Студенти, бдете | webcafe.bg
Webcafe

Студенти, бдете

(Рано)буден студент
17.10.2013, 16:49 (обновена 22.10.2013, 07:56)
Чалга

Снимка: © Fame.bg

Оплетени сме със салфетки, силикон и ланци

Живеем миг за миг, секунда за секунда. Оплетени сме със салфетки, силикон и ланци. Искаме да ни оценяват достойно, но никак не се намираме с достойнството си.

Искаме да открием жената на живота си, но линеем из чалга клубове. Искаме да получаваме високи заплати, но не знаем къде се намира библиотеката. Когато някак получим високата заплата, изхарчваме я по своя си начин: да натрупаме моментни изживявания с краткотрайна годност. 

Ние сме консуматори, потребители, баркод

Търсим мехлем за душата и се отбиваме в мола или фитнес центъра. През цялото си студентско съществуване не разбрахме как се гледа театър и как се поръчва книга в библиотеката. Виждаме "Александър Невски" само от прозореца на маршрутката. Вземаме изпитите си благодарение на уикипедия, на късмет, с подсказване, преписване и предлагане на услуги. 

Разбира се, с известни изключения!

Започнахме да остаряваме още докато сме студенти. По броя на депресиите изглеждаме съкрушителни. Отвикнахме да разговаряме, да откриваме нещо ново всеки ден. Свикнахме да бъдем ограничени, загубихме приключенските си души. Не познаваме съседите в общежитието.

Мълчим в асансьорите и гледаме в стените. Не отваряме вратата на дамата с препълнените куфари и не благодарим за отворената врата. Заключихме се в хладилника, в етикета на опаковката. Концентрирахме се в документи, сметки и олекване. Но какво олекване само!

Не живеем, а живуркаме

Съкратихме мечтите си във фитнес и кол-центрове, в партита с евтин алкохол, в мутренски епопеи, в молове, в младежки обмени. Превърнахме се в нищожества, които се ограничават от прагматизъм. Не спорим за идеи, а за пари. Не плануваме революции, а финансови проекти. Не водим дискусии с думи, не водим дискусии и с юмруци. Толкова сме жалки и безответни. Толкова страхливи. Толкова затворени. 

Нямаме за какво да се борим. Нямаме за какво да живеем. Живи ли сме!?

Разбира се, с известни изключения! Говорим за титаните от едно време, но не можем да стъпим на техните рамене. Страх ни е да не паднем отвисоко. Когато страдат нашите родители, баби, дядовци, когато правителствата крадат, когато политици се слагат на мутри, когато бедността расте, когато не направиха нищо за образованието и бъдещето ни, просто си зарихме главите в пясъка с надеждата бурята да отмине и ние пак да сме добре.

Да остане нещо за пиене, нещо за хапване и нещо за чукане. Какво пък толкоз, ще живеем и с буркани, ще живеем и на кредит. Свикнали сме да се измъкваме. Това е единственото ни достойнство. Качеството на мекотелите. 

Научихме се да съществуваме на минимум, на минимум рискове, на минимум изисквания, на минимум тишина. 

Оценяваме човека според банковата сметка, според големината на джантите, според фасадата на къщата, според кубиците силикон. И всичко това научихме безпрепятствено в Студентски град, в нощната дискотека, в местната кръчма, от телевизора, от вестниците, от приятели.

Научихте ни всички да следваме една култура, от която се срамувате. Позволихте ни да бъдем това, което вие никога не успяхте да бъдете и сгрешихте, защото всяка крайност носи унищожителна вреда.

Говорите ни за Ботев, за Левски, само по празници. Отбелязваме ги празнично във Фейсбук. Решихме, че е достатъчно. Колкото е достатъчно признанието на другиго, когато знаеш, че си недостоен. Да бъдеш като Ботев. Да бъдеш като Левски. Да бъдеш буен огън от размисли и действия, преминал сумати препятствия за своя идеал.

Вечно ги търсим, вечно ги чакаме и Ботев, и Левски, и никак не намираме пътя да бъдем поне малко като Ботев и като Левски. 

Докога така? Докога?

Отвреме навреме искрено съжаляваме, че сме това, което сме. Че сме заринати с лайна, че сме зацапали цялата работа. Че сме продукт на печелбарския фундаментализъм. Някакви капачета. Натиснеш ги и ще изпукат.

Че нямаме бъдеще. Че нямаме идентичност. Кога ще се научим да бъдем заедно? Да бъдем солидарни, да бъдем луди за живот, за разговори, за идеи, за пътувания, за спасение? Кога ще се научим да бъдем същински звездни паяци със синкава светлина на сърцевината?

