И те бачкат здраво, но са свободни | webcafe.bg
Webcafe

И те бачкат здраво, но са свободни

Владислава Кръстева
24.01.2017, 15:00 (обновена 31.01.2018, 08:18)
Единбург

По-голямата част от дигиталните номади по света имат "нормални" работи или фрилансват за клиенти, без да се обвързват с физически престой в конкретно офис пространство, град или държава.

Все повече компании по света прегръщат идеята за дигиталното номадство или възможността служителите да пътуват и работят едновременно, благодарение на новите технологии и непрекъснатата връзка с интернет в различни точки на планетата.

Всъщност, не е нужно да си в непрекъснато движение и вечно на пътешествие, за да попадаш в групата на дигиталните номади. Достатъчно е да си независим от конкретно работно местоположение и да можеш във всеки един момент да отидеш където си поискаш, ако го поискаш, без това да представлява риск за професията ти.

Все повече и повече хора в Европа и по света правят точно това. Движението води началото си от култовата книга на американския лектор и бизнесмен Тимъти Ферис "4-часовата работна седмица".

Книгата предлага съвети по аутсорсинг, по-добра продуктивност, обвързана с вършенето на по-малко, но по-стойностни и важни неща, а не гонене на количества и най-просто казано - отваря очите на читателя относно необхватните възможности за менажиране на работата и личното време в съвременния технологичен свят.

Не е нужно да си шеф на нещо, за да станеш дигитален номад. Въпреки че много хора стартират така собствения си бизнес.

По-голямата част от дигиталните номади по света имат "нормални" работи или фрилансват за клиенти, без да се обвързват с физически престой в конкретно офис пространство, град или държава.

Крис Смит и Сюзън Уолкър са служители в британска фирма в областта на финансовите услуги. Те успяват да убедят своя шеф да прекарат една година, работейки дистанционно от различни градове на света. Той като по чудо се съгласява.

Тъй като милениалите идват на работа по причини, различни от тези на родителите си, все повече работодатели споделят убеждението, че бизнесът трябва да се адаптира към нуждите на по-младите служители.

Смит е на 36 години, а неговата приятелка - на 33. Двамата ще посетят 12 страни през следващите 12 месеца, като през цялото това време ще изпълняват служебните си задължения дистанционно от различни градове по света като Богота, Прага и Куала Лумпур, без да им се налага да стъпват в централния офис на фирмата до 2018-а година.

Първата спирка в голямото им пътуване е Мексико, а след това идва ред и на Колумбия.

После двойката продължава към Лима, Перу и Аржентина, преди да напуснат Южна Америка и да се насочат към Европа и Азия.

Сюзън е служител на фирмата, откакто е на 21 години, а пък Крис вече 10 години работи за тях. Ясно е, че компаниите искат да задържат лоялните си служители и подобни решения са част от стратегията за постигане на тази цел.

Хора като тези двамата обикалят света в група с още пътуващи професионалисти, така наречените "дигитални номади", или сами. Всички са различни, но имат нещо общо помежду си: мечтата да пропътуват земното кълбо, без да загърбват кариерите си.

Докато работят от специално организирани за целта офиси, хотели, плажове или други удобни за целта пространства през деня, дигиталните номади прекарват вечерите, уикендите и другите почивни дни в разглеждане на забележителности и откриване на нови, непознати светове.

"Много обичаме да пътуваме и искахме да имаме възможността за това, но си дадохме сметка, че за да стане като хората, ще ни се наложи да отсъстваме от работа поне 12 месеца.

Мислихме си, че подобно решение означава да напуснем работа, нещо, което никой от нас реално не желае. Истински вълнуващо е, че успяхме да съчетаем и двете и да сме първите, които да изпробват този модел във фирмата ни. " - споделя момичето в двойката пътешественици.

Със сигурност технологиите освобождават хората от необходимостта да са вързани на едно място, за да си свършат работата.

Това може да се случва и от разстояние, както доказва животът на дигиталните номади.

В много професии не е задължително да си винаги в същия времеви диапазон онлайн като колегите си, стига да бачкаш толкова добре, колкото и ако си зад бюрото си в офиса. А защо не и по-добре.

