Кучешка любов | webcafe.bg
Webcafe

Кучешка любов

Димитър Калчев
30.09.2011, 11:57 (обновена 03.10.2011, 11:45)
Кучета

Снимка: © Sofia photo agency

С кастрационен център в кв. "Младост" и приют в "Кремиковци" може би ще си осигурим някоя спокойна нощ

Преди четиринайсет години леля ми се омъжи за художник от руски произход, изключително рядък и интересен човек. Уви, с карамазовска съдба. Като се започне от участие в съветската намеса в Афганистан и се премине през рисуване на църкви, черепна травма от бутилка кока-кола след въоръжен грабеж, отхапан от кучета прасец и така до една фатална и нелепа смърт в дълбините на Волга.

Фактът, че всичко това, с изключение на едно, му се е случило далеч от пределите на България, може би е успокояващ. Изключението? Разбира се, става дума за българския кучешки зъб, който жълтее и не затъпява с годините. 

Румънците са превърнали кръвопийците си в търговско клише, което им коства някоя и друга секта. Само че в букурещкия аналог на Борисова градина не само е трудно да оцветиш подметката си в лайняно, а и в езерото плуват необезпокоявано патици.

Последният ми спомен от така нареченото Сухо езеро (онова място в Борисова, където деца влизат в топки с въздух, може би за да не им мирише на коз) е как някакъв човек подхвърля пръчка в средата на водния басейн, а огромния му дог цамбурка и плакне всеки в радиус десет метра, тоест всички.

Това продължава поне десетина пъти и няма как да не започнеш да се чудиш дали ти е забавно или ти се иска да му теглиш една звучна майна. Налазваш поредната бира, пък оня да си се дърви на кучето, нали си е негово. Голяма работа, така си казваме. 

Изниква един леко нещо тъп въпрос: маите предвиждат ли 2012-а да дойде и за четириногите? Но ето, че г-жа Фандъкова е чула лая на съгражданите си и си е поставила един вид като приоритетен този наболял (съвсем буквално) проблем.

С кастрационен център в кв. "Младост" и приют в "Кремиковци", какъвто е подаденият ни предизборен кокал, може би ще си осигурим някоя и друга спокойна нощ. Цялата тази работа с приютите ми се виждаше мъглява, затова отворих Закона за защита на животните и ето в какво общо взето се състои процедурата: 

Чл. 47. (1) Кучетата, настанени в приют, се кастрират, обезпаразитяват и ваксинират срещу бяс.

По-нататък продължава с това, че могат да бъдат отдадени безвъзмездно като компаньони (след регистрация), ако ли пък не - да се маркират и, тук няма да споменавам временните приюти (утопично, а?), да се върнат "по местата, от които са взети". 

А сега взимаме един столичен квартал, примерно китната Редута, запазила донякъде облика на София от едно време. Изобилстват къщите с дворове, но странно как "най-добрият приятел на човека" рядко се застоява зад техните огради. Всъщност се наблюдава интересен (Дарвинов?) куриоз: бездомните и дворните кучета го играят улични генгста аверчета срещу охранените им стопанствени събратя.

Изобщо, Лейди и Скитника си е чисто човешка приумица, някаква изкривена романтика. Колкото до клишето „като куче и котка", вижда ти се някак съотносимо с действителността, доколкото последната те изтръгва от съня в три сутринта, за да видиш през прозореца си добре познатия Черньо с една увиснала Аристокотка между челюстите. Не, като цяло и котките си живеят царски по тези географски ширини, но не минава без някоя и друга ексцесия. Нали си нямат котешки патрулки, които да ги вардят... 

Но да говорим в примери. Вече пета година живея във въпросния "живописен" квартал. Откакто се помня пред стълбите на кооперацията ми пребивават две четириноги - от мъжки пол и не, не ми приличат на двойка. Разбират се чудесно помежду си и с околните.

