Между Кант и Дюкан | webcafe.bg
Webcafe

Между Кант и Дюкан

Драгомир СимеоновДраго Симеонов
17.09.2014, 16:44 (обновена 14.10.2016, 12:42)
Зад маската

Снимка: © Getty Images

Конкретното изброяване на 10 книги винаги е белег единствено на ограниченото им количество, а хъсът и сериозността, с които го правим, сродяват всяка литературна инициатива с елементарен конкурс по красота

По стечение на обстоятелствата преди години попаднахме сред публиката на конкурс за красота. Някъде след дефилето по бански и преди раздаването на лентите, девойките трябваше да отговорят на серия от въпроси, които да удостоверят интелигентността им и да хвърлят сянка на съмнение върху репутацията им на секси закачалки за дрехи, както традиционно ги възприема широката общественост.

Задължителен елемент в подобни тестове обикновено е изброяването на любими книги и автори със специално място в културното израстване. Повечето от хубавиците се бяха подготвили предварително с отговор, който според тях би им отивал и се отдадоха на сериозно изброяване на родни класици.

Оказа се, че сред любимите творци на миските са главно Вазов, Ботев и Алеко

Журито отдаде този литературен патриотизъм най-вече на силното влияние на предстоящите или отминали наскоро матури и не се впечатли особено. Една хубавица обаче внезапно прояви оригиналност и вместо поредното име от конспекта, заяви, че любимият й писател бил Дюкан (онзи с протеиновата панацея за изрядна фигура). Преди да се замислите къде точно е мястото на този тип в света на литературата, бързаме да завършим историята.

Следващото момиче, чуло-не дочуло, реши че тя ще покаже не по малка смелост и изръси: „И на мен любимият ми е Кант". Голям смях падна, макар да не стана ясно на какво точно - на объркването на имената на Кьонигсбергския мислител и гуруто на отслабването, идеята, че са един и същ човек или възможността една хубавица да се интересува от немска класическа философия.

Отдавна сме забравили как се казваха двете момичета, иначе с голям интерес бихме проверили дали са взели участие в предизвикателството с десетте книги, променили житейския им мироглед. Така де, ако някой автор наистина е имал ключова роля във важен момент от живота им, то това безспорно са Дюкан и Кант. Първият - отговорен за фигурата им, вторият -  за смехотворната тежест на едно елементарно публично парадиране.

Не е ясно кой и кога реши, че литературата (не включваме в това число книгите с диети и философските томове) променя мирогледа на човек. Все си мислехме, че това е по силите единствено на суровата житейска реалност, докато книгите са по-скоро необходимото бягство именно от нея.

Удоволствието от четенето някак си не допуска фукане с прочетеното. Едното е дълбоко интимен процес, другото - социална хвалипръцковщина.

В желанието си да промотираме една висша наслада, каквато е добрата литература, ние превръщаме неусетно процеса на четене или в механично действие, което включва текстове със съмнителна стойност, възвисени само защото са получили книжно тяло (ефекта „Дюкан"); или по-лошото: превръщаме авторите и книгите им във фалшиво лустро, с което снобски да намажем собственото си его, та да изглеждаме по-лъскави в очите на околните (ефекта „Кант").

Кой какво чете си е негова работа

Дали консумираш всичко или пък не подхващаш нищо често пъти са двете страни на една и съща монета. Опасяваме се, че поглъщането на лоши текстове в крайна сметка е по-вредно от въздържанието на илитератите.

Способността да разпознаваш буквите и смисловите конструкции, които образуват, се придобива сравнително рано и всеки е свободен да я използва както намери за добре. Включително и за да превърне акта на четене в добре премислено себеизтъкване в социална мрежа.

Дали Пруст, Джойс и Достоевски наистина са те довели до епифания или се опитваш единствено да блеснеш, покачен на раменете им, е все тая. Дюкан ли ти е променил живота или Кант и кой от тях прави стената ти във Facebook по-представителна си е въпрос на личен избор.

Парадоксално обаче, конкретното изброяване на книги винаги е белег единствено на ограниченото им количество, а хъсът и сериозността, с които го правим, сродяват всяка литературна инициатива с елементарен конкурс по красота.

