Свобода или присъда | webcafe.bg
Webcafe

Свобода или присъда

Явор Николов
01.08.2013, 17:06 (обновена 04.08.2013, 11:54)
съд

Прокуратурата още не е влязла в демокрацията. Премахването на "вечния обвиняем" е стъпка в правилната посока, но трябва още

С действията си българската прокуратура често създава впечатлението, че й е нужен добре отмерен шут, за да започне да си върши работата. В един от редките си проблясъци, парламентът направи едно подобно движение - промени Наказателно-процесуалния кодекс и премахна от него т.нар. "вечен обвиняем".

При досегашното положение, прокуратурата имаше цялото време на света, за да подготви и внесе обвинителен акт срещу извършителя на дадено престъпление. Така получилият се дамоклев меч можеше да постави всеки в подчинение или корупционна зависимост, а в крайна сметка и водеше до осъдителни присъди в Страсбург.

За сметка на това, разцепвани, лепени и връщани от съда дела като "Октопод" и това за далаверите по САПАРД не показаха, че прокуратурата е станала особено ефективна.

Сега се връща съществувалото за кратко положение, искано от Европа - след година или две (според тежестта на престъплението) привлечените като обвиняеми могат да поискат от съда да задвижи делото им. Ако прокуратурата не успее за 2 месеца да подготви и напише обвинителния акт - човекът си тръгва свободен и издънката на обвинението става напълно и безспорно видима.

Ако не искаш да се потиш пред камерите, ще си вършиш работата в срок, иначе казано.

Това е стъпка в правилната посока, но до цялостната реформа в работата на държавното обвинение има още. Според много експерти, за прокуратурата 10 ноември 1989 г. не е напълно настъпил.

Там все още има тежки йерархични зависимости и команди по телефона, а накрая никой не търси и отговорност на обвинението, ако се провали или проточи болезнено дълго някое дело. Над пурпурните тоги са само небето... и преките началници.

При последната редакция на НПК депутатите се отказаха от две интересни промени точно в тази посока - указанията на прокурора към разследващия да са само и единствено в писмена форма и обвинителят да трябва да се мотивира защо иска процес по общия ред, когато има възможност за бързо или незабавно производство. Явно съпротивата е сериозна.

Наличието на подобни изисквания не е магическа пръчка, но ако някой започне да следи за спазването им, подобната на масонска ложа прокуратура ще стане малко по-прозрачна за околния свят. А може и да заработи по-добре.

Oще: вечният обвиняем  нпк  обвинение  обвинителен акт  прокуратура  реформа 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.