Лъжата, която обяснява всичко | webcafe.bg
Webcafe

Лъжата, която обяснява всичко

Ясен Бояджиев, DW
26.08.2013, 13:28 (обновена 28.08.2013, 12:00)
42

Снимка: © Явор Николов

Изключително плоската дори за вътрешнопартийна употреба "шега" с "временната заетост" прави лъжата особено нагла и цинична. На всичкото отгоре тази нагла и цинична лъжа излиза от устата не на кой да е, а на заместник-председател на Народното събрание

Старателно разпространяваната от управляващите лъжа, че протестите срещу правителството са платени, може само да мотивира още повече дори и най-колебаещите се участници в тях.

Вече едва ли има човек в България, който да не е наясно, че една огромна част от протестите в София се плащат", заявила пред свои партийни другари миналата седмица народна представителка от управляващата коалиция.

После им обяснила, че "има тарифа, по която всеки участник в протестите си получава възнаграждението за съответния ден". След което се опитала да се пошегува: "Бих казала, че това е една нова форма на временна заетост. И доста хора успяха да си покрият разходите през летния сезон, някои да отидат на море, благодарение на финансирането по време на протестите.

Тази временна заетост, която, ако продължи и през есента, сваля малко от ангажиментите на социалния министър да търси подпомагане за тези хора, защото едни други хора им плащат за това да ходят на протести".

Някои биха казали, че е безсмислено да се обръща внимание на поредното повторение на лъжата за платения протест, но няма да са прави. Защото това изказване дава много ясни отговори на някои от най-важните въпроси в днешната българска ситуация дори за хората, които не одобряват протестите, но не са загубили елементарните си морални ориентири.

Диалогът е невъзможен

Твърдението, че на протестиращите се плаща, съчинено по отдавна познатия примитивен, но ефективен метод на идеологическата пропаганда, беше пуснато още в първите дни на протеста като слух от типа "една жена каза" по изпитаните политико-мафиотски канали за дезинформация, каквито по същество са и голяма част от т. нар. български "медии".

Забележете обаче, че народната представителка социалистка не просто повтаря този слух, а в напълно и до съвършенство овладян гьобелсов стил ("Вече едва ли има човек в България, който да не е наясно...") представя една тотална измислица като вече окончателно доказана "истина".

Къде са корените на омразата и агресията?

Партията на народната представителка, за която става дума, често пъти в тайно или явно съдружие с днешния си коалиционен партньор, управлява през огромната част от т.н. български преход. По същото време паралелно набра сила и генетично свързаната с нея българска олигархия, за да се стигне до днешното политико-мафиотско съдружие, избило неприкрито на повърхността с поставянето на едно от лицата на олигархията начело на една от най-важните национални институции и с последвалите го поредица други назначения.

По същество извършеното от политици като въпросната народна представителка означава високоплатено предателство на даденото им от избирателите доверие и нещо като отдаване на държавните институции на концесия, също така високоплатено.

С лъжата си за платения протест те се опитват да компрометират хората, тръгнали спонтанно в защита на моралната кауза за демафиотизация на държавата, като им припишат собствените си грехове.

Затова именно тези политици, а не някой друг, култивират омразата и съзнателно провокират агресия, за да могат после да се представят като тяхна жертва. Нагледен пример за което беше другото, бялото автобусно шоу зад парламента.

Защо протестите ще продължат?

Дали някой този път ще им се "върже" на номера не е ясно. Сигурно е обаче, че протестите ще продължат с нова сила. Защото именно безпределната наглост и цинизъм, с които се сблъскват, ясно показват на протестиращите, че повече няма накъде да отстъпват.

Това е може би последният им шанс да обърнат посоката на живота - своя и на децата си. Последен шанс да защитят почтеността, нормалността, законността в държавата, свободата и достойнството си.

А изказвания като по-горе цитираното могат само да мотивират още повече дори и най-колебаещите се.

В добавка, изключително плоската дори за вътрешнопартийна употреба "шега" с "временната заетост" прави лъжата особено нагла и цинична. На всичкото отгоре тази нагла и цинична лъжа излиза от устата не на кой да е, а на заместник-председател на Народното събрание.

Което за сетен път доказва, че на високи постове в българската държава с лекота могат да се изкачат откровени лъжци. За да разговаря с такива хора, човек трябва да зачеркне собственото си достойнство. Затова заради тях, а не заради някой друг, диалогът, за който самата въпросна народна представителка пледира, е невъзможен.

Кой разделя нацията?

Разпространяването на тази отвратителна лъжа е част от многопосочните усилия да се скрият и преиначат истинските дълбоки мотиви на протеста, които не са насочени срещу или в подкрепа на една или друга партия, а са в интерес на цялото общество. Целта е срещу протестиращите да бъдат насъскани и противопоставени останалите, които по една или друга причина не протестират.

