Как Студената война промени протестантството в Америка | webcafe.bg
Webcafe

Как Студената война промени Църквата в Америка

Webcafe.bg , По сп. Time и Economist
22.10.2010, 16:54 (обновена 25.10.2010, 11:04)
Барак Обама

Снимка: © БГНЕС

Всеки американски президент се кълне с Библията в ръка - Обама избра тази, над която се е заклел Абрахам Линкълн...

В статия в списание "Тайм" от 1942 г. представители на 30 представители на протестантска Америка, обединени във Федерален съвет на църквите, излагат програма за траен и справедлив мир. В разгара на най-кървавата световна война те изнасят най-мъдрото и най-доброто от своята вяра - коментира блог в списание The Economist.

Ето и основните тези в програмата им:

Световно правителство от овластени делегати;

Пълна отмяна на изолационизма на САЩ;

Сериозни и директни ограничения на националния суверенитет;

Международен контрол на всички сухопътни и морски сили;

Универсална система на парите, "планирана така, че да предотвратява инфлация и дефлация"

Свобода за емиграция в целия свят;

Прогресивна елиминация на всички мита и квоти, ограничаващи световната търговия;

Автономност за всички подчинени народи и колонии;

Да няма наказващи репарации, унизително вменяване на вина за войната, да няма произволно разделяне на части на една нация;

Демократично контролирана международна банка, която да "да предоставя капитал за развитие във всички краища на света" без хищническа и империалистическа реакция, характерна с големи частни и правителствени кредити

Федералният съвет на църквите, както се нарича организацията, подписала документа, е предшественик на Националният съвет на църквите. Последният действително се обявява против насилието и огнестрелните оръжия и иска либерализиране на условията за емиграция, но е доста далеч от идеята за "международен контрол на армиите".

Какво се е случило?

Спомнете си историческата серия "Бог в Америка". Тя дава отговора: Били Греъм и комунизма. По принцип е ясно, че християнската религиозна идентичност е възприемана от правителството на САЩ като средство за борба с греховните повеи на атеистическия комунизъм.

По-неизвестно за широката публика е, че Били Греъм е покръстил президента Дуайт Айзенауер, докато е бил на власт, че Айзенауер е въвел през 1954 г. думите "под Бога" в американската Клетва за вярност, а през 1956-а Айзенауер прави In God We Trust официален девиз на САЩ.

Още по-неизвестно е, че Били Греъм е бил въведен на националната сцена заради крайния си антикомунизъм. Впечатлен от яростта на харизматичния млад евангелист срещу комунизма, медийният барон Уилям Рандолф Хърст наредил на мениджърите си в своята национална пропагандна мрежа да "надуят Греъм" (Puff Graham).

Скоро Греъм предприема кръстоносни походи из цялата страна, препълвайки огромни спортни зали и събуждайки "отново роденото" американско протестантство.

"Принципите на Христос", декларира Греъм, са "единствената идеология, достатъчно силна да спре комунизма. Когато комунизмът завладее някоя страна, тя прави от всекиго роб; когато християнството завладее една страна, всеки става цар". Не би могло да има по-спечелени за американската кауза в Студената война от прикованите към скамейките слушатели на Греъм.

През 1942-а, преди американците да започнат да гледат на руснаците като на свой смъртен враг, идеята за "сериозни и директни ограничения за националния суверенитет" и "международен контрол на всички войски" изглежда просветеният път за излизане от войната. Но когато войната свършва, веднага става ясно, че това означава непрактично споделяне на властта с комунистическия режим.

Докато американците стават все по-убедени, че единствено една по-християнска нация може да спаси света от комунистическата тирания, водещият глобализъм и космополитизъм на Федералния съвет на църквите започва да изглежда опасно абсурден, на практика сам по себе си комунистически.

Странната, просмукана с религиозност политика в Америка до голяма степен е творение на антикомунистическата реакция от втората половина на миналия век. "Не е ли малко депресиращо да знаем, че американската национална политика и религиозен живот не се е възстановил още от времената на червената заплаха?"

Американската запазена марка, евангелисткият консерватизъм, не е феномен, изцяло възникнал сред народа. До известна степен е творение на правителствената пропаганда...

Oще: америка  били греъм  втора световна  дуайт айзенхауер  евангелизъм  протестанство  сащ 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

3 ot4eto | 25.10.201017:28

Комунизма си е особен вид религия. Кръста е заменен с портрета на лидера. Кълнеш му се във вярност, молиш се за здравето му. Приживе се идеализира. Умре ли, има си мавзолей и получава статут на полубог. Всичките му действия биват безгрешни, той е светец на комунистическата идеология. Правят се религиозни шествия с неговия портрет всяка година. Да мислиш по-друг начин освен така, както партията (религията) повелява е грях... някой бе нарекъл комунизма геронтокрация.

На този фон, за челите история, особено ранна християнска история, ще припомня че ранните апостоли са отричали частната собственост. Масово са продавали земята си и са се събирали в комуни. Каква ирония само.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.10.2010, 09:34

2 picturemaker | 25.10.201009:54

Да, Адаме, прав си!
САЩ са много зле, даже и президента им е черен!
Виж атеистична България е друго нещо! Цъфтим! И връзваме! Връзваме червено конче, да не ни мине котка път, че да дадат пенсиите. И белки стигнат за парно и хляб, че сина - безработен, снахата - болна а внучето ... все ходи усмихнато и леко отвеяно.

За какво ни е Господ?
Нали си имахме Тато! И за това днес, по навик, на всеки 800 дни Верваме и Чекаме, некой тато да ни оправи!
Добре си ни е тука! Можем да правим каквото си искаме. Щот няма закони!
Виж САЩ, са много зле! Полицейска държава! Не стига че имат закони АМИ ГИ И СПАЗВАТ!
Ужасно е!

В България си е най-добре!
Земята ни - най-хубава! Нищо че гърците я изкупиха!
Българите - най-умни! Нищо че вече не живеят в България!
Жените ни - най-хубави, нищо че други ни ги ... нали знаеш!

САЩ са зле! Ний сме си добре!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.10.2010, 12:22

1 Adam Avramov | 25.10.201001:27

а то - християнството и комунизма, като идеологии, проповядват общо взето едно и също, и, за съжаление, са що-годе еднакво неуспешни...
   

оценка

+0 -0