(Н)е-вот | webcafe.bg
Webcafe

(Н)е-вот

Цветана Георгиева
15.02.2014, 19:07 (обновена 19.02.2014, 13:40)
електронно гласуване

В страната с най-бързия Интернет електронният вот отново е пропуснат шанс

Купуваме и подаваме данъчни декларации онлайн, но не може да гласуваме

Изборният кодекс е най-разтегливото политическо понятие - това е законът, който винаги се кове бавно на гореща температура, но в крайна сметка не нанася значими промени в начина, по който гласуваме. И този път - след осем месеца "тежки" преговори с контраграждански организации, властта подмина с презрителна лекота важния въпрос за електронното гласуване.

България, славеща се с интернет на световно ниво, и този път няма да улесни тези, които предпочитат няколко клика пред висене пред урните. Както и около един милион българи зад граница да упражнят конституционното си право на глас. Няма как да стане - не защото няма достатъчно гаранции или чужд опит, който с малко добра воля да изкопираме. А защото виртуалното бойно поле е строго запазено за политиците.

Дори Бойко Борисов влезе в социалните мрежи, след като се убеди, че си струва - няколко партии водиха там кампании за президентските и предсрочните избори, при това успешно, ако критерият е печалба на партийна субсидия. Още по-иронично става, когато се намесят бригади от 10 000 червени тролове, разнасящи опорните точки на БСП по форуми, медии и социални мрежи.

Лъжливото овчарче, наречено интернет

"Изключително съм против партизирането на въпроса за електронното гласуване, защото то трябва да бъде внимателно и постепенно въведено тестово още на следващите парламентарни избори, а не да бъде обсъждано", коментира политологът Димитър Аврамов.

Според него обаче няма никакви гаранции, че в момента на самия вот, избирателят не гласува под директен натиск на семейство, приятели или други интереси. Това не може да се изключи и при гласуването с хартиени бюлетини - изобретателността за контролиран вот и търговия с гласове у нас е на всеизвестна висота.

"Темата за сигурността е особена и отговорът зависи как разглеждаме нещата. Истината е, че всяка система може да бъде пробита - банки, корпоративни системи, мейли. Почти невъзможно е обаче това да стане без следа. Така, според мен, най-много да се провали гласуването, но не и да се подмени", допълва блогърът и специалист по информационни технологии Боян Юруков.

Той описва най-удачния начин за дистанционното гласуване по интернет с 3 кода за идентификация, които предварително да се предоставят на избирателите. „Кодовете са три, за да може да се променя гласуването в рамките на няколкото дни преди изборите. Това предпазва от грешки и позволява да се смени изборът след гласуване под натиск, например", обяснява Юруков.

Вервайте ми

Тази система се обсъждаше за т.нар. Изборен кодекс "Фидосова", където бе заложен експериментален е-вот на сайта на ЦИК - желаещите трябваше предварително да заявят желание чрез електронен формуляр с лични данни, след което да получат уникална парола за гласуване с възможност да променят избора, който са направили. Идеята беше интернет вотът да трае няколко дни и да приключи до 48 часа преди насрочения изборен ден.

Тогава Конституционният съд призна, че "електронното гласуване е адекватна на съвременните реалности възможност, която разширява и улеснява участието на гражданите в изборите", но не намери в законодателството достатъчно гаранции за опазване на тайната на вота.

Анализатори коментират, че софтуерът за е-вота трябва да идва от държавна фирма, за да няма злоупотреби. Боян Юруков обаче е на обратното мнение: "Има български фирми, но определено смятам, че трябва да се купи система от чуждестранна фирма и да се наеме един от големите одитори. Твърде ни е малък IT секторът, всички се познават и ще има сериозни съмнения за интереси".

Избирателен кодекс

Въпросът с електронното гласуване очаквано зацикли в негативни хипотези и говорене наизуст. Лоши хакери щели да пробият системата, да източат скъпоценните гласове и да се погаврят с крайния резултат. Ако вярваме на Мая Манолова, електронният вот ще е някакво бедствие, дори по-страшно от аферата с мистериозните 350 000 бюлетини от Костинброд.