Oще: facebook  изтъкване  книги  литература  миски  парад  предизвикателство  социални мрежи  четене 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.07.2012, 15:55

11 impact | 19.09.201422:06

Аз за 10 книги не мога да се сетя, но "Руфо Червенокосия" съм го чел 8 пъти.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.02.2012, 18:47

10 Atanas Krussteff | 19.09.201421:27

Страна в съдебен процес възкликва след пледоарията на своя адвокат - ей, колко умно говори моят адвокат - нищо не разбрах от това, което каза.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

9 Ролинс | 19.09.201400:50

Странна снимка, последният път, когато прочетох книга, която не беше на epub формат на айфона ми или айпада ми... беше в pdf-ски формат.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 02.04.2012, 03:26

8 asdfsd | 18.09.201417:54

Да продължа мисълта на Геренова - ако срещнете книга препоръчана от човек, когото харесвате, тя ще ви заинтригува и ще пожелаете да я прочетете.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

7 Manuela Gerenova | 18.09.201417:15

За да продължа мисълта на Веселина Жечева - представете си, че видите непрочетена/ непозната книга в списъка на човек, на чието мнение държите и на когото вярвате. Почти сигурно е, че ще ви заинтригува и има вероятност да се зачетете. Това е достатъчен плюс от инициативата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2011, 22:51

6 Veselina Jecheva | 18.09.201415:17

и аз не намирам нищо лошо в списъка с книги, макар че наистина е смешно да видиш заглавия на Достоевски на стената на някоя мутра или кифла Смее се
но и на мен ми се е случвало да ме заинтригува заглавие от списъка на човек, когото уважавам и после да потръся книгата. не виждам нищо лошо, в крайна сметка не мога да знам всички заглавия...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

5 Оня Дето Го Трият | 18.09.201413:36

Абсолютно тъпо парадиране е това с книгите. Дори в по-тъпа форма от заливането с ледена вода даже.
С водата се заливаш и готово, докато на книгите лошото им е, че освен да ги прочетеш, трябва нещо и да разбереш от тях. А как да разберем с едно изброяване дали някой нещо е разбрал от тях? Самото изброяване пред колко книги си стоял с празен поглед не е критерии за начетеност и интелигентност.
Те много хора са стояли и пред "Правилник за движение по пътищата", но малцина са разбрали за какво иде реч.....а на много хора е променил живота
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 19.08.2014, 10:53

4 ksharp | 18.09.201411:10

Напоследък явно е модерно да парадираш с нещо. В случая е: покажи на тия хора как четеш!
Честно казано, хич не ме интересува как и какво четеш. Ако те срещна наживо, не във Фейсбук, искам да видя дали все пак умееш да комуникираш, да изградиш физическа емпатия, на какво приличаш, нормален човек ли си, и ако не си, дали твоите ненормалности ми допадат.

Щото аман от странни интроверти, които демонстрират с неясни постове във Фейсбук колко много превъзхождат интелектуално всички.
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

3 янаки | 18.09.201411:05

Подкрепям казаното в коментари 1 и 2. Всеки може да си направи собствен списък от книги, които да подреди от 1 до 10. И няма нищо лошо да го сподели с други. Защото не е без значение за книга, която още не си чел, да научиш, че представлява интерес за някого.

Книгите, които аз съм прочел и които определено много съм харесал ги деля на две групи, едната съдържа книгите, които бих сложил в моя класация „топ 10”, такива, които отново и отново препрочитам и то от там, където ги отворя и втората група – книги, които също много са ме завладяли, но които по-рядко вземам в ръце.

В свят, в който вездесъщата реклама с еднакво усърдие и натрапчивост ни натрапва и „вълшебен” прах за пране и „знаменит” литературен бестелър, класации на книги от читатели, донякъде поне може да компенсира липсата на обективна, добросъвестна и авторитетна литературна критика.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

2 Manuela Gerenova | 18.09.201409:24

Аз останах с впечатлението, че това с десетте книги е част от Месеца на четенето, който имаше някакви опити да върви. Заедно със селфитата с книги, откритите библиотеки и така нататък.
Не знам кой наложи израза "четенето е дълбоко интимен процес", но това е дълбоко чутовна глупост. Ако споделя с приятел какво съм чела последно, понеже то ми е направило много голямо впечатление, нарушавам ли "дълбоко интимния процес"? По същия начин няма лошо да сподели 10 книги, които са оставили следа в ума ти, току-виж си вдъхновил някой близък (или не толкова) да седне да чете.
И аз подлагам на краен хейт 99% от тези предизвикателства, но това с книгите има някаква идея.
   

оценка

+8 -0