Правата ни | webcafe.bg
Webcafe

Правата ни

Никола Рачев
10.09.2012, 15:00 (обновена 13.09.2012, 08:28)
Pravatani.bg

Ние разкодираме законите за вас

Днес ще ви разкажа за един нов проект - www.pravatami.bg e пилотният проект на Департамента за правна култура. Това е неправителствена организация - юридическо лице с нестопанска цел, като в основата си представлява безплатна онлайн платформа, върху която стъпва проектът. Занапред планираме създаването на т.нар. "правна клиника", в които ще можете да получите правна помощ, както и други проекти със социална насоченост, които все още са в процес на разработка.

В обществото битуват масови заблуди, като например, че ако не върнеш парите, които дължиш, ще лежиш в затвора, че ако дължиш пари на мобилен оператор ще ти пратят патрулка, която да те арестува, че "банката ще дойде и ще ВЗЕМЕ ипотекирания апартамент"... Такива примери показват огромната нужда от повишаване на правната култура на българските граждани. Точно такава е целта на първия проект на Департамента за правна култура.

Много често се казва, че "хората не си знаят правата". Но понеже на всяко право противостои нечие задължение, хората трябва да си знаят и задълженията - граждански, служебни, договорни и т.н. Точно така, скъпи граждани, освен права - имате и задължения. Освен задължения - имате и права. Никой не иска да плаща данъци и да се вози по разбити улици, но няма как да се возите по хубави улици без да плащате данъци - прост пример, изроден от българската действителност (да не обясняваме защо).

Какво Е www.pravatami.bg

Нашата цел е да предоставим практична, полезна и най-важното - разбираема, информация на всеки, който се нуждае от нея. Искаме да "разкодираме" законите по такъв начин, че да станат достъпни за хора без юридическо образование. Заблуда е, че ако нещо ти трябва просто отваряш закона и, ей го - на!, вече знаеш какво да правиш. Ако беше така, хората нямаше да учат по 5 години как се четат закони.

Ето защо предоставяме т.нар. "права" - кратки статии, в които по разбираем начин описваме и обясняваме правата и задълженията на гражданите в различни ситуации (например "Арестуваха ме", "Спряха ме КАТ-аджии", "Ще ставам поръчител", "Получих съдебна призовка", "Ипотекирах си жилището, но не мога да плащам", "Майсторът не си свърши работата според договора"). Ето как бихме могли да бъдем полезни и преди, и след появяването на проблема.

Какво НЕ Е www.pravatami.bg.

Нямаме претенцията да бъдем изчерпателен юридически съветник, безплатен онлайн адвокат, омбудсман или нещо подобно - за това си има адвокати, правни консултанти и стотици томове специализирана литература. "Правата", имат за цел най-общо да запознаят гражданите със ситуацията, да акцентират някои съществени моменти и да предупредят, когато е необходимо.

Екипът

Ние, екипът на pravatami.bg, сме студенти по право, като някои вече завършихме семестриално. На някои от нас предстоят държавни изпити, на други - тежки сесии, като цялото това "удоволствие" е съчетано с весело робуване по различни юридически институции. Екипът е подбран с конкурс по документи и събеседване, а кандидатурите бяха много.

Всеки един от нас е можел да избяга в чужбина, но сме избрали да останем тук, да работим и да се развиваме, да създадем и отгледаме семейства... Този избор предопределя нашето желание да живеем в общество с ценности, в което законите се спазват и хората не се страхуват да предявяват правата си.

Ако мислите, че правото е запазена територия за дебели девственици с по 40 диоптъра - think twice. Всички ние сме нормални хора, имаме гаджета, хобита, интереси, спортуваме, учим, ходим по дискотеки, срещаме се с приятели и като цяло се опитваме да водим балансиран начин на живот.

Това обаче по никакъв начин не ни кара да се отнасяме безотговорно към това, което сме започнали да правим. Думите ми се потвърждават от самия генезис на идеята за проекта, която се ражда на 8-ми декември 2011 г в една сауна в Сандански.

Можете да ни видите в раздел "Екипът" на сайта. Ние влагаме времето си в този проект напълно безвъзмездно. На сайта няма рекламни банери и цялото финансиране на сайта идва от бюджета на Департамента за правна култура.

Той пък на свой ред се формира от дарения, като единствените двама дарители за момента са Станимир и Георги - създателите на проекта. Ние, останалите от екипа, "даряваме" труд и знания, като отново подчертавам - правим го напълно безвъзмездно в името на една по-голяма цел.

Тази "по-голяма цел" е желанието ни да живеем и да се развиваме в нормална държава. Демократичното общество трябва да стои върху солидна база от принципи, ценности и закони. Основен фактор, за да не остане правото "тържествена декларация" или "мъртва буква", е високата правна култура на гражданите. Хората имат права, но най-често "не им се занимава" да ги упражняват.

