Зловещото убийство, разтърсило Турция | webcafe.bg
Webcafe

Зловещото убийство, разтърсило Турция

Webcafe.bg, по Daily Beast
20.02.2015, 18:39 (обновена 23.02.2015, 08:01)
Йозгеджан Аслан

Снимка: © Getty Images

Когато тримата мъже бяха задържани в очакване на процеса, активисти за правата на жените и хиляди други протестиращи излязоха на улиците в цяла Турция, а политици призоваха за най-тежкото възможно наказание за обвиняемите за убийството на Йозгеджан Аслан

Бруталното убийство на 20-годишна студентка ужаси Турция, като протестиращи излязоха на улиците и политици започнаха да обсъждат връщане на смъртното наказание заради убиеца ѝ. Но разделението в обществото по въпроса за ролята на жените остава все така дълбоко в консервативната мюсюлманска държава и, за жалост, организирана кампания за спиране на убийствата на стотици жени от мъже всяка година надали ще се случи.

На 11 февруари Йозгеджан Аслан, студентка по психология от южния турски град Тарс, се качва на микробус, за да се прибере у дома от университетското градче Мерсин. Когато тя така и не пристига там, родителите ѝ се обаждат на полицията. Овъгленото тяло на Аслан е открито няколко дни по-късно в дере до зона за пикник, близо до магистралата, свързваща Тарс със столицата Анкара.

Полицията е отведена до тялото от шофьора на буса - Суфи Алтиндокан, след като открива следи от кръв и шапката на Аслан във возилото

Според медиите, Алтиндокан е признал пред полицията, че се е опитал да изнасили младата жена, която е била единственият останал пътник в буса, и я е пронизал с нож, когато се е съпротивлявала, пръскала го е с лютив спрей и е одрала лицето му с нокти. След като е използвал ножа, Алтиндокан изглежда е ударил Аслан по главата с железен лост, за да се увери, че е мъртва, и е отрязал ръцете й, за да унищожи ДНК следите от кожата й под ноктите му. После е изхвърлил тялото край зоната за пикник и го е изгорил с помощта на баща си и приятел.

Когато тримата мъже бяха задържани в очакване на процеса, активисти за правата на жените и хиляди други протестиращи излязоха на улиците в цяла Турция, а политици призоваха за най-тежкото възможно наказание за обвиняемите. Президентът Реджеп Тайип Ердоган изпрати дъщерите си Есра и Сумейе при семейство Аслан и нарече заподозрения в убийство "злодей". Премиерът Ахмет Давутоглу се зарече да "счупи ръцете" на всички мъже, насилващи и тормозещи жените, а министърът на икономиката Нихат Зейбекчи предложи Турция да върне смъртното наказание, отменено през миналото десетилетие с цел подобряване на шансовете на страната за членство в Европейския съюз.

За времето на мандата си като премиер от 2003 г. насам и встъпването на президентския пост миналата година, Ердоган въведе по-строги присъди за изнасилвачи и промени законите, позволяващи на съдилищата да демонстрират снизходителност към мъже, обвинени в убийство на жените си, заради аргумента, че убийците по някакъв начин са били провокирани от жертвите си. Анкара също така подобри шансовете жените да получават полицейска закрила, когато са под заплаха от насилие от съпруг или партньор.

Но правителството на Ердоган не успя да спре ръста на броя случаи на смърт при домашно насилие

Финансираният от европейските институции уебсайт Bianet.org, който следи случаите на насилие срещу жени, твърди, че 281 жени в Турция са убити от своите съпрузи, бивши съпрузи, партньори или членове на семействата си само за миналата година, което означава повече от пет жертви всяка седмица. От 2010 насам, Bianet са отчели 1134 случая на смърт на жени при домашно насилие.

Активистите за правата на жените твърдят, че правителството не се бори с основните причини за насилието, като цялостна тенденция към мъжка доминация в обществото. Всъщност Ердоган бива обвиняван, че той самият се държи като мъжкар, макар и заради религиозни мотиви.

През ноември миналата година, Ердоган заяви, че мъжете и жените не биха могли никога да бъдат равни, и подчерта, че ислямът приема жените предимно в ролята им на майки. В реч след убийството на Аслан той повтори възгледа си, че "Аллах е поверил жените на мъжете", за да ги закрилят, позиция, критикувана от феминистките като оскърбителна за жените, защото означава подразбиращо се превъзходство на мъжете. Ердоган отвърна на удара, като заяви, че феминистките "нямат нищо общо с нашата вяра и нашата култура".

Настояването на Ердоган всяко турско семейство да има поне три деца също разгневи актистивите. Министърът на здравеопазването Мехмет Муезиноглу, член на консервативната ислямска Партия на справедливостта и развитието на Ердоган (AKP), заяви по-рано тази година, че жените "не бива да се стремят към друга кариера освен кариерата на майки".

