Полуотворено писмо до емигранта | webcafe.bg
Webcafe

Полуотворено писмо до емигранта

Ивелин Пешев
12.01.2011, 12:13 (обновена 13.01.2011, 14:30)
доверие, любов

Когато си тръгна, ти отнесе със себе си няколко шепи от нашата пръст...

Добър ден - казвам го без да съм сигурен в кой часови пояс се намираш.

Но знам, че в теб продължава да живее България. Най-малкото кръвта ти е настроена да тече с усещането, че слънцето изгрява сутрин от морето, по обед винаги осветява улицата на твоето детство, а вечер заспива в ъгълчето на стаята ти.

Когато си тръгна, ти отнесе със себе си няколко шепи от нашата пръст. Разбирам, че няма друг начин. Семенцата на твоите надежди и мечти все някъде трябваше да бъдат посети. Макар да не съм сигурен дали това е истинската причина.

Нали се сещаш за филма "Леон" - как Жан Рено мъкнеше саксийката навсякъде със себе си. Искам да ми кажеш къде слагаш ти своята. По-скоро вярвам, че ревниво я пазиш, отколкото гордо да я показваш и да се фукаш с поникналото в нея.

Дали пък тази пръст не ти трябва, за да си отглеждаш спомени

Какво ме кара да мисля така ли? Форумите, социалните мрежи, контактите ти с България.

Но ти си най-големия критик, обвинител и коментатор на всичко случващо се тук. И като стане поредната беля - заклани, убити, катастрофирали, корумпирани, потиснати, пребити, отчаяни, тъжни - ти въздишаш като човек, качил се на последния влак преди гарата да се срути.

Кръстиш се, благославяш небето и неведнъж съм те чувал да казваш: "Аз направих всичко възможно, за да променя нещо... и никога повече няма да се върна." Разбирам те. Завиждам ти. Понякога и на мен така ми се е искало да се кача на чуждоезичния хълм и оттам да хвърлям камъни.

Сега даваш ли си сметка на какво сме подложени оставащите тук - в нас се целят от всички страни, а малкото, което успява да поникне, вятърът на промяната го отнася.

Знам, че твоят песимизъм и твоето обвинение са като тънък целофан, под който прозира страхът ти тази държава да не изчезне. Случи ли се това, посятото в твоята саксийка ще увехне и умре - няма да има кого да мразиш, кого да обвиняваш и по кого да пращаш отломки от разпадащата се национална гордост.

Ще бъдеш едно празно, кухо същество. България - твоята боксова круша, ще стои разпрана в прашния склад на Европа.

Знаеш ли, ти си глупак

Напълно съм спокоен, когато го казвам. Живееш щастливо сега, забогатял си, имаш перспектива и можеш да вдигнеш 200 км/ч по магистралата на неограничените възможности.

Бачкал си като продавач, мияч, строител и най-после си завършил специализация, за да станеш голяма работа. Но си оставаш глупак, защото си българин. И ние сме глупаци, защото сме наивници и такива ще си умрем. Но си го признаваме. А ти - не!

Загубено ли е всичко?

Вчера се събудих със странното усещане, че стъпвам по скорпиони. Не се смей - кошмарът е истински. Освен отровни пипала, по земята се влачеха цяла камара влечуги, досущ като в сцена от "Индиана Джоунс".

Трябваше ми малко време да разбера, че България е започнала да се превръща в пустиня. Ако не си ме разбрал, ще ти преведа метафората. Много такива като теб си тръгнаха с шепички пръст. Взехте си я за спомен, но заедно с нея отнесохте и онова безценно сандъче, в което вирее умът ви.

Ако Той, Тя или Ти беше останал - дали нямаше да можем заедно от глупаци да се превърнем в щастливци? Загубено ли е всичко? Тогава защо аз съм още тук? Или това е от умрял писмо?

Не, жив съм. Тук съм и всяка една дума, която ти пиша, пари изпод ръцете ми. Ще ти кажа защо: Защото те обичам!

Ето затова нарекох писмото си полуотворено, понеже се надявах някъде тук, в прегъвката на онова, което не бива да се чете, да изразя любовта си към теб. Наистина те обичам - като светец, като ангел и дори като самия Бог! Само в теб намирам надежда, стимул и вяра. Защото сега си в рая.

А нас утре - когато изпохапани от скорпиони и други убийци на култура, среда, бъдеще, когато може би още днес усетим как отровата върви към сърцето ни и когато най-после се предадем окончателно - тогава ще има кой да ни посрещне пред вратите на рая.

И да ни погребе с българска пръст...

Oще: българия  емигрант  кръв  почва  пръст 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2010, 20:02

33 азът | 10.12.201120:56

Саксията съм я счупил, семената съм ги смачкал, не ме вълнува тази "родна" дупка. Дал съм на децата си бъдеще, живея спокойно. А на останалите в "татковината" - жал ми е за Вас.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.05.2011, 23:16

32 tytyrytka | 06.09.201112:48

браво, поздравления към автора!!!