Oще: 4-часовата работна седмица  бачкане  дигитални номади  кариера  милениали  околосветско пътешествие  офис  поколeние y  пътешествия  работа  работен ден  работно време  работно място  тимъти ферис 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.09.2014, 14:15

51 Туурчинов не Турчииноф | 07.02.201713:13

Дигитални професионлисти може да има в обещаство, където реалните профедионалсти получават силно подтиснати доходи. Например един водач на автобус с пътници, който няма как да работи дигитално на 5 места, или един оператор на цифрово-програмна или обикновено аналогова машина няма как да раблоти дистанционно, та тези хора би следвало да получават 5-10 пъти по-голямо заплащане за труда си. Тогава свободно биха могли да обикалят през отпуската си въпросните направления.
Трябва да отбележим, че в голямата си част тези свободни номади всъщност са най-обикновени икономичаски проститутки наети по различни не-правителствени програми.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

50 KingoftheROAD | 26.01.201720:43

Супед-пупер, всяко чудо за три дни. Потом поживем и увидим.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

49 7 | 26.01.201719:59

Супер опция, обаче, ако не си задължен да си на разположение 24/7.
Иначе- ще да е малък екзотичен ад...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

48 Dear Ivan | 26.01.201710:05

Всеки, който не е на постоянно работно място и с постоянно работно време, е фрилансър. Но на български се казва "свободна професия". Имат се предвид главно хора на умствения труд, но и човек, който мие чинии по 2 часа където намери, също е фрилансър. Не може всички да са писатели. Стига сте се опиянявали да се виждате като велики журналисти. Не сте. Не само велики, а никакви.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

47 МарКом | 26.01.201709:41

Гледам отбор разбирачи си обясняват RAID ... и що е freelancer & digital nomad.
За сведение такива има и в българия или по-точно с български произход.
Digital nomad - Обикновенно това са високо квалифицирани специалисти които могат да си намерят работа почти навсякъде по света.
И работодателите решават че е по-добре те да им плащат отколкото друг, защото така или иначе ще трябва да наемат друг човек за тази работа а това може да е и по-скъпо.
Freelancer - това са хора от почти същата група но може да имат и друга постоянна работа. Обикновенно са по ниско платени и започват това за страничен доход но скоро след това стават самостоятелни и по-добре платени от основната си работа...

Явно всичко знаят това..
Затова се стига до дискуисия , как като се купи ROG MB ставаш геймър и основите на дълбокото познаване на причините за разпада на тия безсмислени RAID-ове.

Поклон пред таквиз титани на здравото бачкане и свободата... оппа digital nomads исках да кажа...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

46 Dear Ivan | 26.01.201708:50

Братчед, това го прочетох Усмивка Да, самоук съм, не до някаква степен, а напълно. Ами друго съм завършил, което също не го работя и никога не съм го работил. Икономиката ми е колкото да знам какво пише във вестника и къде лъже, да си направя на коляно калкулация с лист и молив за една минута и да следя по интуиция къде съм с разходите и приходите. Цените - с поглед в тавана и също по интуиция. Журналистиката пък ми е колкото да ме официализира в занаята, защото пък това, което сега се прави, не го уважавам, понеже е долно качество. И двете ми дипломи са само заради доброто възпитание.

В компютрите откъде да се науча, освен сам от книгите и от приятели. Като си купих първата памет, се обадих на моя приятел и го попитах: Тука виждам къде е паметта, има едни педалчета, които притискат, и едни, които влизат в едни дупчици, да слагам ли? Той казва, пъхни я там, и готово. Ама твойта колежка ми каза, че било опасно. Опасно е, защото тя не може да го направи, слагай там и се не бой Усмивка И аз сложих и се показаха 16 МБ Усмивка И сега пак така. Направих новия компютър, отидох при колеги и заявих: От днес съм геймър! И защо си геймър. Ами защото новата платка ми е геймърска. Е нямаше ли други? Ами не, харесах си една, хубава, скъпичка малко, но имаше само 4 USB, а на мен ми трябват 6, затова взех следващата, която има 6. А тя геймърска, и сега съм геймър Усмивка Нищо де, тя е по-хубава, но не ми трябваше чак такава, ама тия ЮСБ-та Усмивка

