Кризата "Студентски кредит" | webcafe.bg
Webcafe

Кризата "Студентски кредит"

Диана Тодорова
20.02.2012, 10:27 (обновена 22.02.2012, 09:09)

1 от 2 снимки Назад Напред

студенти, палатка

Снимка: © Getty Images

През 2010 г. сумата, която американците дължат за студентски заеми надвишава тази от дълговете по кредитните карти

Koe e най-лошото нещо, което може да се случи на един студент? Да е безработен, със заем от около $240 000 за университет, да е учил 4 години История на изкуството, след което си е купил апартамент, кола и сватбено пътешествие на кредит? Е има и по-лоши неща в живота...

През 2010 г. основателят на PayPal Питър Тийл привлече вниманието на всички със своето мнение за образованието, награждавайки 24 млади предприемачи с по $100 000, за това, че нямат университетско образование и не смятат да имат.

През 2010 г. сумата, която американците дължат за студентски заеми надвишава тази от дълговете по кредитните карти. Това прави почти $830 милиарда. През октомври 2011 г. общата дължима сума по студентски заеми вече надвишава зашеметяващите $1 трилион. Всичко това за получаването на сертификат за завършено висше образование, магистратура и т.н.

Нека представим нещата по-образно

Майкъл е на 17 и иска да работи в Golmdan Sachs или J.P. Morgan от което следва, че на него му е нужен документ на който е сложено логото на престижно учебно заведение, каквото е Sarah Lawrence College, за да може да се справи с конкуренцията и да бъде приет като един от хората, които ще се грижат за управлението на световните пари.

Само, че Sarah Lawrence College е най-скъпият в момента и струва непосилните $59,170 НА ГОДИНА, което прави около $240 000 за 4 години обучение. Е, вярно има и „по-евтини"* (виж вдясно).

Между другото сумата от $50 000+ включва само образованието и стая. Ако към цената добавим книги, застраховки и транспорт - някои университети надвишават сумата от $60 000.

Mайкъл обаче е твърдо убеден, че ако завърши образованието си в най-скъпия университет в света ще стане следващия Бил Гейтс. Следва кандидатстване за студентски кредит и едни $240 000, които Майкъл трябва да върне като започне работа.

Проблемът става голям, когато той не може да си намери работа години наред и студентския заем остава неизплатен. Започва да се бори с депресията, пие успокоителни... Продължава да търси работа, но когато някой работодател направи проверка на кредитното му състояние, вижда неустойката, която има от заема и не го наема на работа. Един порочен кръг от който измъкване няма. Toва е съвсем реален случай в САЩ, където накрая се стига до съд на родителите на Майкъл и приватизация на тяхното имущество.

За съжаление това не е единственият такъв случай. След завършване на образованието си, парите, които са отделени от повечето студенти за погасяване на заемите, отиват я за купуване на апартамент, я за сватба, я за пътешествие до Бора Бора и накрая... май има някакъв изход, който е:

Опрощаване на студентските дългове

Възможно ли е това? В определени случаи (в САЩ) правителството може да реши да канселира част oт или целия студентски заем. Какъв късмет, само, а! $240 000 подарък за образование? Да, но не съвсем. За да можеш да подадеш искане за опрощаване на заема, трябва да отговаряш на много условия и да подпишеш съгласия от сорта на това да:

- извършваш доброволен труд

- изпълняваш военна служба

- учиш и практикуваш медицина в определени типове общества

- отговаряш на други условия определени от програмата (не се споменава какви)

Не знам дали е правилно да се стига до този етап, защото за да ти се опростят $240 000 може да се наложи да отидеш до Африка и да практикуваш медицина в Сомалия или да почистваш улиците като част от доброволния труд и така изведнъж мечтата за престижен университет, лъскав офис със заплата от $100 000 годишно се превръща в НЕкрасива НЕреалност.

Започнах с информация за САЩ, тъй като както знаете все повече млади хора емигрират натам в стремеж към постигане на американската мечта. Няма лошо, аз също искам да отида. Въпросът е дали тези $240 000, похарчени за университет, са една наистина добра инвестиция или това е една напълно достатъчна сума за да започнеш собствен бизнес?

Как стоят нещата в България?

