Оставката на социолозите | webcafe.bg
Webcafe

Оставката на социолозите

Webcafe.bg
25.05.2014, 22:03 (обновена 28.05.2014, 13:23)

1 от 2 снимки Назад Напред

Социология

Снимка: © Webcafe.bg

Сравнение на данните на няколко агенции за настроенията през месец май и данните от 100% паралелно преброяване на Галъп Интернешънъл и Алфа Рисърч

"Аз вярвам на социологията, вярвам и на екзит пoла, но имам някои съображения предвид на разговорите, които имам и с нашите местни структури, които ме задължават да бъда една идея по-предпазлив при по-общите оценки на вътрешно политическите оценки на евровота."

Това не е новата песен на Ицо Хазарта, въпреки цитата на Лютви Местан. Репликата си е истинска. ДПС е безспорен хит на вечерта с 4-те си мандата, непрогнозирани от никоя агенция.

Традиционно социологическите проучвания в страната се правят с анкетирането на около 1000 - 1200 човека, които са избрани така, че да бъдат представителна група на българското общество - по пол, по населено място, по етнос, по образование, по възраст и т.н. При подобно проучване стохастичната грешка или просто казано - възможното разминаване е 3%.

Има обаче и едни проценти извън стохастичната грешка. Партийна грешка да го наречем - в зависимост от това кой поръчва социология. Това с уговорката, че дори и сред социолозите има бели лястовции. Проблемът е, че да се следи коя агенция за кого работи, кои цифри колко са манипулирани, какви са отношенията между социология и политика е нещо, ако не сложно, то времеемко. И масово хората не правят разлика между данните на едната и другата агенция.

„Всички политически рейтинги са бошлаф работа, всички. Да си го кажем направо."

Това каза преди време социологът и настоящ член на ЦИК Цветозар Томов. Като сравняваме прогнозите на социолозите преди изборите и резултати от вота не можем да не му вярваме.

В сондажите на повечето социологически агенции БСП беше първа политическа сила буквално до оня ден. Днес Андрей Райчев се държи за главата и повтаря "историческо дъно". Само 2 агенции не са давали преднина на БСП - "Алфа Рисърч" и "Екзакта".

Бареков беше рекламиран като трета политическа сила. Нещо подобно се случи и с АБВ, на които няколко социологически агенции даваха резултати, извън стохастичната грешка.

Да си го кажем направо - говорим си за манипулации, също като цитата по-горе, който всъщност е казан конкретно за личните рейтинги на политиците, не като цяло за социологоията. Но ефектът на манипулацията е същината на проблема.

Масово се гласува по сметка

И там е проблемът - сметките стават с цифри, цифрите ги дават социолозите, а хората си ги интерпретират после. И не гласуват по симпатии, а по накланяне на везните, за силните на деня или както искате го наречете. А след всеки изборен ден, данните на социолозите масово издишат.

И горната графика го показва и днес.

Oще: грешка  евроизбори  избори  избори 2014  паралелно преброяване  резултати  социология  цик 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.05.2014, 21:38

3 Бял Полуовес | 28.05.201408:04

Най-лошото за един политик е да повярва на собствената си пропаганда.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

2 pixie | 26.05.201410:30

Не знам за наука, но повече ми напомня най-древната професия. В малко по-модерен вариант, щото е комбинирана и с техники за манипулация.
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 03.01.2012, 11:27

1 Илия Попов | 25.05.201423:52

Социологията е толкоз наука, колкото и астрологията.
   

оценка

+4 -1