Въпроси около смъртта на папата | webcafe.bg
Webcafe

Смърт чрез евтаназия за Йоан-Павел II?

Webcafe.bg
23.03.2010, 15:07 (обновена 25.03.2010, 12:12)
Георги Първанов и Йоан-Павел II

Снимка: © president.bg

Президентът Първанов на гости на папата във Ватикана малко преди смъртта му

В провокативен материал италиански професор по медицина твърди, че папа Йоан-Павел II не просто се е споминал, когато слабостта и болестта му надделяха през април 2005 г.

Специалистът по интензивна медицина д-р Лина Паванели смята, че смъртта на болния папа преди пет години е била причинена от нещо, което самата католическа църква би определила като евтаназия. Тя базира това си заключение на медицинския опит и собствените си наблюдения по телевизията върху болнавия понтифик, както и на съобщения от пресата и на последвалата книга от личния лекар на Йоан-Павел II.

Фактът, че на пациента не е била поставена система за хранене буквално дни преди смъртта му е ускорила кончината, казва Паванели. Нещо повече, тя смята, че лекарите на папата са му обяснили ситуацията и предполага, че самият понтифик е бил този, който е отказал да бъде поставен на система за хранене, след като на два пъти беше приеман по спешност в болница през февруари и март. Да припомним - католиците са задължени да търсят всякакви начини животът да бъде удължен.

Припомняйки медицинските доклади от Ватикана от последните дни на Йоан-Павел II, Паванели пише: "Изненадана съм, че самата аз не успях да анализирам критично информацията. Позволих на възприятията ми да се крепят на надеждата за възстановяване и на официалната версия, без да се изправя пред клиничните симптоми, които виждах."

Докато Ватиканът изразяваше основните си притеснения от трудностите при дишането, които бяха преодолени с трахеотомия, Паванели казва, че очевидната загуба на тегло и очевидното затруднение на пациента да преглъща не са били лекувани. "Пациентът е починал по причини, които не бяха ясно упоменати. От всички проблеми на сложната му клинична картина, тежката респираторна недостатъчност не е била главната заплаха за живота на пациента. Папата умираше от друга последица - от ефекта, който имаше върху мускулите на гърлото му болестта на Паркинсон."

Ватиканът бързо отвърна на огъня. Дългогодишният лекар на Йоан-Павел II - Ренато Бузонети, който сега се грижи за здравето на папа Бенедикт XVI, каза, че лекарите и самият Йоан-Павел II са направили всичко по силите си да предотвратят смъртта.

"Лечението му никога не е било спирано," заяви Бузонети пред италианския вестник "Ла Република". "Всеки, който твърди друго, греши." Той добави, че постоянна тръбичка на система за хранене е била поставена три дни преди смъртта на папата, когато той вече не е можел да поглъща достатъчно храна или течности. Бузонети не отговори конкретно на твърденията на Паванели, че Йоан-Павел II е имал нужда от поставяне на системата седмици, а не дни преди смъртта му.

Полемиката възникна точно в момента, когато Ватиканът отново се намесва в споровете около евтаназията. Службата по доктрината разпространи документ, одобрен от папа Бенедикт, който критикува лишаването от храна и вода на пациенти, които вегетират, дори ако никога повече няма да се върнат в съзнание. Той препотвърждава позицията на Йоан-Павел II от 2004 г., когато се водеше битка дали да се прекрати изкуственото хранене на Тери Скиаво, който беше с тежко мозъчно увреждане. По-късно той бе изключен от системата за хранене и почина.

"Подаването на храна и вода дори по изкуствени начини е по принцип обичаен начин за запазване на живота", се казва в съобщението на Ватикана, което е в отговор на въпроси от конференцията на американските католически епископи за това какво представлява обичаен и необичаен начин за запазване на живота.

Въпросът за евтаназията и църквата е силно актуален в Италия от миналата година, след като Пиерджорджо Уелби, който беше на животоподдържащи системи в продължение на девет години заради ефектите от мускулна атрофия, поиска да умре. В крайна сметка желанието му беше уважено - системите бяха спрени и той почина. Но когато съпругата му - практикуваща католичка, поиска църковно погребение, получи отказ от Ватикана. Паванели казва, че този епизод я е накарал да се върне към смъртта на Йоан-Павел II.

Медицинските аспекти на последните дни на папата със сигурност са трудни за проверка от разстояние - и Ватиканът е убеден, че действията както на лекарите му, така и на самия папа, са били честни и коректни. Разбира се, медицинските становища често могат да се разминават. Както и тези на тема етика.

(По материали от чуждия печат)

Oще: евтаназия  йоан-павел ii 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.