Критиците на кабинета казват, че такъв дискурс затруднява справянето със социалните проблеми, стоящи зад насилието и другите проблеми пред жените

Само 29% от жените в Турция работят, констатира Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), доста по-малко от средната за ОИСР стойност от 57%. Нежеланието на хиляди турски семейства да изпращат момичетата на училище също е сериозен проблем. Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) заявява, че една на всеки пет жени в Турция е неграмотна, срещу един на всеки 10 мъже. Ако почти всички момчета в Турция биват изпращани на училище, около 8% от момичетата така и постъпват в училище.

След убийството на Аслан, премиерът Давутоглу заяви, че този случай е повратна точка и правителството му ще започне да се бори с "проблема на манталитет", стоящ зад вълната от насилие срещу жени в страната. Давутоглу не споменава конкретни подробности, но Мустафа Акьол, колумнист, специализиращ се в политически аспекти на исляма, коментира, че правителството би трябвало да обърне внимание на културните фактори. "Това е дълбоко патриархална нация, в която много мъже се чувстват в правото си да доминират жените," писа в сряда Акьол в англоезичното издание на Hurriyet Daily News. "Наказвайки чудовищата сред нас по най-тежък начин, трябва да погледнем вътре в себе си като нация и да изкореним културата, която спомага за появата им."

Засега обаче има твърде малко признаци да предстои такъв тип дискусия в Турция

След убийството на Аслан, някои анализатори в проправителствената преса разкритикуваха жените, споделящи случаи на сексуален тормоз в Twitter кампанияс хаштага #sendeanlat ("разкажете вашата история"), съветвайки ги да "млъкнат и да отидат на лекар". А във връзка с Аслан, която се е обличала в западен стил и не е покривала главата си с фередже, Нихат Доган, популярен певец и известен поддръжник на AKP, заяви, че жените в миниполи нямат право да се оплакват от тормоза на "перверзници, лишени от морални ценности от светската система."

Oще: ахмет давутоглу  домашно насилие  ердоган  зловещо убийство  йозгеджан аслан  нихат зейбекчи  престъпления срещу жени  реджеп тайип ердоган  турска студентка  турция  убийство 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

3 Galina Aleksandrova | 21.02.201518:42

2иван | 21.02.201517:26
работата,която са принудени да работят, защото мъжете им не са в състояние да издържат семействата си

Така казано излиза, че вината е на мъжете, което не е съвсем вярно.


Интересен е следният абзац от статията:
'За времето на мандата си като премиер от 2003 г. насам и встъпването на президентския пост миналата година, Ердоган въведе по-строги присъди за изнасилвачи и промени законите, позволяващи на съдилищата да демонстрират снизходителност към мъже, обвинени в убийство на жените си, заради аргумента, че убийците по някакъв начин са били провокирани от жертвите си. Анкара също така подобри шансовете жените да получават полицейска закрила, когато са под заплаха от насилие от съпруг или партньор.'
При всяко споменаване на Ердоган оставам с впечатление, че разбиранията му са мракобесни, особено ако става дума за жените и ролята им в света. Според цитираното излиза, че реалността е, ако не точно обратната, то поне е качествено близка до това, което се води западни ценности.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

2 иван | 21.02.201517:26

„.....като заяви, че феминистките "нямат нищо общо с нашата вяра и нашата култура".”

Ще изтъкна един факт (без да го коментирам, който се тиражира в „сега.бг”), че, и средните заплати, и средните пенсии на жените в България са значително по-ниски от тези на мъжете.

В интерес на истината комунистите след 1944 година нарушиха в България традицията жените на дребните занаятчии, търговци, служещи, военни...... които преобладаваха в градовете, да не работят. Или да работят докато се омъжат и, евентуално – след като отгледат децата си.

Аз съм от такова, еснафско, както се казваше тогава, семейство. Бяхме три деца и майка ми си беше при нас у дома. Ще уточня времето – тръгнах на училище през 1945 г.

Мисля си, въпреки че едва ли някой ще се съгласи с мен, че жените домакини първо бяха полезни на децата си, а на второ място – съвсем не бяха за оплакване, защото покрай грижите за децата си и по домакинството (нещо от което никой не е освободил работещите днес жени) , разполагаха с достатъчно свободно време, да се срешнат на кафе с приятелки, да шият, да бродират и други такива занимания.

Аз съм убеден, че огромната част от българските работещи жени днес, (изключвам тези с професия, които се стремят към кариера) ненавиждат работата,която са принудени да работят, защото мъжете им не са в състояние да издържат семействата си. Работа, която се оказа и значително по-ниско платена от тази на мъжете.

Ако се направи едно социологическо проучване, убеден съм, че то ще докаже това.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

1 Шамито | 21.02.201515:58

Искрено съчувствие към близките на жертвата.Но ще отбележа следното.Нима е нещо уникално или рядко срещано?Оставам с впечатлението за политическа поръчка и дивиденти.Нямам пристрастност–просто предупреждавам.
   

оценка

+1 -3