Ще могат ли властите да ни четат мислите | webcafe.bg
Webcafe

Ще могат ли властите да ни четат мислите

Webcafe.bg , по CNN
15.11.2011, 16:38 (обновена 21.11.2011, 11:02)
Мозък

"Мислите ми се реят свободно. Кой ли може да ги познае?" 
Така се пее в една немска народна песен. Но представете си, че живеем в свят, в който някой може да чете мислите ви. Свят, в който науката може да проникне в дълбоките недра на вашия мозък и да извади от там информация, която сте считали за лична и недостъпна.

Това би ли ви притеснило? Ако отговорът на този въпрос е "да", тогава започвайте да се притеснявате още сега.

Ерата на четенето на мисли ни застига 

Неврологията се развива толкова бързо, че при определени обстоятелства учените могат да използват сложната технология за сканиране на мозъка, за да определят дали можете да разбирате определен език, за коя дума си мислите и дори какво сънувате, докато спите.

Изследванията в тази насока все още са нови и видовете информация, която учените могат да открият чрез ядрено-магнитния резонанс (ЯМР), все още са прости. Но нивата на развитие в областта на неврологичните науки са потресаващо бързи, а нови открития се извършват постоянно.  

Невролозите вече са в състояние да определят за коя дума мислите

В един от новите експерименти, учените от университета "Карнеги Мелън" сканират човешкия мозък, докато изследваните си мислят за някои обикновени неща - животни, части от тялото, инструменти, зеленчуци - и записват кои части от мозъка се активират, когато индивидът си мисли за всеки един от обектите.

Изследователите изучават моделите на мозъчната дейност, докато изследваните хора си мислят за 58 различни обекта. След това те се опитват да предположат как ще изглеждат резултатите от мозъчното сканиране, когато хората разглеждат съвсем нов обект, например "целина". И прогнозите им се оказват изненадващо точни.

Много представители на академичната общност предполагаха преди години, че науката никога не би могла да стигне толкова далеч. Сега трябва да попитаме: ако можем да познаем за кои думи си мислите, ще отнеме ли много време, преди да сме способни да разчитаме по-сложни мисли? 

Вече е възможно и разчитането на сънища чрез технически средства

В друг експеримент учените от Института по психиатрия "Макс Планк" в Мюнхен, Германия, изследват група от "будни сънуващи" - хора, които осъзнават, че сънуват и дори поддържат известен контрол над сънищата си, докато спят.

Изследователите карат изследваните обекти да стиснат юмрук с лява или дясна ръка, докато сънуват - и сканират мозъците им през същото време. Моторният кортекс на изследваните хора - частта от мозъка, която контролира движението - се задейства по същия начин, по който би се активирал, ако човек стисне юмрук в будно състояние - въпреки че на практика ръцете на спящите не помръдват и на милиметър.

Сканирането на мозъка обаче показва, че изследваните хора наистина са сънували как стискат ръката си в юмрук. 

За науката мозъкът не е затворена, недостъпна черна кутия

В хода на човешката история, вътрешните мисловни процеси са били непроницаеми, известни единствено на нас самите, а може би и на Бог. Никой не е могъл да познае за какво си мислим, или да знае как се чувстваме, освен ако сами не сме избирали да разкрием тази информация.

Всъщност идеята, че бихме могли да дешифрираме това, което се случва в сивата каша, разположена между ушите ни, е изглеждала невъзможна задача дори и преди няколко десетилетия.
Сега обаче за първи път в историята на човечеството сме способни да се вгледаме в лабиринта на човешкия ум и да извадим от там информация - дори такава, която хората биха предпочели да не знаем. 

Ако такава технология съществува, вероятно е властите да желаят да я използват

Невролозите активно развиват технологии, чрез които да създават по-ефективни детектори на лъжата, с които да определят дали хората са били на местопрестъплението, или да предположат вероятността за извършване на насилие от даден човек.

С подобряването на точността и надеждността на тези експерименти, изкушението да използваме новите технологии в областта на антитероризма, в съдебната зала или дори по летищата, ще нараства все повече.

