Провали ли се "Европа” | webcafe.bg
Webcafe

Провали ли се "Европа"

Webcafe.bg, по New York Times
28.08.2012, 13:57 (обновена 13.09.2012, 13:11)
ес

Снимка: © Getty Images

Съюзът изгуби своя блясък. Той се забавя и остарява.

През миналата седмица европейски лидери се срещнаха в Берлин на фона на новите знаци за задълбочаваща се рецесия и все по-големия консенсус за това, че Гърция може да напусне еврозоната в рамките на една година - стъпка, която ще има тежки последици за бъдещето на единната европейска валута.

Има много причини за тази криза - от корупцията и колективната безотговорност в Гърция до непреклонността на европейските институции и погрешната концепция за валутен съюз без фискален съюз. Това не е само история за разточително харчене и твърда монетарна политика. Европейската дългова криза не е само икономическа криза. Тя е и ескалиращ конфликт на идентичността - етнически конфликт.

Европейският съюз беше политическа концепция, целяща да укроти войнствената Германия. Смяташе се, че силната икономическа взаимна зависимост и общата европейска идентичност ще бъдат изградени от институциите на Съюза, докато европейците ще се облагодетелстват от икономическия просперитет, който ще създаде интеграцията.

Елитите можеха да убедят гражданите в тази концепция, докато Европа просперираше и имаше висок международен статус. Но Съюзът изгуби своя блясък. Той се забавя и остарява. Дългогодишният му съюзник САЩ насочва вниманието си към Източна Азия. Общата отбранителна политика на ЕС е повърхностна.

Със спада на статуса на Европа вече разклатената европейска идентичност още повече ще се отслаби и гражданите на по-богатите европейски държави все по-вече ще започнат да се идентифицират национално - като германци и французи, а не като европейци. Това ще засили тяхното нежелание данъците им да бъдат използвани за спасяването на етнически различните южноевропейци, особено на културно далечните гърци, и ще разбие всяка перспектива за фискална интеграция, която би могла да помогне за спасяването на еврото.

Резултатът е порочен кръг - със завръщането на етническите самоличности етническите различия ще стават все по-явни и всички страни отново ще се върнат към стереотипите и стигматизириането на „неприятелите" чрез език или действия, целящи да дехуманизират, като по този начин оправдават враждебни действия. Това е характерна особеност на етническите конфликти по света, а днес може да бъде видяна и в Европа.

Приближаването към етнически конфликт в Европа не е насилствено, но въпреки това може да бъде разрушително - както икономически, така и политически. Пример за това е напрежението между Гърция и Германия. Според резултатите от скорошно проучване на общественото мнение мнозинството от германците искат Гърция да напусне еврозоната, ако не проведе бързи реформи, въпреки че повечето анализатори посочват, че излизането на Гърция ще донесе неизмерими щети на Германия. Ясно е, че нещо по-дълбоко мотивира германското общество.

Според проучване на политическите изследователи Михаел Бехтел, Йенс Хайнмюлер и Йотам Маргалит отношението на германските избиратели към спасителните програми се обяснява със степента на тяхната „космополитност" - или доколко те се идентифицират с географски или културно далечните групи. По-космополитните личности по-скоро подкрепят спасяването на южните съседи на Германия.

За съжаление космополитността може да бъде първата жертва на покачващото се етническо напрежение, тъй като хората реагират негативно на ескалиращата политическа демагогия и се засилват позициите на екстремистите. Примери за подобна стигматизация в Европа могат да бъдат открити от съкращението „PIGS" (прасета), използвано за проблемите икономики в Португалия, Италия, Гърция и Испания, до изтърканите медицински аналогии за инфектиране на Севера от заразния Юг. Германците казват на гърците как да живеят. Гърците им отговарят като ги наричат нацисти.

Това не е само резултат на икономическа изтощеност или страх. Това е очакваната поява на твърдите национални идентичности, които ЕС се надяваше да прогони. Все пак мнозина гърци, особено тези, които живеят зад граница, все още повтарят европейската реплика за „взимането на лекарството", предписано от европейските „лекари", без значение колко горчиво е то.

Защо? Някои се опасяват от социалния бунт, който може да бъде предизвикан от връщането към драхмата. Други се страхуват, че политиците популисти ще се откажат от всички структурни реформи без европейски надзор. Но социалната психология предполага, че мнозина гърци отчаяно се опитват да задържат последните останки от своята европейска идентичност, тъй като тя им дава по-голяма степен на самоуважение -от десетилетия те се опитват да се отърват от своята балканска идентичност. Накърнената репутация на Гърция кара някои от гърците да се хванат с всички сили за своята европейска идентичност. Но това може да не продължи дълго.