Американски Университет в Благоевград - $ 9,300.00 ( годишно);

University of Sheffield Bulgariа - oт 1780 лв (семестър) до 4900лв.(годишно за Sheffield Program);

Нов Български Университет - от 1000лв. до 1700лв. (за семестър в зависимост от програмата);

Софийски Университет „Климент Охридски" - oт 340лв. до 925лв. годишно

Предвид средната работна заплата от 500-600 лв. - и тук много семейства ще трябва да спестяват усърдно за да осигурят добро образование за децата си.

Какво е образованието на хората, които променят света?

В никакъв случай не може да се каже, че образованието няма да те направи по-успял, но също така не може да се каже и обратното.

Ето няколко примера за „образованието" на хора, които по някакъв начин са променили света:

Стив Джобс - 1 семестър в Reed College

Бил Гейтс - 1 семстър в Харвард

Лари Елисън - напуска два университета

Джордж Сорос - Бакалавър - London School of Economics

Марк Зукербърг - 1 семестър в Харвард

Майкъл Дел - напуска университета

Кое е другото тъжно нещо?

Половината от огромния брой студенти, които искат да получат степен в образованието си, никога не се дипломират. В държавните университети грубо 1 от 5 се проваля. Всеки който заеме огромна сума пари за образование и не успее да получи мечтаната диплома е в много по-лоша ситуация, от колкото ако никога не е пробвал да влезе в университет.

В България има една много деструктивна приказка: "Учи, мама, да не работиш!" И то май наистина така се получава: учиш, учиш, получаваш 3 броя висше образование и ако разчиташ само на университета - приключваш като продавач на сергия на женския пазар с много философски поглед към живота.

Аз се чудя защо след като в днешно време има много повече хора с висше образование, светът става все по-прост? Защо "жълтите" вестници са най-продавани и чалгата в България най-слушана? Може би защото е по-лесно да учиш, отколкото да научаваш... Но ако АЗ знаех отговорите на всички тези въпроси, вероятно вече щях да съм с няколко милиона напред в банката.

Оскар Уайлд е казал нещо интересно, което да ви накара да помислите:

Образованието е възхитително нещо, но е добре да запомните, че нищо което си струва да бъде запомнено, не може да бъде научено в университет.

Oще: кредит  образование  студенти 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.09.2014, 13:34

22 Eli is free | 13.09.201413:50

Кредитите са изключително вредни за здравето така или иначе. Качество в България няма не само в образователната система, а никъде.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.09.2014, 13:34

21 Eli is free | 13.09.201413:47

Аз не успях да завърша виЗшето си образование и не съжалявам. Дори се радвам, че не прахосах години за някакъв китап. Аз гарантирам за себе си. Години, през които трупам практически знания. Но и никога не съм искала да стана лекар, физик хуманист и пр., въпреки, че много се интересувам от всичко заобикалящо ме. Дори и да бях завършила, едва ли бих могла да финансирам мой проект или проучване. Въпреки това, ако нямаше толкова спънки в образователната система по света и у нас, разбира се, би било чудесно всички да сме по-образовани, вкл. и аз самата. На мен лично не стигнаха финансови средства. Други, които ги имат, ги прахосват за друго. Борбата обаче си остава борба и смъртта е самотна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.08.2010, 19:03

20 Pavel Ganchev | 23.02.201221:19

В България нещата не стоят така! Важното е "да завършиш" и Да вземеш диплома"! Ако имаш например диплома за журналист, (и връзки!) няма значение, колко правописни, морфологични, синтактични и речеви грешки допускаш в ЕДНО! изречение! Ако си юрист, може да станеш политик, няма значение, дали можеш да кажеш смислено изречение,- винаги можеш да вмъкнеш някой бомбастичен термин. Ако си доктор,-може да станеш "джи пи", да пишеш рецепти за "Аспирин", "Дуфалак" и др. или управител на болница. Ако завършиш консерватория, можеш да станеш чалга певица или Веско Маринов. Другият начин е, да си член на БСП, мутра, гей или протеже на "чичко- паричко". За да те броят за "интелигенция", също ти трябва диплома. За да си ЕЛИТ,- също! Няма никакво значение, колко книги (и дали въобще) си прочел, какъв (и къде) опит си натрупал, дали си ходил или не на лекции, дали въобще "компютърът" ти може да обработи информацията, дали можеш сам да си смениш или не бушон и дали можеш да разделиш сламата на две магарета, Много е важно също, ако се кандидатираш за премиер, да не си пожарникар! (Това е "втора ръка" висше)! Виж, ако си "завършен философ", може да даваш акъл на хидроинженерите! Ако си завършил история, може да станеш президент, Ако си завършил "статистика", значи разбираш от съобщения и може да станеш кмет на София и служебен премиер, Ако си защитил докторат на тема "издигане на висши сановници в Русия, може да се издигнеш до шеф на партия, премиер и шеф на ПЕС, (и други животни)! И т.н. и т.н.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.03.2011, 21:33