Oще: българия  живот  образование  общество  студенти 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

43 Manuela Gerenova | 21.10.201322:34

Много ми е интересно, дали съгласните с горното нещо са били така съгласни с клишетата, с които тях са ги определяли като млади? Сигурно пак така сте кимали в такт и сте викали "Дааа, колко вярно, да живей..."?
Другари и другарки комсомолци (понеже мисленето ви е такова), под слънцето няма нищо ново, няма и да заима най-вероятно. Всички "млади" ще ви се струват разхайтени, глупави, изпуснати, безперспективни. Това е почти неизменен закон. Цаката (цака е много красива дума) е по-малко да дуднете, защото вие сте безнадеждно изостаналите, а не те. Защото колкото и винаги да се е хленчило, винаги някаква част от оплютото поколение се оправя. То така или иначе няма как 100% да станат успешни, невъзможно е.
А ако сте под 25 и сте съгласни със статията - ще бъда болезнено откровена с вас, като подчертая, че това е лично мое мнение. Позьорщината "Това са другите, това не съм аз, аз съм над тия неща" е най, ама най-противното нещо. Само показва, че сте по-зле и от "другите"...
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 02.04.2012, 03:26

42 asdfsd | 21.10.201317:11

А аз пак казвам, че статията няма "друга оригинална идея" и че авторът (според мен авторка) е точно един от тези хора. Ако още се чудиш защо на някои коментиращи им напомня на нещо, то е защото подобен текст наистина се върти по лексиконите (както спомена Благовест). И това няма никакво отношение към твърдението, че имало обидчиви хора като мен. С останалото се съгласих.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

41 qhasper | 21.10.201316:26

asdfsd, ако човек се забие само в класиката, носи се като пеперуда по всички постановки, балети, изложби и прочее "ивенти" пак ше си е толко ограничен колкото чалгаря. Познавам такива хора, имат много високо мнение за себе си, но оригинална мисъл не. Просто капаците им са друг цвят. Пак казвам - идеята на статията е друга, но явно много обидчиви хора има тука на мироглед и самите те си мислят, че знаят всичко как работи на тоя свят. А ако някой тръгне да ти разправя кои били един или двата по-по-най жанрове и да вири нос, разрешавам ти да му се изхрачиш в лицето.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

40 скучко | 21.10.201315:59

Приятелю, не се отчайвай Усмивка . Решавай си диференциалните уравнения или там друго каквото си захванал да учиш, купувай си къркане от "суперо", пей "Калугер ме гони мамо" , "Еба ли се двама в чичовата слама",или друго от студентския фолклор, клецай(се), ходи на фитнес, кино, дискЮтека, опера, балет, мач (футбол, волейбол, ММА...), викай по митинги ако ти се иска, яж в студентски стол или в кръчма, като имаш мангизи, спори с приятели за края на света или друга там безобидна тема, или просто си чеши между пръстите на краката... бе въобще живей си живота. Ако се случи да вземеш тапия и тръгнеш да я реализираш, като видиш "цървения", тогава ще му мислиш. Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.09.2011, 02:03

39 JustGarga | 21.10.201315:19

Ох тази статия чесно казано - прочетох я със зор до последния абзац ...
Не е много добре, когато слагаш всички под общ знаменател.
И чесно казано - само не разбрах автора какво има против фитнесите Смее се
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 02.04.2012, 03:26

38 asdfsd | 21.10.201315:15

qhasper, да си видял изтънчен ентелегент да позира с по-пространната музика, за която говориш? Ще ставаш ли буен огън и същински каймак на обществото или не?

Подходящи стилове - от 1 до 2 от препоръчителните. Подходящи интереси - препускане по всички култур ивенти. Така и само така ще "се научим да бъдем заедно". И спри да гледаш ал невски "само от прозореца на маршрутката" Усмивка)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.10.2013, 10:57

37 Спортувам За Да Живея | 21.10.201311:01

Напротив, статията изобщо не е посредствена и не е мрънкаща.Не й се впечатлявате защото и в реалния живот не се впечатлявате на начина по който живеете и сте свекнали с това."Това е положението", "така са нещата", "няма какво да се направи"- ако всеки път когато чуех тези отговори получавах пари, щях да съм станала богата досега.

Браво на автора.Харесва ми искреността му и го подкрепям на 100 процента.
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 20.12.2011, 22:36

36 Реалист | 21.10.201310:10

Статията е нещо като: "Лятото е топло, зимата е студено" - това всички си го знаем и без да ни го повтарят сто пъти. Не казва нищо ново, повтаря вече изречени до втръсване истини. Няма какво толкова да му се прехласвате. А, и не казва поне: аджеба, как да си го направим зимата топло, а лятото да се разхладим? Не, само констатира нещо, което виждаме и сами - демек - файда никаква от цялата работа... И сигурно нямаше да е толкова дразнещо, ако не беше написано в този претенциозен стил на мрънкащ за всичко девственик...
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

35 qhasper | 21.10.201302:03

Тя музиката не е причинител, а показател. Освен това има къде къде по-сложна и по-пространна музика от класическата, но в статията става дума за други работи. Чалгарите и веселите и красиви хора, обаче, се обидиха на стил и мироглед.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.04.2012, 03:26

34 asdfsd | 21.10.201300:59

Написаното отлично илюстрира за какви все по-често назрява фасона да прослушат класика и окупират културни мероприятия. Затова чалгарите сме толко депресирани Усмивка
   

оценка

+0 -0