Германците трябва да проведат открити публични дискусии за това какво означава да си европеец, как трябва да се отнасят добрите европейски граждани към другите европейци и защо силна Европа е нещо добро за германските интереси в свят, доминиран от САЩ, Китай и развиващи се сили като Индия и Бразилия. Без подобна дискусия и реални отстъпки за Гърция гръцкото излизане е неизбежно, а с него и триумфът на тесногръдието в Европа.

Oще: блясък  европейски съюз  провал 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.10.2011, 05:11

8 Ani Georgieva | 31.08.201205:08

Зорлем създадени империи винаги се провалят!В един брак страните трябва да са равноправни,иначе следва развод.И ЕС в последно време не е съюз на държави,а колонизатор.Защо трябва да даваме пари на някакви чиновници и да чакаме милостиня после,вместо да ги ползваме,както ни се наложи?Те ли ни знаят проблемите или ние?И колко е удобно на управляващите да си измиват ръцете с тях и да не носят никаква отговорност!Кокошки,прасета,акцизи,пушене и какви ли още не безумия на конвейр?!То не бе АСТА,то не бяха субсидии и ялови проекти,от които наши чиновници да прибират бонуси,без на практика да свършат нищо!ЕС не случайно е в това състояние!В него не се произвежда нищо!Няма работни места,няма икономика.Само Германия прави изключение.И някакви тарикати продължават да творят глупости в кризата,които да ограничават развитието на държавите,вместо да търсят решение.Искат да загробят окончателно Гърция,защото е демонстрирала лъжливия просперитет,по който да тъжат наивните от соц-а.Но така са правили всичките!Живей на кредит,живей лесно и луксозно,пък кой ще плаща не е ясно!Стана ясно,че няма да плащат политици и управници.Ще плащат наивните,които са им вярвали,че управляват добре и че тази система ще ги направи щастливи.Но,както върви,никога няма да платят.Нови и нови кредити и затягане на колана,а безработицата расте,защото "мерките" не са в посока създаване на производство,износ и принадена стойност,а към фалити и закриване на работни места.ЕС вече е синоним на мизерия и бунтове,на пълен провал!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

7 Mile Manolov | 31.08.201200:43

днеска с една кирка я строих европата... нема се пуашите. изкопал съм 1 газка земя... и нищо muhihihihi
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.08.2012, 23:01

6 Tihomir Traikov | 29.08.201223:03

Гърците вън от съюза
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.12.2010, 12:36

5 minuvach | 29.08.201216:03

Стрелка E_C_CCP

"Провали ли се „Европа”?" - ДА, провали се Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

4 Mile Manolov | 29.08.201211:46

Евро съюза е .... личното ми обяснение е:

Това е като да заключиш в багажник на москвич прасе, пор и панда очаквайки ги да се научат да живеят заедно. Да се разбират перфектно и да са толерантни един към друг. Също така да се земат и кон и магаре безропотно да теглят москвича и да се чувстват щастливи.
Това е за ората...

За икономиката е:

Да затвориш у тоя багажник тигър и куче... След време да одиш и да видиш дали са се изравнили барем по 1-2 показатела. Турете и плъх там (оти бантустана е точно това) и се надайте да стане тигър muhihihihi
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 04.08.2012, 13:28

3 Alexander Baytchev | 29.08.201200:30

Значи изчезват циганите и настава рай в България... защо ли не мога да си го представя. След това кой ще трябва да разкараме, за да потръгнат нещата? Евреите, турците, арменците, гейовете, прекалено набожните, прекалено безбожните, сакатите, ниските, високите, прекалено бедните, защото ги мързи и прекалено богатите, защото са престъпници... кога спираме? И кой точно ще казва кой какъв е? Когато нещата пак не станат външния враг ли ще е виновен или този с партиен билет?
Ако нещата ставаха с прости решения, дали пък нямаше да се оправят от самосебе си?
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

2 Bobby_gBG | 28.08.201215:04

1 TheSpider | 28.08.201214:26
Няма как да стане едните да работят, а другите да харчат пари, които не са техни.
--------------------------
Как да няма? България е перфектния пример за това - ний бачкаме, циганите харчат нашите пари... И с Германците и ЕС е така, само че за разлика от нас швабите няма да позволят нещата да продължат така още дълго, докато ние ще се самозатрием от "толерантност".
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 31.01.2011, 11:28

1 TheSpider | 28.08.201214:26

Етнически конфликт??? По-голяма глупост не бях чувал. Германците искат Гърция да излезе поради една причина - справедливост. Няма как да стане едните да работят, а другите да харчат пари, които не са техни.
Европа никога няма да стане като САЩ, там всички са емигранти, а тук отделните народи си имат традиции, на които не може да се плюе ей-така. Загубата на идентичност не води до нищо добро.
   

оценка

+1 -0