19 Neli Nikolova | 22.02.201216:20

Аз пък съм съгласна с Шерлок, образованието трябва да е качествено и в академичен дух, затова се наричат научни и академични степени, а не да наваксва онова, което не е било дадено в средното образование, темата е комплексна и мен също много ме вълнува... в повечето западноевропейски страни доброто средно образование може да осигури достатъчни компютърни, презентационни умения, познания по чужди езици и по етикет на кореспонденцията, които да задоволят изискванията за едно средно ниво на служител в голяма организация, и реално доста по-малък процент от работната сила има завършен бакалавър, повечето са специалисти или среднисти
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.01.2012, 13:59

18 Sir John | 22.02.201214:34

Чиста загуба на време и най вече пари е да учиш за Висше в днешно време.От цялата работа се обоготяват финаново само някакви увехтяли професочета и цяла пасмина паразити в университетите.Пък и кой ли те пита вече къде си учил и какво ,важното е какво умееш да правиш.Диплома може и да си купиш, както става напрактика или да си плащаш за отценките....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.10.2011, 18:03

17 Vortep | 22.02.201211:44

Поредното "творение" под призива "Стани автор на ВСЯКА ЦЕНА!"
Не разбрах само какво точно се опитвала да ни каже ( може би, защото не съм завършил престижния "University of Sheffield Bulgariа"??? ) авторката?!
Някой взел едни пари, учил НИЩО!, купил си апартамент и пътуване до Горно Нанадолнище и о уДжас! За да не връща кредита трябва да полага обществено полезен труд?! УДжас!

Всъщност Диана, тази творба да не е Вашия "оФществено полезен труд"?
Или всичко си беше една реклама на световно известния "University of Sheffield Bulgariа" ( не визирам "University of Sheffield", който, прочетох е на 69 място в света! )
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.08.2010, 22:54

16 Nikola Aslanov | 21.02.201200:49

@Шерлок
Г-н Шерлок доста е жалко да се чуват подобни разсъждения в устата на човек претендиращ да е университетски преподавател. Доколкото разбирам вие държите да върнете образованието 100-200 години назад? Прогресивно, много прогресивно. "Евала".
Колкото до това че се "чудим какво да правим с наличните студенти" ... и затова да ги намалим 2 пъти ли? И какво ще правите с наличните "среднисти"? Всъщност вие България ли давате за пример и я смятате за нормална държава ли? А хората с висше образование (даже и "измислено") имат най-ниския процент безработица. Но ако чак толкова държите да имате 2 пъти по-малко студенти - не се притеснявайте - до 5-10 години ще ви се изпълни желанието, но се съмнявам да ви харесва резултата. Математик предполагам.

И по статията.
Взел човека 240К заем забил ги в образование, купил апартамент, кола и сватбено пътешествие на кредит ... и това без да има работа?
Извода е един - глупавите и лакоми хора лесно се набълбукват с кредити.
Виновен си е единствено той самия.
Във всички нормални държави (че дори и в нашата не особено нормална България) има публични университети които дават прилично образование за прилични пари. Дори и в САЩ, светата светих на всички десни.
А ако човека е достатъчно умен/пробивен с една добра стипендия може да му излезе дори безплатно.
А който решил да инвестира пари в образование - добре е да знае, че не е задължително инвестицията да е печеливша. Независимо каква инвестиция.
Ама той човека "иска да работи в Golmdan Sachs или J.P. Morgan"...
Е, и аз искам руса шведка с големи... очи... ама то не става винаги както иска човек.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.02.2012, 22:24

