Две новини, които говорят, че все още не сме Европа | webcafe.bg
Webcafe

Две новини, които говорят, че все още не сме Европа

Илиян Василев
31.07.2014, 16:57 (обновена 01.08.2014, 13:17)
Николай Кобляков

Николай Кобляков беше арестуван, а действията на прокуратурата бяха обвити в мъглата на следствената тайна

Новината, че Николай Кобляков - известен руски предпримач и противник на режима на Путин, е задържан по предполагаема европейска заповед, със сигурност доказва свързаност на съдебно-правораздавателните ни органи с Русия извън стандартите на европейската практика.

Самият факт, че обществено значимо действия от страна на прокуратурата веднага бе покрито със следствена тайна говори само за едно - отговорните за това лица знаят, че действията им не могат да издържат теста на обществения надзор чрез прозрачност и информираност. Нека бъдем коректни, при получаване на европейска заповед по линия на Интерпол за задържане, съответната страна е задължена да я изпълни.

Това е основа да функционирането на Интерпол, който не може дискриминира между криминални лица и гонени от режима на Путин противници. И тук идва разликата в реагирането на българските правоохранителни органи и европейските. Казвам това, защото съм канил руските граждани, емигранти по неволя, които отказват да дойдат в моята "европейска" България, защото по техни канали имат информация, че у нас съществува реална опасност да бъдат задържани и екстрадирани в Русия, където ги чака саморазправа.

Първият въпрос, ако има такава поръчка от Интерпол, защо самата организация не е отклонила желанието на Русия да бъде задържан и предаден Кобляков. Не е тайна, че руското следствие и прокуратура издават огромно количество заповеди, които Интерпол остава без последствия.

Втория въпрос е защо българската прокуратура, преди да изпълни подобна поръчка не направи елементарно проучване по своите канали и тези на международните си връзки, като се убеди, че Кобляков напълно покрива понятието политическо преследвано лице и за него има реална опасност, ако се изпълни съдебната поръчка от Русия.

Правното основание се крие в Европейската конвенция за правата на човека и подчинения режим на Рамковото решение за приложение на споразумението за изпълнение на подобни съдебни поръчки.

Защо в другите европейски столици Кобляков няма да бъде задържан, а у нас реалността е друга? Отговорът е прост - там преди да задържат, самите изпълнители на съдебната поръчка търсят политически мотиви, за да не допуснат нарушение на правата на конкретния човек и неволно да станат инструмент в политическите саморазправи на отделни режими.

Задължението да се спазват правата на лицата, срещу които чужди държавни следствени органи лансират преследване е неотменимо и абсолютно. Ако това важи за поръчки по линия на Европол за страните от ЕС, то с още по-голяма сила важи за поръчки по линия на Интерпол за страни извън ЕС. Трето, вместо да пишем петиции и да създаваме групи за обществен натиск за да призоваваше държавните институции да си свършат работата, което отнема наша енергия и време - по-добре да решим въпроса принципно, за да се чувстват политически преследвани лица у нас с гарантирана лична сигурност и неприкосновеност.

Преследваните от режима на Путин руски граждани, които без съмнение ще се увеличават в контекста на санкциите на ЕС и репресиите на режима, трябва да знаят, че у нас могат да се движат свободно и безпрепятствено - спокойни, че дългата ръка на московските служби няма да ги застигне.

Това е не само българската традиция, която е приютила над 40,000 белогвардейци и гонени от съветския режим, но и в по-ново време дисидентите.

Архиважно е за самите нас, защото не са един или два случаите, когато Москва се саморазправя със свои политически противници, като им повдига обвинения и изпраща Интерпол заповед за арест под всякакви предлози - данъчни нарушения, обвинения в убийство и други тежки престъпления. Прочетете казуса ЮКОС и решението на абритражния съд в Хага.

Нужна ни е тотална промяна в специалните служби и правораздавателните органи за да се европеизират практиките и реакциите им и да не се срамуваме. Другата новина е "храброто" решение на Комисията по защита на конкуренцията, по иск от местната структура на "Газпром" - "Овергаз" - да осъди "Булгаргаз" за "злоупотреба" с монополно положение. За да не изпаднете в шоково състояние - да, именно газовият монопол „Газпром", договорите с които не оставят никакво или почти никакво място за маневриране на "Булгаргаз" на вътрешния пазар обвинява и получава присъда от Комисията по защита на конкуренцията.

Обвинението на КЗК, която иначе мълчи като риба по всякакви други крещящи случаи, е че "Булгаргаз" е предлагал договори, в които контрагентите на дружеството е трябвало да декларират предварително какви количества природен газ ще използват през следващата година. Дружеството е задължавало клиентите си да заявяват количества природен газ за следващата година по едностранно наложени указания и таблици със заложени в тях формули.

Та нали това е огледално отражение на условията по договора за доставка със същата тази "Газпром". Как и за чия сметка "Булгаргаз" при монопол на вноса да бъде либерална по надолу по веригата? Именно затова Европейската комисия отклони искането на дъщерната на "Газпром" "Овергаз" по същия повод и го върна за решение на местна почва. На ЕС се готви санкция за злоупотреба с монополно положение на „Газпром" в размер до 10 милиарда евро. У нас осъждаме местната национална компания.

Другото обвинение е, че „Булгаргаз" е принуждавал клиентите си да продължат срока на сключения между тях договор без възможност за преговори и обсъждане на клаузите в него. Това безспорно е недопустима практика, но да не би "Булгаргаз" да се ползва с подобна свобода спрямо майката на "Овергаз" и да може да преговаря клаузи и условия извън минимални отклонения от заявените и потребени количества предната година и в рамките на ценови преговори, които по-скоро приличат на диктат.

Да не би "Булгаргаз" да има свободата да не подпише договор с "Газпром"?

Комисията за защита "от" конкуренцията, както сполучливо я наричат мои колеги, от дълги години спи здрав сън. Вместо да съди само "Булгаргаз", Комисията по защита на конкуренцията отдавна трябваше да осъди "Газпром" и неговата местна структура за злоупотреба с монополно положение по примера на литовския Съвет за конкуренция, който осъди "Газпром" на 48 милиона долара за високи цени (над пазарните) и препятствуване на навлизането на конкурентни доставки. И това ще стане, но не при тази "пленена" от интереси Комисия. Две новини с един корен - нашите слаба воля и зависимости.

Oще: булгаргаз  газпром  европол  илиян василев  интерпол  николай кобляков  овергаз  прокуратура  русия  руски предприемач  служби 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

1 Govedo13 | 01.08.201408:46

Ако тоя беше привърженик на Путин и го бяха арестували, то тогава във статията щяхте да напишете че сме най-баш европейци.
България е в Европа от 1400 години, заради подобно плоско мислене нещата не вървят добре.
   

оценка

+2 -2