малко фейсовете.. Новия бардак си сака своето Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.01.2011, 16:36

1 Valeri Marinov | 29.04.201114:28

че откога допускат умрели до избори?! смешник
   

оценка

+0 -0