Това противопоставяне бе и нагледно разиграно с очевидно не безплатния автобусен поход до София, голяма част от участниците в който не знаеха за какво са дошли - освен „да се разкарат" и да получат нещо за закуска и обяд.

От същия жанр е и имитацията на "диалог с гражданското общество" чрез разнообразни подставени лица, сред които и откровени криминални елементи. Като връх в този "диалог" засега се очертава идеята за "доброволни отряди", които "да разкриват и залавят всички организатори, обслужващи интереси на Джордж Сорос". Идея, от която никой от управляващите не се е разграничил.

Затова не някой друг, а самите те, за да оцелеят и употребят властта колкото се може по-дълго, разделят и противопоставят нацията.

http://www.dw.de

Oще: лъжи  пропаганда  протести  протестиращи  софия  управляващи 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

17 Frida | 27.08.201310:03

другарката на снимката кефи - същинска весела и радостна вдовица на посещение при покойния благоверен в мммммммм, пер ла шез muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.06.2011, 20:23

16 vickpayne | 27.08.201308:53

Добре не разбрах какъв е проблема в изречението "голяма част от протестите се плащат"? Ми, технически си е така. Плащат се наистина. От герб, атака, бсп и всякакви други знайни и незнайни, алчни за власт педеруги. То не бяха автобуси от Сусурлево, някакви яки момченца с пица, кафеджии и кой ли още не. А не знам кой малоумник е писал тази статия, но определено има нужда от удар с нещо тежко, евтино и държавно. Всичко в този текст крещи "аз съм недъгавелко". Разхвърляни мисли, дъвченето на локуми и последвалото им разтягане, както и абсолютно недъгавата структура на текста прилягат повече на петокласник в час по литература. Грозна гледка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2012, 19:41

15 chacha | 27.08.201307:26

И аз като за първи път чух истините казани от Дойче Веле преди 1989, се втрещих и не исках да повярвам, ама така е истината шокира. Виждам, че има и тук такива, ама те още не са загряли за какво иде реч.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.06.2013, 10:11

14 Seb fen | 26.08.201323:46

Ами на комплексар като теб нямам какво да кажа. Факта, че ръсиш обиди в мрежата го потвърждава. Трябва да си с болен мозък, щом си избиваш комплексите като коментираш неща за които само си чувал от тук-от там, а може би и не си чел за тях. Я шефа те мачка яко в службата, я си под чехъл....Но...терзай. Може и да си намериш някаква аудитория на твоето ниво (и с твоите проблеми) НЕТ-а е необятен!!!! Успех! Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

13 Оня Дето Го Трият | 26.08.201323:13

Брей, как човек нови и нови неща разбира за себе си само като попита някой идиот да обясни какво е писал.
Та какво му е на ДВ преди 89-та и по-лошо ли е от Работническо дело?
Да опитаме пак Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

12 peta_wawa | 26.08.201322:48

Статията е много точна. Народа не е по насилието, то се вижда, но тази вещица Манолова трябва да тругне спешно с охрана, за да не предизвиква съдбата. Колко издевателства и йезуитства може да понесе нормален човек, не много Лош или много луд, вече не!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.06.2013, 10:11

11 Seb fen | 26.08.201321:54

Недвусмислено потвърждение на думите ми!!!
Господин "МЕРУДИЙСКИ", явно за теб всичко в живота е пределно ясно и ти виждаш с пределна яснота явните и скритите неща от действителността. Много се надявам да продължаваш да ни ги разясняваш с компетентните си коментари.
А по темата - ти едва ли си слушал DW преди '89, защото си бил на 12-13 години, а и да си го слушал трябва да си бил поне на сегашния си акъл та да си разбирал нещо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

10 daysydogy | 26.08.201321:48

Когато на човек гънките на мозъка му са малко, то той заобикаля необяснимите за ограниченото му мислене проблеми и кара по допирателната...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

9 Оня Дето Го Трият | 26.08.201320:25

Пич, въпроса беше какво му е на Дойче Велето преди 89-та и с какво е по-лошо от Работническо дело, а ти ни обясняваш какъв бил "Оня".
Дай по темата ако може. Ако ти можеш тоест.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.06.2013, 10:11

8 Seb fen | 26.08.201319:51

Абе daysydogy, много си ПРОЗ бе! Май, че супица няма да духаш, ама ще я сръбкаш!
А оня "Оня Дето Го Трият" е на всяка манджа мерудия. Най-ерудирания в нета. Навсякъде се изказва и мозък лее на талази! То бива избиване на комплекси, ама чак толкова.....
   

оценка

+0 -0