За нас интеграцията се свежда до това ромското дете да ходи в училище заедно с българските си връстници, а не да знае и може, да се състезава и да си сътрудничи | webcafe.bg
Webcafe

Стига сме опитомявали ромите

Веселина Седларска , в. Сега
13.07.2011, 13:21 (обновена 14.07.2011, 09:39)
Ромче

Снимка: © BGNES

От имитациите по формулата "Има тук едни пари за усвояване" ромските деца не станаха по-ученолюбиви, а родителите им не качиха образованието на по-горно стъпало в ценностната си система

Спомняте ли си Кортеза? Детето, което роди дете. 11-годишната Кортеза отскочи в сватбения си ден до родилното, даде живот на момиченце и постави българския рекорд за най-млада майка. Седмица по-късно излезе от болницата с бебето и тъй като все още имаше вид на момиченце, което не разбира какво се е случило, попитах я: Ти не знаеше ли как стават бебетата, не учите ли в училище?

"Учи се - отговори ми Кортеза, - ама в пети клас, а аз съм четвърти." Това е положението - по отношение на ромите ние винаги сме поне с една година назад. И в представите, и в теориите си, и в мерките.

Училищата ще бъдат задължени да приемат определен процент ромчета и деца от други етноси. За приобщаването на тези ученици са заделени близо 20 млн. лева от европейските фондове.

Първите 7 млн. лв. ще бъдат дадени още следващия месец на училища, спечелили проекти за интеграция, съобщиха неотдавна медии. Ето, това е мярка, с която не сме само с една година назад, а с доста повече години, отколкото са годините на Кортеза.

Тази мярка чука на възможно най-отворената врата. Никой никога никъде не е забранявал на никое училище да приема ромски деца. И да не бъдат задължавани, училищата ще се борят (из страната те вече го правят) за ромски ученици по чисто демографски причини.

Проекти от години разнасят със специални автобуси ромчета до престижни училища, проекти хранят ромски деца със закуски, проекти купуват на ромски деца ранички и тетрадки и т.н. имитации по формулата "Има тук едни пари за усвояване". От това ромските деца не станаха по-ученолюбиви, а родителите им не качиха образованието на по-горно стъпало в ценностната си стълбица.

Никой не знае колко са ромските деца, които не ходят на училище,

най-конкретното число до този момент е "преобладаващата част от общо 200 000 изпаднали от училището деца". Новата мярка не предлага нищо по-различно.

Ромската неграмотност е най-тежкият проблем, който се задава откъм бъдещето. Той ще се стовари върху България с неподозирана мощ. По чисто демографски причини това е бъдещата работна сила - неграмотна, неквалифицирана, деградирала, обречена да избира между престъпност и просия.

От този омагьосан кръг може да се излезе само ако ромите го поискат, а българите го приемат. Нито е възможно, нито е нужно всички роми да го направят едновременно. Но за онези, които поискат да напуснат блатото на гетото, трябва да има шанс. Българската формула как да се случи това все още не е изобретена. Ето две успешни формули от две доста отдалечени по много признаци държави - Индия и САЩ.

През 1974 г. населението на Индия достига 500 милиона, правителството на Индира Ганди предприема крайни мерки. В страната са създадени "вазектомни лагери" и съгласно новия закон мъжете с по три живи деца трябва да се явят там, за да бъдат стерилизирани.

Онези, които не отидат "доброволно", ще бъдат арестувани и откарани насила. Като принудителна мярка полицията задържа купоните за храна и шофьорските книжки или отказва медицинско лечение. Само за една година са стерилизирани над 8 милиона души.

След яростни протести правителството спира програмата. Населението продължава да се увеличава. То се увеличава и днес - навсякъде, освен в една провинция, наречена индийското социално чудо. Керала. Без бруталност, без принуда тук е постигнато онова, което останалата Индия не успя да направи. В стопанско и социално отношение Керала е като другите. Отглеждат ориз, чай, подправки. Средният жител на провинцията печели 70 пъти по-малко от средния американец.

Онова, което прави Керала различна, е просветата. Не просветата за контрола на раждаемостта и семейното планиране, а обикновената - четене, писане, смятане, особено на жените. В края на 80-те години правителството на щата, подпомагано от неправителствени организации, провежда масова кампания за ликвидиране на неграмотността.

Буквално десетки хиляди доброволци кръстосват провинцията и регистрират 150 000 неграмотни, две трети от тях жени. Малка армия от преподаватели доброволци се заема да ги учи на елементарна грамотност. "Часовете се водеха в оборите, под открито небе, в дворовете", разказва един от ръководителите на кампанията.

Три години по-късно, през 1991 г.,

ООН обявяват Керала за единственото място със 100% грамотно население.