А ако сканирането на мозъка за разкриване на лъжи се окаже надеждно, разузнаването може да реши да го използва за откриване на "къртици", работодателите ще искат да го използват, за да проверяват служителите си, а училищата - за да разкриват вандалите и преписвачите.  

Въпросът е: трябва ли да допускаме това да се случи? 

Възможността за четене на мисли е заплаха за последния бастион на личното пространство, който е останал единствено под наш контрол. Ако неприкосновеността на човешкия ум все още означава нещо, то това е правото да запазим най-съкровените си мисли скрити от хищните очи на държавата, военните, или пък от работодателите. Нашият ум трябва да си остане само наш, а черепите ни да бъдат непробиваема стена срещу външния свят.

В момента нашето право на личен живот - дори що се отнася до собствените ни тела - свършва в мига, в който съдията произнесе присъдата си. Съдът може да наложи претърсване на дома ни, файловете в компютъра ни и дори на личния ни дневник. Той може да ви наложи и кръвен тест, с който например да се определи вашето ДНК, или пък дали използвате наркотици. Няма причина, поради която съдът да не може да наложи провеждането на ядрено-магнитен резонанс.

Тази морално-политическа дилема все още предстои да бъде разрешена

В момента технологията все още не е достатъчно надеждна, за да могат такива тестове да се смятат за действително доказателство. Времето за това обаче наближава по-бързо, от колкото сме предполагали.

В крайна сметка, съдилищата ще трябва да решават дали е допустимо да наредят някой подсъдим да премине през подобно изследване. Тук възниква деликатният въпрос дали сканирането на мозъка няма да бъде нарушение на конституционните ни граждански права.

Може би е допустимо да се претърсват домове, или да се взема кръв за анализ - ако това помага за разкриването на престъпления. Но това да позволим на държавата да навлиза в умовете ни е знак за тоталния крах на индивидуалната свобода и дава на държавите власт, с която е прекалено лесно да се злоупотребява.

Oще: бъдеще  властта  мисли  мозък  неврология  свят  сънища  технологии  учени 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.11.2011, 20:58

36 Petya Stamatova | 26.11.201121:00

ВСЯКО ЗЛО ЗА ДОБРО,СТРАХУВА СЕ САМО ТОЗИ,КОИТО ИМА КАКВО ДА КРИЕ
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

35 Чинчифон | 20.11.201116:46

Четенето на мисли може да бъде силно оръжие само в ръцете на хора,които могат да мислят.Това качество не е достъпно за власт имащите,защото ако те можеха да мислят,щяха да странят от властта!За да мислят,но сериозно Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.11.2011, 14:50

34 no-credit | 19.11.201111:30

@Котарунгел:
ДА!
Много добре казано!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 20:23

33 Котарунгел | 19.11.201108:30

Промяната към свят с повече достъпна информация за всеки и същевременно запазване и отстояване на правото на лична собственост са различни неща от машинната телепатия/ четенето на мисли от най-общо казано апарати.
Ако не сте забелязали то нищо вече не остава скрито дълго време, заради интернет, следящите и достъпни камери в реално време.
Имах нужда от сътрудник, появиха се десетина кандидати с нужните по обява качества. Проверих ги в нета и веднага ми отпаднаха 8 от 11. Аз не одобрявам публичната разпуснатост и публикуване за всеобщо ползване на снимки с неприлично съдържание и сексуален подтекст. Един отпадна като скрит травестит, нищо лично, но работодателят има право на избор. Останаха 2 за интервю. Толкова за конфиденциалността на Фейсбук, Туитър и т.н социални мрежи, в които се кисне и се присъединява като познат всеки поискал.
Одобрявам промяната за всеобща достъпност на информацията. Може би тогава моята специалност ще стане излишна - дай Боже по-скоро.
А ако парите, които се дават за разработване на оръжия или за използване на всички научни или технологични новости за военни цели, се дадат за благото на хората ..... За отрицателно време ще кацнем на Марс като пример, гладът ще изчезне, Ех мечти, мечти.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

