Издирва се огромното състояние на бившия египетски президент Хосни Мубарак | webcafe.bg
Webcafe

Къде са милиардите на Мубарак

Webcafe.bg
14.02.2011, 14:22 (обновена 15.02.2011, 10:53)
хосни мубарак

Снимка: © Getty Images

Слизането от трона на стария фараон бележи началото на търсенето на неговото злато

Слизането от трона на стария фараон бележи началото на търсенето на неговото злато.

Висш представител на западноевропейско разузнаване разкри, че в последните седмици преди да напусне Кайро, европейските спецслужби са регистрирали опити от страна на бившия вече египетски президент Хосни Мубарак и семейството му да преместят финансовите си активи (които се смята, че са милиарди, може би десетки милиарди долари) в банкови сметки и инвестиции, където трудно биха могли да бъдат проследени.

Мубарак е бил доста предвидлив

"Известно ни е за спешни обсъждания в семейство Мубарак на начините да бъдат спасени тези активи - и смятаме, че финансовите им съветници са преместили част от парите им другаде," коментира висшият разузнавач, отказвайки да разкрие начина, по който са били следени разговорите на членовете на фамилията.

По негови думи обсъжданията са били преди подаването на оставка от Мубарак в петък, 11 февруари - и преди швейцарските банкови власти да оповестят, че са замразили сметките, за които се смята, че принадлежат на Мубарак и неговия клан.

"Ако наистина е имал пари в Цюрих, досега те вероятно вече са изчезнали," коментира източникът. "Семейство Мубарак нямаха желание да свършат като Бен Али." (При бунтовете в Тунис миналия месец, които изглежда са вдъхновили надигането на египтяните, президентът Зин ел Абидин Бен Али и семейството му бяха принудени толкова бързо да напуснат страната и да заминат в изгнание в Саудитска Арабия, че швейцарските власти успяха да замразят банковите сметки на фамилията, докато в тях все още е имало сериозни суми.)

Никой не е напълно наясно колко пари има фамилията

Източникът от разузнаването казва, че според ЦРУ и други шпионски агенции скорошните публикации в пресата за състоянието на Мубарак, където се споменават суми от мащаба на $70 млрд., са "преувеличени до такава степен, че никой - дори самият Мубарак, всъщност не знае колко пари притежава семейството". Той допълва обаче, че "е много резонно да приемем, че е милиардер, вероятно мултимилиардер - все пак той е прибирал своя дял от доста време." Президентът и обкръжението му управляваха Египет в продължение на 30 години.

По всичко изглежда, че Мубарак ще похарчи голяма част от средствата след своето оттегляне за същото, за което и други свалени деспоти през последните години - борейки се в съдебни дела по цял свят, имащи за цел да проследят и отнемат придобитите по незаконен път доходи на фамилията му. (Както стана с Фердинанд Маркос във Филипините, Жан-Клод "Бейби Док" Дювалие в Хаити и Сухарто в Индонезия, плюс много други от същата порода.)

Сред другите ответници в съдебните битки на Мубарак вероятно ще бъдат и многото лоялни негови поддръжници в държавното управление - включително някои от военните генерали, които сега изглежда дърпат конците на Египет след свалянето на досегашния президент.

Генералите треперят дали бившият държавен глава ще проговори

Засега най-голямата надежда на Мубарак да предотврати изпращането в изгнание (той е напуснал Кайро и се е оттеглил в египетския курорт на Червено море - Шарм ел Шейх, като в последните дни неведнъж е заявявал, че има намерението да умре в Египет) е страхът на генералите от информацията, която би могъл да разкрие за масовата корупция сред египетските военни. В случай че семейство Мубарак преминат под юрисдикцията на неприятелски настроена страна.

Дипломати и специалисти по египетските въпроси коментират, че макар и състоянието на Мубарак да е старателно укрито в чужбина в тайни банкови сметки и инвестиции чрез специално създадени за целта от подставени лица корпорации, може и да има някои способи парите да се открият. Особено чрез проследяването на многото печеливши чуждестранни бизнес-начинания на най-малкия син на Мубарак - Гамал. Той беше определен за наследник на династията на президентските избори през септември, но милионните протести осуетиха плановете...

