Разговорите с майките успокояват | webcafe.bg
Webcafe

Разговорите с майките успокояват

Lifecafe , www.slate.com
13.01.2012, 15:44 (обновена 16.01.2012, 12:15)
дете, майки, майка

Снимка: © Getty Images

Къде е мама...

Какво правите, когато сте имали ужасен ден? В зависимост от степента на неговата непоносимост, парите и времето, с които разполагате - и пост-травматичната ви способност да изговаряте пълни и смислени изречения, можете да се свиете на дивана с книга в ръка, да отидете да разпуснете във фитнеса или в някой ресторант, да гледате клипове в YouTube... И или да се обадите на майка си.

Майчината утеха не е мит - тя си има и физиологично доказано потвърждение

Зад последната опция се крият немалко сериозни научни основания. През 2010 г. изследователи са открили, че при младите момичета, които разговарят с майките си - по телефона или на живо - нивата на хормона на стреса кортизол спадат значително по-бързо. Освен това в организма на тези момичета се появяват големи дози окситоцин, който отговаря за чувствата на любов и удоволствие.

Резултатите от това проучване карат един от неговите автори - психоложката Лесли Селцър от университета в Уисконсин - да се запита за точния произход на способността на майките ни да ни успокояват. Дали това се дължи на тяхната свръхестествена способност винаги да казват правилното нещо, или има нещо общо с темпото, височината, тона, ударенията и ритъма на гласа им - някаква квази-музикална характеристика на майчиния говор, която работи паралелно с усещанията ни?  

Строгият поглед на чуждите хора не въздейства на "успокояваните от мама"

Задавайки си тези въпроси, Селцър и нейните колеги подлагат 64 момичета на възраст между 7 и 12 години на изключително тежък изпит по математика, по време на който трима възрастни непознати били инструктирани да наблюдават строго всяко от момичетата.

(Очевидно стандартна практика при експериментите, които се опитват да генерират притеснение по изкуствен път, което е добро основание никога да не записвате децата си за подобни проучвания.)

След това тестваните деца били разделени на четири групи: едната група говорила с майките си по телефона, втората говорила с тях наживо, третата си комуникирала с тях чрез чат, а последната група въобще не се свързала с майките си.

Както прогнозирали и учените, децата, общуващи по телефона и лице в лице, демонстрирали спад в нивата на кортизола и пик на нивата на окситоцин, след като обсъдили кризисната ситуация с майките си (в сравнение с нивата след изпита по математика, но преди лечебното майчино слово).

За сметка на това момичетата, които споделили своите терзания чрез чат и получили утеха в цифров вид, не са демонстрирали хормонални промени, и са били със същите хормонални нива като четвъртата, контролна група.

В изследване, публикувано в януарския брой на изданието  Evolution and Human Behavior, учените достигат до заключението, че нещо в звука на майчиния глас има успокояващ ефект върху дъщерите. Когато гласовото взаимодействие е сведено до текст на екрана, ефектът изчезва.

Слухът на младите хора е привикнал към успокояващия тембър още от утробата

Селцър вярва, че може би сме предразположени да реагираме на вокалните интонации на нашите майки: по подобен начин, майките биха могли да имат необичайна склонност да забелязват нервност в говора на децата си.

За възрастните, вече търсили майчината словесна утеха в миналото, няма да е изненадваща вестта, че дъщерите може да бъдат уникално чувствителни към родителския утешителен тон (както и всъщност към гняв, гордост или разочарование). И дори ако никога не сте пращали SMS на майка си, със сигурност ще се съгласите, че е твърде безплодно да очаквате утеха от нея чрез кратко съобщение.

Може би пък това се дължи отчасти на факта, че някои майки вярват, че "LOL" или емотиконките са единствените социално приемливи отговори на повечето съобщения. Или просто сме склонни да подценяваме странната опорна сила на майчиния глас.

Oще: майка  утеха 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.09.2010, 15:16

2 OrchiiDea | 16.01.201211:33

Аз мисля, че не е толкова до гласа. Според мен е важна връзката между майката и детето. Просто то има истинска връзка с нея и като я чуе се успокоява.
Но също така мисля, че напоследък много пъти такава връзка липсва....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 15:47

1 irikos | 14.01.201216:25

Едва ли е нужно чак такова професионално изследване за да се знае факта, че майката въздейства успокояващо и уповаващо на детето в критичен за него момент.
Отделно, като майка полудявам от факта, че поради естеството на работата си се налага да общувам с детето си често само по телефона.
Правейки това се старая да вложа цялата си любов отдаденост и подкрепа във всяка казана от мен дума. Дали е достатъчно? Едва ли!
Условията и времето, в което ни се падна да живеем ни принуждава да заменяме истинското и съкровено общуване с такова по неведомите мобилни и пътища.
Тъжен
   

оценка

+0 -0