15 Шерлок | 20.02.201222:52

Случаят ми е много познат и ми е много болна тема- университетски преподавател съм и съм имал възможността да работя не само в България, а и на много места на три континента. Проблема е следствие на безумната политика университетското образование да е масово, а не елитарно. Истината е, че то трябва да се върне към елитарните си корени. За да се реализира тази безумна политика, в САЩ и Европа масово въведоха безмислени специалности като история на изкуството, социална антропология, gender studies, african american studies и прочие неща, които са безполезни ВСИЧКИТЕ. В повечето случаи завършването на бизнес администрация, политически науки и т.н. е също толкова безмислено, но те са привлекателни- завършват се лесно, не е необходимо да учите математически анализ, висша алгебра и т.н. или нещо като истинска философия и история- достатъчно е да се научите да правите анализи в постмодерен стил на някакви произведения на изкуството (нещо, което всеки може да научи за няколко часа) и ето- произвеждаме бакалаври и магистри, а те после се чудят защо няма работа- ами няма ... няма и да има, защото всеки изкарал нещо като техникум е получил по-полезно знание ...
У нас мисля че около 20% от завършващите училище беше статистиката, че изкарват бакалавърска степен и това след като и у нас се масовизираха безмислени специалности като връзки с обществеността, социални дейности, разни антропологии, куцо и сакато магистър по бизнес администрация ... а сега от ЕС ни натискат сериозно процента на бакалаврите да станел 40 .... о Боже мой!!! Ние и сега се чудим какво да правим с наличните студенти (е естествено ми се смеят на призивите за намаляване на приема поне 2 пъти) а какво остава като европейското политбюро ни натисне да даваме дипломи на два пъти повече ...
Въпросният безработен господин да беше учил нещо като физика, математика, химия, инженерна дисциплина в местенца като Харвард, Принстън, МИТ, Калтек, Станфорд и т.н. сигурно поне щеше да научи малко теория на вероятностите и нямаше да дава за пример такива като Гейтс и Цукерберг и да ги дава за пример за безмислеността на образованието- е да те са успели без него, но те са outliers- те са успели, обаче вероятността ТИ (отнася се до 99.999 от хората) без такова да станеш голямата работа е нещо много близко до 0 ...
За съжаление университетите вече нямат нищо общо с онова, което се е наричало АКАДЕМИЯ и в тях няма академичен дух (с малки изключения). Във всеки случай е безумие на съвремеността някой изкарал бакалавърска степен примерно по връзки с обществеността и магистърска по управление на европейски проекти (това е истина- според болни мозъци завършил такова нещо е MASTER OF SCIENCE) да е всъщност приравнен на някой с магистърска степен по математика (примерно) или медик (след 6 години учене те са само магистри, като нашето магистърче по управление на европейски проекти).
Единственият изход е назад към елитаризма на академията и изхвърляне на всички занаятчийски и безмислени образования от нея.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 06.01.2012, 22:57

14 Gannicus | 20.02.201222:10

@ 10 Това понятие "срамна работа" май само в нашата страна се използва Объркан

@ 12 Идеята за търговия с акции си е много добра само че органите, които отговарят за регулирането са много в гъбите / трастиката/. Проблема е че има много схеми и начини за изкуствена манипулация на цената на акциите и съответните органи добиват някаква представа за целия ушав едва когато хванат по случайност хора като Джордан Белфърд / Вълкът от Уолстрийт/ и го убедят да съдейства на властите с цел по лека присъда.
Тя и атомната енрегия е била разработена с мирни цели, но Хирушима и Нагазаки са факт...човещинка какво да правиш не разбирам
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

13 Manuela Gerenova | 20.02.201219:28

В главата на трезвомислещия читател възниква резонният въпрос - защо Майкъл, въпреки вложението си, не е създал от себе си конкурентоспособен човек? Да не си намериш веднага работата на мечтите - ОК, ясно е, че е така, но да не си намериш НИКАКВА работа? Или пак стигаме до ситуацията, в която на Майкъл му се работи Бил Гейтс и нищо друго?
Това е един от малкото случай, в които считам, че ние тук в България сме по-прави - студентските кредити не са рядкост, но не са и толкова често срещани. Родителите предпочитат лишения, за да изучат детето, а самото то най-вероятно работи още от студентските години (практика, за която имам противоречиво мнение като цяло).
   

оценка

+0 -0