Та така, наистина съм самоук.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

45 Dear Ivan | 26.01.201708:35

Мама, Докс, мама ме учи на тия неща. Ще хванеш молива (или перодръжката) с първия и третия пръст, ето тука, а с втория натискаш, но леко. И не чупиш ставата, да е съвсем леко огъната като дъга навън. После с ножа същото, после с вилицата същото, после, когато вилицата е с дясната ръка и само ядеш, същото. Онзи ден гледам филм, някаква се прави на дама и седят на масата четирима, тя е бъдеща снаха и се държи официално. Гледам й ръцете - олеле, майко! Трябва да питам някой приятел или приятелка, завършили ВИТИЗ, дали ги учат на тези неща. Сигурно не, който каквото си носи от къщи, това е. А онова Холивуд. Какъв Холивуд, ходят като хамали. Недей, че започвам да се чувствам като герой от трагедия Усмивка А не са неща, които да не могат да се научат. Не, те знаели повече, а ние не разбираме сегашния живот. Ами като знаеш повече, живей като маймуна и умирай там, няма само с тебе да се занимаваме! Така де Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

44 KingoftheROAD | 26.01.201708:24

Dedogo6

Не се подигравай така с човека де. Той братчеда, доколкото разбирам е до голяма степен самоук. И аз така за много неща в жуотя на мравките. Ще му подскажем какво що, и ще отбележи напредък.

Значи купуваш си два еднакви хитачи, бодваш ги в дъното. И в БИОС-а настройваш РАИД 0+1. След това го виждаш като обема на единичен диск. Данните автоматично се копират огледално и на двата диска в паралел. Писането е със скоростта на единичен диск, но то е относително малко като обем при нормална работа, а четенето се ускорява около два пъти. И да пукне единия диск, всички данни са записани и на другия. Купуваш си друг, по възможност същия по обем, и модел, сменяш пукналия и пак си ти. Същото може и на мрежовото хранилище. По този начин се подсигуряваш срещу загуба на данни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

43 Dear Ivan | 26.01.201708:23

"Хитачи" са жестока фирма. Което трябва да работи 5 години, то работи 15, което трябва да работи 15, то работи 50. Ей така се работи! Предните ми дискове бяха с 3 години гаранция. От мързел и немукаетлък не си бях чистил компютъра 5 години и накрая просто сглобих нов, и без това ми беше мерак. Бяха три диска - един системен, един с архив на материали и един с архив на софтуер. Системният беше още по-стар. Другите два ги занесох на едни приятели с компютърна фирма, да ги турят на някой по-беден човек, който си е поръчал по-скромна конфигурация, и ми казаха: Ама те са ти като нови. Викам, не са нови, купувани са май 2011-та, сега сме юли 2016-та и са работили 5 години по 365 дни по 16 часа. А защо са толкова запазени? Казвам, не знам, обади се на "Хитачи" и ги питай Усмивка Аз какво, включвам, изключвам. Това е Усмивка Сега тия са сървърни с 5 години гаранция, 2 броя, след стотина-двеста години години ще мисля, засега съм осигурен Усмивка

За РАИД четох 10 минути - 0, 1, 5, 10, и ми стана скучно да чета нататък. Някакъв огледален образ прави. Фактът, че онова вътре върти, означава, че може да се счупи. Не съм спокоен. Искам нещо, в което няма движещи се части. Тия ССД-та ги измислят вече 15 години. Ей на, сегашния ми системен е с 10 години гаранция. Като направят 1 терабайт 300 лева, ще си купя два, ще ги изведа отвън за външни, за два еднакви архива, и това е. Чакам Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

42 Dox | 26.01.201708:08

Иване,
Това с държането на химикалка или молив и аз съм го забелязал. Съвсем вярно. Сякаш е малко детенце и за първи път хваща такова чудо. Много щастлив
   

оценка

+0 -0