съжалявам,че толкова късно го прочитам, но искам да кажа с крещене: Аз не съм глупачка, глупака си ти, който живееш извън България!

много, много съм благодарна на автора, събрал накратко мислите на патриот, под чиито слова се подписвам и аз, с двете си ръце и едно Българско сърце.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.11.2010, 17:07

31 Iliyana Dimitrova | 19.01.201118:26

ЗА коментара на Scorpiona. Ти, авторе, си се излигавил СТРАШНО. И май не си и помирисвал емигрант.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

30 Mile Manolov | 14.01.201101:14

I don't need sex, the government fucks me every day ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2011, 00:10

29 Scorpiona | 14.01.201100:33

До автора,

Не те познавам Г-н МУХЛЪО, но от поучаващи тъпаци като теб ми се повръща.
Изобщо имаш ли си на идея какво е да си емигрант? Не минава и ден без сърцето ти да се къса от мъка за България.И защо ли? Какво твоята родина направи за да те задържи,да дадеш всичко за нея. Ще ти отговоря кратко- НИЩО, нула. Впрочем две нули. Всички знаем какво е това- КЕНЕФ. Защото
емигранта е човек прогонен от немотия и мизерия, който иска малко по нормален живот за себе си и семейството си. А ти, цървул нещастен, пишейки удобно на компютъра си, си задай въпроса защо почти 2 милиона
млади и квалифицирани българи напуснаха МАЙКА БЪЛГАРИЯ. Защото между
малоумници и псевдоидеалисти трудно се оцелява. Ние емигрантите ви казваме на такива като теб- Я СИ Е**ТЕ МАЙКАТА.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

28 pueblo | 13.01.201123:15

Шокиран въъъй,чак сега гледам,че и послепис си съченил да го уеба.....
опитваш се даже да ни сетиш,че си съвременник на холандците използващи бг чамов ма"триал и японците претапящи бг мотокари....как не се сети и нещо за киселото мляко да напишеш?
вместо да развиваш идеи за дървообработването из европа,потърси некви хапове,щото си на път да развиеш някаква нова за медицината умопомрачителна болежка Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

27 Thea Atanasova | 13.01.201113:39

Абсолютно малоумна статия!!! Явно автора никога не е изпитвал носталгия, с която живеят всички българи в чужбина. А тя може буквално да те убие.
Преди няколко години посетих двама българи - старци, които живеят в Париж. Преместили са се там заради синът си, който има проблеми със сърцето и е трябвало да се лекува там. Те са приятели на баба ми и тя ми беше дала подаръци за тях. Сред тези подаръци имаше карта на София. Оказа се че следят всичко, което се случва тук, дори гледат имената на улиците (дали са променени). Оказа се също, че те няма да видят повече България, защото са възрастни и болни и не могат да летят със самолет.
Така че се радвайте на привилегията да живеете с близките си и с хората които обичате, на мястото което обичате. А аз знам, че обичате България.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

26 Mile Manolov | 13.01.201113:16

на нЕкои ора свободата им дойде у повече... толко у повече, че вече не знаят ко да я прават и се пробват да я ядат ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 16:42

25 Iivaylo Kirov | 13.01.201112:45

Oт всичко прочетено , разбрах едно ... на калпавия водолаз - водораслите му пречат ! Решил някой да съди начина на живот на друг тип хора ... нищо ново , необичайно , невиждано до сега . Аз чаках , чаках , гласувах ....и накрая избягах ... въпрос на търпение ... Явно автора няма идея накъде да поеме , осъзнавайки безизходицата в която се намира , ама е по лесно да плюе от колкото да реши най накрая какво иска в тоя живот . Това май е проблема на много Българи ! Хайде със здраве ! И господ да пази България от самите Българи !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 12:13

24 therockbg | 13.01.201112:20

В тази статия не видях начало, не видях край .. още по-лошо не видях смисъл, само нахвърляни идеи които дори нямат нищо общо с реалността. Студент съм в чужбина вече близо 3 години, скъсвам си задника от учене и работа за да мога да се издържам и като се върна в България хората не ме приемат защото аз за тях съм различен - това го разбирам ...
Но както казаха по-доло всеки сам си избира какво да прави. Обзалагам се че всеки един от вас и най-вече автора на статията може да излезе в чужбина, да поработи 6 месеца, тогава да го питам дали това означава че е станал емигрант ... Но да видим тогава мнението на хората когато се върне ...
Цялата ни държава е пълна с хора които мислят само и единствено за себе си и най-вече как да направят мръсно на ближния .. Моя избор беше да се махна от тази сган и да отида на място където в момента съм втора ръка човек, но поне имам уважението на хората около мен. Всеки един българин който буквално хейтва излезлите в чужбина мога само да му кажа, че аз поне имах смелостта да опитам, опитах, вярно - тежко е, но се справям. Един ден като се върна в родната си държава ще съм някой, за разлика от хейтърите които в момента си търсят с кого да се заядат.
   

оценка

+0 -0