До момента, в който... бившата ми съседка не започне да ги храни. Как става това, ще попитате. Интересното е кога. В промеждутъка между полунощ и три сутринта. Съответно, прибиранията по това време са като глава от "Куджо" и успокоения от рода на: "Те са нервни, защото се хранят" никак не помагат.

Говорим си за жена, която отдавна вече не живее на този адрес! Отделен въпрос е, че нощта приютява и други "нервни" животинчета, чиито вечерен час не е нищо повече от освобождаване от каишката и хайманосване до сутринта. Визирам тези кучета, които все пак биват ограничавани през деня. За останалите свободата е подразбираща се даденост. 

Колкото до парк Гео Милев, изглежда съществува някакъв мълчалив пакт между майките с детски колички и стопаните на четириноги, защото за разделение на парковите площи административното ухо не е и чувало.

Общината направи чудеса за този конкретен парк през последната година-две и все пак не би било излишен лукс да се започне с "иновациите" именно от място като това - едно елементарно заграждение, тук-там табелка, кошчета за отпадъци. 

И ако се върнем отново към голямата картинка - какво да правим, ако разярено псе изскочи иззад храстите и му се сторим вкусни? Чакаме да отхапе... или поне това е може би единствената основателна причина то да бъде приспано.

Чл. 179., ал. 3 от Закона за ветеринарномедицинската дейност казва: "Евтаназия се допуска при: ...4. животни, чието агресивно поведение представлява опасност за живота и здравето на хората или животните". Тълкуването е, както може да се предположи, стеснително.

Има се предвид реална щета, реализирано поведение и пострадало лице. Защо намесваме осмъртяването обаче? Самата идея е тотално грешна, факт. Кучешките трупове не разрешават въпроса, румънците могат да си го признаят. 

Един приятел наскоро изказа своята абсурдна, но очевидно отчаяна и стриктно премислена теория за "изселването" на бездомните кучета извън София. Като човек, който много не се навърта из Балкана, той предлагаше последният да приюти предварително кастрираните помияри, защото, видиш ли, място бол.

В главата ми веднага изникнаха глутниците, спускащи се по билото, за да те ръфнат, намаляващата популация на мечките, вълците, сърничките... Но ето че за едно е прав: Няма място за старите кучета в европейска столица. Защото е малко жалко да чуеш от двойка хървати колко се радват на зоологическата фауна в града ни: "В Загреб е невъзможно да ни се случи!". Забележете, Хърватия не е членка на ЕС, за разлика от нашата горда Република. 

Сещам се и за друго, един гениален филм на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос. Kynodontas (кучешки зъб) хвърля поглед върху опитомяването на човешкото възприемане на света, където домашната котка е зло и страшно чудовище, а т. нар. кучешки зъб - ключ към свободата. Когато този зъб падне, границите също се спускат. Но, както се случва и във филма, за това е необходима воля. 

Всички помним началото на Глаушевата сага. И децата знаят на кого се вика Шаро. Годината е 2011 - умилително е да видиш как носталгията по родното село, точно като химикал в мозъка (както би се изразил Вонегът), обладава тялото на някой отруден човечец, който - преди да се усети, вече държи редовния леген с кучешка яхния и я поднася на четириногите си другари.

Как баби, изоставени от рода и внуци, сълзливо наблюдават кучешките лиги. Някаква деградирала представа за привързаност, която никак не подхожда на град, носещ името на мъдростта...

Oще: борисова градина  езеро  кастрация  кучета  редута  четириноги 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.10.2011, 05:47

75 Ljubomir Valkov | 08.10.201105:48

http://www.obshtestvo.net/content/view/2267/3/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

74 lele male | 05.10.201112:52

Мис Ивано, мен пък ме притеснява, кво шА праиш ако не си Хуйдисате с жениха? muhihihihi
Ама требе да се пробва първо, нали? Чуди се

П.С. Тъй като и за кучета си говорим...Предлагам да закараме за Варна едно бездомно шопско превъзходно, а пък Роуан да ни даде едно тамошно бездомно... Барем направим някаква крачка към обмяната на кастрати между София и Варна... хихих
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.11.2010, 20:40