32 lele male | 18.11.201113:32

"Ако човек желае да оцелее във Вселена с безкрайни размери, то той не може да си позволи лукса да има чувство за мярка." - Пътеводител на галактическия стопаджия Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2011, 10:41

31 AI | 18.11.201111:28

Искате или не, като потребители на мрежата и съвременните технологии, всички сте изложени на риск. И оставяте много повече следи, отколкото си мислитеУсмивка
Тези, които имат някаква изгода и интерес да събират данни за личността ви, предпочитанията, навиците, така или иначе го правят.
Неизбежно и въпрос на време е да нахлуят изцяло в личното ви пространство.
Освен ако не решите да опънете една палатка в планината и да си живеете самотно и в изолация далече от света.
Няма вече анонимност.
На кой му пука всъщност.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.11.2011, 14:50

30 no-credit | 18.11.201110:15

@Vania Doichinova:
ДА!
Точно така - това би бил един друг свят, доста по-различен от сегашния. И разбира се, няма да стане за един ден, ще има преходен период (традициите са сила!), но определено смятам, че посоката е тази.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.11.2011, 14:50

29 no-credit | 18.11.201110:11

@skd911:
-------------------------
Ако да речем някой има свободен достъп до личните данни, то той ще може да оперира спокойно с банковите сметки, да краде пари на воля, да прехвърля собственост с фалшиви документи (изработени с помоща на откраднати лични данни) и тн. и тн.
-------------------------
Извинявай skd911, но аз не знам как може да стане това?! Нали всички тези операции изискват човек да се идентифицира?! И като така, ще трябва да се фалшифицират не само документите, но и личната карта на някого. Освен това, да, разбира се, че и такава фалшификация може да се направи, може човек да бъде гримиран, с перука, с маска дори, но това е само защото сегашните ни системи са сравнително лесно уязвими. Първо, може да се ускори въвеждането на картите с биоданни. Второ, ако говирим например за прехвърляне на собственост, нищо не пречи, в сегашните регистри, срещу имената на собствениците да има и GSM номер и при всяко прехвърляне на собственост да се изпраща SMS (както става с банковите преводи), а самото прехвърляне да влиза в сила с някакво закъснение (за да има време за реакция). Може разбира се, да се направят и много други неща. Но според мен (с това и започнах в началото), далеч не са техническите причини, които стоят зад наложената политика на криенето на лични данни. Причината е по-дълбока и тя е, че така се позволява на хората да бъдат анонимни и скрити зад тази анонимност да правят неща, които иначе не биха могли или не биха искали да направят. Смята се (от силните на деня), че този модел е полезен и затова те искат да го запазят. Но аз пък смятам (също както казах), че дните на този модел са преброени. Е, хайде да не са дни, години са. А защо смятам така...? Това засега ще си остане малка тайна. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.11.2011, 14:50

28 no-credit | 18.11.201109:52

Брех, стигна се до лични нападки! И сега, като нямам четец на мисли Усмивка , трябва да гадая що за случай е това: Обикновена невъздържаност? Или може би (и по-вероятно) целенасочена провокация? А от друга страна, защо модераторите го допускат? Обикновен пропуск? Такава е политиката на форума? Или може би целенасочена провокация (този път от тяхна страна) с цел поддържане на интерес (личните двубои винаги са интересни за останалите)? Е, изглежда няма да разбера. Усмивка Не и докато има значение. Както и да е...
А по темата...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.01.2011, 14:23

27 Vania Doichinova | 18.11.201100:32

ХеУсмивка Влизам с истинското си име. Рядко си позволявам да споделя мнение, и то само под статии, които са ми наистина интересни. Като тази, в която човек може да се позамисли и да чуе други интересни гледни точки. Мислех си, че човек може да си навлече гнусотии, ако коментира и спори в разните глупави статии по вечните теми..
Май точно това имах предвид, когато казах, че човешките същества не са узрели да общуват с останалите без граници. Когато се сблъскаш с такава безпричинна агресия и негативизъм, всичко отвътре ти се обръща. А ако си съвсем незащитен и открит..
   

оценка

+0 -0