Мениджърът с пръст във всяка каца с мед

47-годишният Гамал поддържа имидж на изтънчен лондончанин, като смята столицата на Обединеното кралство за свой втори дом; там той живее в Найтсбридж в шестетажна къща от епохата на крал Джордж, на една ръка разстояние от "Хародс" и Хайд Парк.

На същата улица, редом с лондонския му дом, са офисите на инвестиционната и консултантска компания Medinvest Associates, която той основава след напускането на работата си в Bank of America. Според съобщения в медиите Гамал вече няма официални връзки с фирмата. "Бих искал да науча повече за Medinvest - и каква е била реалната му функция там," коментира западен дипломат, който дълго е пребивавал в Кайро. (Говорители на Medinvest не отговориха на телефонните обаждания миналата седмица в търсене на коментар.)

Специалистът по Близкия Изток в антикорупционната група Transparency International Аруа Хасан обяви, че Гамал изглежда е бил в центъра на финансовите въпроси на фамилия Мубарак - и често се е свързвал с успешни фирми, действащи в Египет, настоявайки да бъде включен в борда на директорите или сред мениджмънта им. На практика  - не дотам деликатни опити да поиска своя дял.

"Доста често се е случвало Гамал Мубарак да потърси управителите на успешни компании и да заяви: "Направете ме партньор във вашия бизнес"," разкрива тя. "Получавала съм подобни сведения от различни източници. Не смятам, че това е било особена тайна."

Свръхбогаташ, управляващ "по неволя" страна на бедняци

Идеята, че Мубарак може би е толкова богат, колкото и други управници в Арабския свят - или дори още по-богат от някои от кралските семейства в страни, производителки на петрол, като Саудитска Арабия и държавите около Персийския залив, би подронила често успешните опити на Мубарак през последните 30 години да се представя като простичък, непретенциозен човек, който никога не се е стремил към властта или богатството, но е бил принуден да застане начело след убийството на неговия предшественик Ануар Садат.

Предполагаемото му богатство е особено шокиращо предвид масовата мизерия, царяща в управляванато доскоро от него страна. Средният египтянин има доходи от около $6000 годишно, като почти 20 процента от жителите на страната получават по-малко от един долар на ден, а всеки пети е безработен.

Президент с процент от всички чуждестранни инвестиции

Изследователят на Близкия Изток в университета "Дърам" във Великобритания Кристофър Дейвидсън твърди, че Мубарак е трупал богатството си с темпове, които биха засрамили някои от най-алчните му съседи - често чрез настоятелно изискване членове на семейството на президента и негови приятели да получат дял от стотиците милиарди долари чуждестранни инвестиции, наляти в страната по време на 30-годишното му управление.

"Мисля, че това е нещо, на което глобалните медии никога не са обръщали сериозно внимание," казва Дейвидсън. "Но на улиците в Арабския свят това е добре известно. Когато става дума за хората от семейство Мубарак, говорим за една от най-богатите фамилии в света. Те контролират изключително голямо богатство, трупано старателно и от много време."

Според Дейвидсън по-голямата част от парите на Мубарак вероятно никога няма да бъдат открити, без значение колко старателно ще бъдат издирвани. "Семейства като това на Мубарак отделят огромни средства, за да гарантират, че разследванията на местонахождението на средствата им ще стигнат до задънена улица," твърди той. "Богатството им вероятно е внимателно и предвидливо разпределено на много различни места."

Oще: бен али  богатство  гамал мубарак  диктатор  египет  инвестиции  клан  президент  протести  тунис  хосни мубарак 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.02.2011, 22:00

3 nada_noname | 18.02.201122:03

без коментар, оставям евреите да коментират. надявам се, че те поне не лъжат по адрес на арабите и не целуват президентски задници а обратно

http://beta.novoteka.ru/?s=politics#nnn15083443
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

2 Ицо | 15.02.201110:46

А бе интересно ми е как ще отнемат НЕЗАКОННО придобитите му пари.
Ами нали той е правил законите ... значи всичко е придобил по законен начин.
Както Ахмед Доган.
Интересно как Мубарак ще го преследват за незаконни пари, а на Ахмед Доган не могат да му ги вземат .... ами да викнеме Американците на помощ бе.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

1 strawsPulledAtRandom | 14.02.201116:41

Къде са милиардите на Мубарак? Вероятно при биологическото оръжие на Саддам Смее се
   

оценка

+0 -0