73 Miss Ivano | 04.10.201117:48

хихих Смее се , Леле Мале /69/, възможно е пак да не сме схванали художествената измислица... или да сме?... Хм ,че сме комплексирани, ще знаеш. Смее се Аз за такова чудо не бях виждала – свети, мига и разни там екскременти пуска – тези в австрийския цирк не се шегуват- яко си бачкат. Смее се

Хм, Ровъне, ще те върна на коментар 64 и ще си го прочета по-добре Намига

Весе, Леле Мале, много се забавлявах, надявам се, младоженецът да не избяга и по-далече – уж, да си тества … колата.

Специално за вас: http://www.videoclip.bg/watch?v=23890
Пускам си поздравчето на Леле Мале и също изчезвам. Приятна вечер!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.04.2011, 05:03

72 veselavesela | 04.10.201117:28

Хехе, Леле Мале, какво единомислие, хайде до утре момичета и Жених Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.04.2011, 05:03

71 veselavesela | 04.10.201117:26

Ама, къде сега се дяна Роуан, и мусака и най-хубавата булка му избрахме. Че и умна, май това го постресна Много щастлив Роуанеее, ник'ви магистрали- утре билетите за самолета и на място. Чеиз - мусака и крем карамел и да огледаме все пак, оставяме младите да се харесат, а ние с Леле Мале за ориз и шарени бонбонки отиваме. Роуан да приготви сватбената рокля на пра-пра баба си .
Тъкмо и родата да си навестя Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

70 lele male | 04.10.201117:25

Чуди се Весе, аз предлагам да закараме Иваното у Варна за тест-драйв. Стига тя да е навита де!
Те докат се тестват ний мое да тестваме заведенията и "нйе-тата" на некои други индивиди... уфффффффффф ша свърши летото скоро да му се не види Тъжен
Чао от мен - до утре!
И поздрав:
http://www.youtube.com/watch?v=rgMpN8MU03U
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

69 Rowan | 04.10.201117:17

Пуу деа, и на кучешка статия да се включа, пак ще ме сватосат ядосан

Хмм, дългокрачке... за магистралата, по-добре да изчакат резултата от тест-драйва, язе без мусака мога, ама без... - твърдо варненско "нйе" Намига Нали се сещаш: "Алооо, те хората кола не си вземат без тест-драйв, те жена искат да си взема на сляпо." muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

68 lele male | 04.10.201117:14

Относно Миро-Потника: Мис Ивано, то у Австрия магистралите им като магистрали, нищо, че са резалЕ лентите преди 50 години примерно, та то за туй Потнико има мегдан да пътува и намира. Апа нали е и Бог! Да не мислиш, че ще седне с "умрелите лисици" да сА фали... хаха... Нищо, че според мен всичките все умрели са били, защото жива с тоз кукундрел едва ли би легнала... Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.11.2010, 20:40

67 Miss Ivano | 04.10.201117:08

Смее се хихихи, Весе, вие ще сте! Добре, „Уроците по мусака” няма да спирам, че те мъжете едно говорят, а после все гладни, ей!

Тук все убавци сме тук, Ровънеее, не е приблизително Плези се

Ох, падах от стола да се кикотя, Леле Мале, да и магистрала ни трябва, но за сватбата ще опънат една дължина поне - от някоя организация Смее се

Не знам за кучетата, но само Миро–Потника не е попадал на умрели лисици, все пак такава бройка е навъртЕл за кратко време Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

66 lele male | 04.10.201116:50

И понеже темата е кучешка.. не правете секс, като кучета.. т.е. като по вица по-долу:

Двама приятели си говорели за това как правят секс със съпругите си. Първият казал:
-Понякога го правим като кучета. Вие опитвали ли сте?
-Не - поклатил глава вторият. - Макар че правим нещо подобно.
-И как е?
-Не се получава много - признал той. - Започваме като заставам на четири крака пред нея и се моля за секс, а жена ми ляга по гръб и се прави на умряла.
   

оценка

+0 -0