Днес икономистите и социолозите са съгласни, че именно образованието на жените е сътворило разликата. Чудото на Керала илюстрира ярка социална каскада, задействана от вид поведение, който става толкова по-привлекателен, колкото повече хора го практикуват. Преодоляна е една бариера и сега щатът е от другата страна. Образованието е свързало индивидите в нова, самоподдържаща се социална схема.

В САЩ шансът на бедните да извървят пътя от дъното на гетото до върха на образованието се нарича KIPP (Knowledge is Power Program). Програма "Знанието е сила". Програмата е зачената с убеждението, че времето има решаващо значение в образованието.

До този извод стигнали американските психолози, които си поставили за цел да разберат защо децата от бедни семейства от афро- и латиноамериканската общност изостават. След дълги и обстойни изследвания те стигат до извода, че тези деца изостават не в процеса на обучението, а в свободните часове, дни и през ваканциите. Вечерите, съботите, неделите, лятото - там е теренът на изоставането, а не в класната стая.

Следователно: ако бедните деца от гетото искат да бъдат толкова добри, че не само да продължат в колеж, но и да заслужат стипендия, те трябва да учат повече време, да положат повече усилия. Изходът е да се появи училище, което ще предложи на бедните чернокожи семейства следната сделка: "Ние ви предлагаме детето ви да бъде първото от семейството, което ще завърши колеж, при това с успех, който ще му гарантира стипендия. Но вие трябва да знаете, че то ще прекарва в нашето училище много време и ще учи упорито.

"Имаме ли сделка?"

След което наистина се сключва договор.

Първото такова училище е основано от учителите Дейв Левин и Майк Финберг през 1994 г. в Хюстън. Да се основе училище в САЩ не е необичайно. Вече в 41 американски щата има закони за т.нар. чартърни училища - това са публични институции, които се финансират от държавата, но са се откъснали от нейните регулации и имат свободата сами да определят начина на обучение, съдържанието на програмата, квалификацията на учителите.

За чартърните училища е по-важно постигането на конкретни, специфични, понякога местни цели и резултати, записани в хартата на училището (charter - харта, оттам и името). KIPP училищата са чартърни, в тяхната харта целта е с повече време и повече усилия да осигурят шанс за постъпване в колеж на деца от бедни семейства. Да бъдат училища, в чиито класни стаи губещите се превръщат в победители.

Учебният ден в тези училища започва в 7.30 и приключва в 17 часа. Това не е време за писане на домашни. Домашните се пишат вечер вкъщи и отнемат от два до четири часа допълнително. Два пъти в месеца се учи и в съботните дни - от 8.30 до 13.30.

Лятната ваканция започва три седмици по-късно, отколкото за обикновените училища. Така единственият свободен летен месец е август. В крайна сметка децата учат 60% повече от връстниците си в обикновеното училище.

Шестнайсет години по-късно KIPP училищата са вече 99 в 20 щата. 24 от тях са начални, до четвърти клас. 60 са от 5-и до 8-и клас, най-масово търсените. 15 са от 9-и до 12-и клас. Децата могат да изберат една, две или и трите от тези степени. В момента в тях учат 27 000 деца.

До този момент в американското общество има една-единствена критика към училищата от веригата "Знанието е сила" и тя е, че там изтощават учениците. Но организаторите не отстъпват. Те твърдят, че това честно е било заявено при сключването на сделката. Броят на училищата продължава да расте.

България трябва да сътвори своята формула. И тя трябва да е не просто политически коректна, а работеща. Новата мярка на просветното министерство е политкоректна и нищо повече от това. За нас интеграцията се свежда до това - ромското дете да ходи в едно училище заедно с българските деца, а не да знае и може, да се състезава, да си сътрудничи и по този начин интеграцията да се случи естествено и необратимо.

www.segabg.com

Oще: деца  индия  интеграция  неграмотност  общество  програми  роми  сащ  училище 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

41 Bobby_gBG | 15.07.201107:51

emergesync | 14.07.2011 21:31

Интересно ми е защо се приема,че циганите по презумпция са "хора в неравнопоставено положение" ...
---------------------------
Ми еврейска работа, пропагандата им е все да се помага на бедните малцинтсва, да им дадем "равенство" а всъщност се осъществява позитивна дискриминация, където всеки малцинствен има почти двойно по-големи права от един хетеросексуален бял мъж който работи.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.03.2011, 17:23

40 emergesync | 14.07.201121:31

Интересно ми е защо се приема,че циганите по презумпция са "хора в неравнопоставено положение" ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