Често можете да чуете аргументи от сорта на: "Е какво ще се занимвам да ги съдя за 200 лева?!". Точно този начин на мислене трябва да се промени. Правосъдието не е средство за печелене на пари, а за възстановяваме на нарушени права. Ако ти сам не уважаваш личността си дотолкова, че да се защитаваш - значи никой няма да те уважава. Разбира се, правосъдната система има и дупки. Не претендираме, че изобщо сме способни да решим проблемите й, нито ви гарантираме справедливост.

Ние просто искаме да направим правото достъпно до хората, а по този начин да допринесем към европеизацията на обществото. Така крайната ни цел - ефективно отстояване на гражданските и политически права на хората - започва да изглежда малко по-постижима.

Същественото е вашият принос - всеки може да стане автор, като по този начин допринесе за обогатяването на www.pratami.bg. Има обаче ясни правила за писане, които трябва да се спазват.

Също така можете да ни задавате въпроси в секцията "Предложи право", като трябва да имате предвид, че няма да получите безплатна правна консултация - за това си има завършили юристи и адвокати, на които би следвало да платите. Чрез "предлагането на права" вие насочвате вниманието ни към това какво знание би ви било необходимо.

Ние, екипът на Департамента за правна култура, се надяваме да ви бъдем полезни и по този начин да допринесем за развитието на гражданското общество в България.

Oще: граждани  култура  права  право  сайт  създатели  юристи 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

10 Гризли | 12.09.201219:40

"Заблуда е, че ако нещо ти трябва просто отваряш закона и, ей го - на!, вече знаеш какво да правиш. Ако беше така, хората нямаше да учат по 5 години как се четат закони."

Ето това е един от основните проблеми - че закона може да се чете по различни начини. Затова и стават толкова простотии в държавата, затова и най-големите престъпници винаги се измъкват, за сметка на "кокошкарите"!

Браво за усилието! Наистина е хубаво да има място, където хората да могат да получат повече информация за правата и задълженията си!
ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

9 Mile Manolov | 12.09.201200:47

Правата ни ...

бантускота и редовата перничанка имат само едно право.... право отзад muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.11.2010, 13:15

8 Nikola Rachev | 11.09.201221:55

Всички препоръки и всякаква критика са добре дошли! Ако ви хрумне още нещо - на сайта има секция "Контакти". Благодаря много от името на целия екип - малко по малко ще гледаме да изчистим каквото има за изчистване.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

7 pepe | 11.09.201219:57

Никола, това аз го знам, но хора с по-малко опит в интернет може и да се затруднят. Освен това се смята за съществено подобрение на използваемостта /usability/ на сайта и просто за учтивост.
Просто е правилния начин.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

6 Rodrigo Diaz de Vivar | 11.09.201218:34

Никола, чудесна инициатива, но прочетох само статията за "Правата ми при проверка от пътна полиция".
Успех ви желая.

Страхувам се, че ... малко рискувате неприятности на вашите читатели.
Съветвам ви да си изясните понятията обиск, личен обиск, обиск по НПК, обиск по ЗМВР, както и проверка на пътно превозно средство.
Проверката и обиска са две различни понятия. И по интензитет и по съдържание.

По мое мнение сте прави единствено за мотивите, които проверяващия би трябвало да има, при извършване на проверка на пътно превозно средство.
Но въпросната проверка не е обиск и не е нужно да се финализира с протокол.
Тя е просто отваряне на багажника на колата и преглед на съдържанието.
Преглед какво има вътре [чанти, трупове, оръжие, etc.], а не претърсване на това, което е вътре [в чантите].
Ако органа иска цялостна, щателна проверка на съдържанието на чантите, както и на всички фабрични кухини, това вече не се прави на улицата и се финализира с протокол.
Но предполагам, че не този вид проверка сте имали предвид.

Ако следват съветите ви и откажат отваряне на багажника и обикновен преглед на съдържанието му, читателите ви рискуват известни неприятности, най-малката от които ще е отиване до близкото РУП и извършване на всички действия там. Принудително. И разбира се, това ограничение на личната свобода на вашият читател за конкретния период време ще е оправдано с отказа за полицейска проверка на товарното помещение на автомобила.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.11.2010, 13:15

5 Nikola Rachev | 11.09.201217:09

pepe, линкът към началната страница е големият надпис PRAVATAMI.BG Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

4 pepe | 11.09.201215:56

Само ви моля - сложете в главното меню линк към началната страница.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

3 pepe | 11.09.201215:54

Чудесна идея, добра реализация.
И без никакъв политически шум.
Мисля, че много хора ще са благодарни на авторите за това.
Благодаря ви и аз. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2012, 16:45

2 Angel Stoikov | 11.09.201214:04

Чудесна идея. Поздравления!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.06.2011, 20:25

1 Valentin Yanev | 11.09.201211:15

Много писано, нищо казано.
   

оценка

+0 -2