Естественото зачеване скоро ще отмре, човечеството ще се възпроизвежда главно в епруветки | webcafe.bg
Webcafe

Сексът - за удоволствие, ин витро - за бебе

Webcafe.bg , По Times online
17.05.2010, 15:18 (обновена 02.06.2010, 13:56)
Инвитро

Снимка: © Getty Images

Четиримесечната Пейтън Клайн е едно от петте хиляди бебета, родени на година от оплождане ин витро в Центъра за репродуктивна медицина в Колорадо. На 6 юни е традиционното събиране на децата до 16 години в центъра

Както е тръгнало, сексът ще остане само за удоволствие, а бебетата ще идват не след като мъжът е познал жената в библейския смисъл, а от ин витро процедури.

30-годишните жени до едно десетилетие ще могат редовно да зачеват чрез ин витро процедура, тъй като това ще стане по-надежден метод за репродукция от секса, предсказват учени. Според нов доклад, усъвършенстването на технологията за ин витро зачеване означава, че ще стане възможно създаване на ембриони с вероятност за успех почти 100% - и те ще могат да бъдат "култивирани" в контролирани от компютър "хранилища".

Развитието на технологията ще облекчи натиска върху двойките, които отлагат решението да имат деца до след 35-40-годишна възраст, главно в името на добра кариера. Те вече ще могат редовно да избират ин витрото пред секса като средство за репродукция. От своя страна това ще им даде по-голям шанс да се сдобият с потомство, отколкото имат младите пълнолетни, които са във върхово здравословно състояние, но разполагат само с 25% вероятност в рамките на месец да забременеят по естествен път.

Сред хората над 35-годишна възраст вероятността за естествено забременяване спада до под 10 процента. Съвременните технологии за повишаване на фертилността досега осигуряваха на двойките в най-добро здравословно състояние 50-процентна вероятност за успешно забременяване чрез ин витро, но авторите на доклада, току-що публикуван от Reproductive BioMedicine Online, казват, че това е само началото.

Според учените бързият напредък в изкуственото осеменяване на селскостопанските животни, който води до почти стопроцентно успешно създаване на ембриони, скоро ще има приложение и при хората - доколкото технологията лесно би могла да бъде адаптирана за нуждите на човешкия организъм.

“Засега още не сме на този етап, но постепенно вървим към това,” казва Джон Йович, един от авторите на доклада. “Естественото човешко възпроизводство е в най-добрия случай доста неефективен процес. През следващите пет до десет години двойките, наближаващи 40-годишна възраст, ще обмислят като първи вариант ин витро, когато желаят да имат дете.”

Габор Вайта, австралийски лекар и водещ автор на доклада, работи с експерти от Европейската асоциация за човешка репродукция и ембриология. Той подчертава, че изкуственото лабораторно създаване на ембриони при селскостопански животни е било 100 пъти по-ефективно от естествените начини за размножаване.

По думите на Вайта, техники като интра-цитоплазмено инжектиране на семенна течност, при което един сперматозоид се инжектира директно в яйцеклетката, вече са надминали като резултатност механизмите на случайни проби и грешки на естественото оплождане. Неговият доклад твърди, че този метод може да бъде комбиниран с отделни научни изследвания, за да се разработи идеална хранителна среда, в която да бъдат "култивирани" човешките ембриони.

Няма причини, според Вайта, изкуствената човешка репродукция да не стане също 100 пъти по-ефективна от традиционния процес на “работа за бебе”. Гедис Грудзинскас, специалист по безплодие и редактор на Reproductive BioMedicine Online, казва за изследването: “Не бих се изненадал, ако инвитрото стане много по-ефективно от естествената репродукция, но се съмнявам дали някога би могло да се даде пълна гаранция, че то винаги ще води до резултат.”

Oще: бебе  ембриони  забременяване  зачеване  ин витро  репродукция  яйцеклетка 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.