Само че там прокуратурата катастрофира пред съда с калпав обвинителен акт срещу единствения намерен за отговорен - главният секретар на МВР Росен Желязков. Президентът Росен Плевнелиев също се включи, предлагайки е-вота за референдум, въпреки че става дума най-вече за експертен въпрос. Гласът на специалистите обаче бледнее пред този на популистите.

По тази плоскост се хлъзнаха и ГЕРБ - те конюнктурно предложиха е-вот за българите зад граница с ясното съзнание, че настоящата власт няма такава нагласа. Въпреки опорната точка, че с новия Изборен кодекс ще се повиши активността на електората. Просто социалистите не се ползват с особена подкрепа сред емигрантската общност, а ДПС така или иначе получава стабилен вот от Турция.

Димитър Аврамов твърди, че темата с е-вота излишно се раздухва: "Президентът Плевнелиев се държи все едно, че след въвеждане на интернет гласуването, нацията ни ще се събуди по-красива, по-мъдра и по-успяла, демокрацията ни изведнъж ще стане по-стабилна и хората ще действат по-отговорно. БСП и ДПС се държат все едно, че интернет не съществува като сигурна и надеждна форма за пренос на данни".

Машини с бюлетини

Вместо дистанционен вот по интернет, властта ни уреди експеримент с машинно гласуване. Устройствата ще се намират в избирателните секции и ще разпечатват бюлетина, когато натиснем номера на предпочитана партия и кандидат за евровота.

Гласуването с между 100 и 500 такива машини ще бъде изпробвано на 25 ма, а "експериментално" означава, че вотът от урните няма да участва в изчисляването на крайните резултати, а ще се броят отпечатаните на хартия бюлетини.

"Важно е да има копие от подадената бюлетина на хартиен и машинен носител, като РИК и ЦИК в края на изборния ден да получават първо електронния вот, а след това да сверяват полученото с преброените и изпечатани от машините хартиени бюлетини, проверени от съответната секционна комисия и описани в изборните книжа", коментира Димитър Аврамов.

Според него резултатът ще е намаляване на манипулациите и фалшификациите, извършвани от членове на секционните комисии, което е най-честото нарушение на изборния процес. Дори да има такова подобрение, всички изговорени приказки за електронното гласуване не го мръднаха и крачка напред.

А и международните наблюдатели на Изборния кодекс от Венецианската комисия вече казаха, че времето за приемане отдавна е изтекло, така че по-добре изборите да се проведат по старите правила. Разлика пак няма да има.

Oще: е-гласуване  електронно гласуване  закон  изборен кодекс  избори  интернет  парламент  политика  политици 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.02.2014, 04:24

2 Stefcho Stefchov | 17.02.201404:24

ето ви едно филмче за електронното гласуване
http://www.youtube.com/watch?v=rVTXbARGXso
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 16.02.201415:55

Както се видя има много възражения срещу електронното гласуване - и поне върху някой от тях си заслужава да се помисли. Разбира се не е лошо да има такова за българите, живеещи извън страната /стига да им възстановят конституционното право да гласуват/.

Едно от нещата, които не трябва да се пропускат във връзка с електронното гласуване е, че някой ще прибере добри пари покрай това, твърде вероятно - много по-добри от работата, която че свърши /резултата вероятно ще е, че парите ще са похарчени, а системата няма да работи - или поне не както се очаква, и ще се окаже неизползваема - зада има нужда от нови пари/.

Вижда се какво става с електронното правителство - а там изискванията за натоварване, сигурност и устойчивост на сривове не са по-големи от тези за не голям портал примерно /не е нужно всичко да е електронно, дори само улесняването на достъпа до справочна информация - примерно тази на общините, е от полза/. И има страни и то много по-богати от България, които го правят с минимални средства - почти винаги на основата на системи с отворен код; а парите се дават за това, което е важното - съдържателната информация /която се въвежда от самите служители на администрацията, без да се налага специалното наемане на някого за целта/.
   

оценка

+0 -0