39 Оня Дето Го Трият | 14.07.201120:11

Gergana

Не съм забравил молбата ти аз
От мен да мине, ще ти кажа тайната - за Бобчо (35) гласувай!Намига
Не настръхваш ли от мисълта как Съдбата ни е пратила такъв непорочен кандидат-депутат?
Къде е той, къде сме ние...новия Левски?Шокиран
Иначе знаем тия от неговата партия, така както са родолюбиви, в кви каши пък те се забъркахаИдея
всички депутати влизат с наистина прекрасни идеи, но излизат с милионите......идеите са за по форумите само
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 17:38

38 Gergana Mitanova | 14.07.201117:25

Оня Дето Го Трият, коментар 27 ДА! , напълно съгласна съм с теб.
Според мен дори - очевидно неработещите системи, трябва да се разрушават.
Ама аз принципно съм си крайна. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

37 Mile Manolov | 14.07.201117:13

аз па се си мислех, че единственио начин е да се популязира аналнио секс при полухората. нема начин да не помогне ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 17:46

36 Людмил Груев | 14.07.201116:55

Най-добрия вариант е, да се приеме закон ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СПРЯМО ЦИГАНИТЕ, ТАКА, КАКТО КИТАЙ ПРЕЗ 1979 ГОДИНА ПРИЕ ЗАКОН ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ ПРИРАСТА НА ДЪРЖАВАТА ИМ!!!!!! Всяка циганка, ако ще да е родила и на осем години - да може да роди максимум две "чавета", и след това да се предприемат стъпки по кастрацията й!!! Не виждам друг начин да се ограничат тези навлеци!!! Бесен Те не разбират и не искат да разберат, че са тумора на обществото!!! Никой не им е длъжен да ги хрантути, щото, видиш ли, били им нарушили "правата на човека"!.... Айде, бе!... А правата на българите - къде отидоха те? Изобщо - имат ли такива, освен "правото" да носят на гърба си тия плазмодии??? Лош или много луд Идея Да се хващат на работа по селата, пък това което са произвели, ако е годно за употреба - ще им го изкупуват и няма да има проблем! Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

35 Bobby_gBG | 14.07.201116:54

Оня Дето Го Трият | 14.07.2011 15:18

Бобчо

Ако някога се случи да станеш депутат, първата работа ще ти е да раздаваш 50-толевки и кебапчета на циганите, а не безплатни презервативи.....
---------------------------
То от такъв като тебе друго няма и да очакваме да направи. И след това освен да съдиш за другите по себе си...

Само че за разлика от тебе аз съм бил кандидат депутат (неизбираем естествено, дори и да бях на почетното 4 то от 8 място беше ясно че ще вкараме само 1 човек)

Само при нас нит цигани-гласоподаватели има, нито пък пари с които да ги купим, още по-малко желание.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.03.2011, 10:30

34 axyaxy | 14.07.201116:12

Rtggbgbe Gfrgrtgbr | 14.07.2011 15:04

честно казано по-добре да живеят цигани.. те поне живеят скромно и екологично.. българите хем са прости, хем за нищо не стават и нищо добро не правят.. но консумират много и тровят природата.. 1 българин има същите качества на 1 циганин.. българина не може да създава компютри, циганина също.. българина става за хамалин, циганина също.. разликата е че българина може да пише, а циганина НЕ.. но това е без значение след като умствено и българи и циганин за нищо не стават ;) е тука има изключение по 1% умни българи и 1% умни цигани.. иначе 99% са еднакви боклуци, но поне циганина живее по-добре.. затова аз предпочитам цигани хамали защото са по икономични и екологични, вместо българи хамали защото тее искат големи заплати и живеят много неекологично Усмивка по ЕКОЛОГИЧно нямам предвид КАЛ, калта НЕ Е ОТРОВНА.. имам предвив използване на ХИМИКАЛИ ЗА БИТА ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 15:40

33 detencetooo | 14.07.201115:54

Тях ги мързи да гледат, камо ли да учат. Разбира се че няма как да ги интегрираме, докато те винаги са "прави", постоянно ги пускат от затвора, ако въобще стигнат до там... Лесно им е, защото ние ги издържаме, а те с по 16 чаавеета - купона им е всеки ден. Българското семейство вече трудно се решава дори на второ дете, камо ли на трето ...защото ... ами няма пари ... Всичко живо хукна по чужбината, накрая остават мангалите ... Шокиран Дано не доживея смъртта на една България ... Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

32 Чинчифон | 14.07.201115:36

Не съм сигурен,дали ромите не ни предхождат в своята еволюция.Нито пък мога да съм сигурен,че за хилядолетия съвместен живот,не сме кръстосали гените си дори повече,отколкото сме се сродили с братята османлии и византийци.Не съм сигурен дали сме славяни или вече сме червенокожи?И не мога да бъда сигурен,че тъкмо жизнените сили на примитивните роми няма да ги опазят и да ги превърнат в коренно население на държавата,която ще остане по българските земи.Който знае,нека да ни каже!
   

оценка

+0 -0