"Аз не участвам в България" | webcafe.bg
Webcafe

"Аз не участвам в България"

Лора Николова
15.11.2013, 14:43 (обновена 18.11.2013, 10:47)
ром

Само Те ли не участват в България...

Един клип с жена от малцинствата, която смята, че Кирил и Методий са авиатори, Бойко Борисов - журналист и която познава часовника, само ако е "печатен" се върти тези дни в социалните мрежи.

Видеото предизвиква различни коментари - от смях през жалост до възмущение, но наред с бисерите за историята и публичните личности тя каза и: "Аз не участвам в България".

На пръв поглед звучи забавно, на втори вече притеснява. И не само по отношение на Николинка. И не в буквалния смисъл, че е неграмотна, дори няма лична карта, не може да има реализация и е "социално изключена" - ако ползваме терминологията на чиновниците.

Защото в нейните думи се крие въпросът - кой всъщност наистина участва в България? Повечето от живеещите тук - едва ли. Усещането е като за свят, подчинен на огромно количество информация, шоу, "забавление до смърт", пророкувано от Нийл Постман*, а в този, да го наречем забавен, сценарий се губи смисълът и се късат нишките на съпричастност между хората, етносите, власт и народ, политици и избиратели.

Всеки се оправя/справя сам, както може, но не се мъчи да участва. Не участват и българите в чужбина, за които страната ни е, въпреки носталгията, по-лошото място за живеене.

Не участват чужденците у нас, защото събуждат подозрение и страх.

Майките и бащите ни не участват, защото са уморени, децата ни - защото се приготвят да ни напуснат и да заживеят зад граница.

Дори протестът срещу кабинета не участва, защото реално демонстрира отказа да се участва в сегашната съвременна България, кавато сме я направили. "Аз не участвам в България", казва, смеейки се, мургавата жена от видеоклипа в интернет и развеселява всички наоколо.

Докога няма да участваме...

*Нийл Постман (1931-2003) е американски професор, медиен теоретик и културен критик, най-известен с книгата си "Забавлявайки се до смърт" (1985).

Oще: клип  котел  малцинства  николинка  роми 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.08.2013, 10:35

5 ElenaStoyanova | 19.11.201306:09

Авторът използува думата "участвувам" многократно, без да даде своятя дефиниция за нея, и това за мен обезмисля всичко
Понякога да не участвуваш изисква най-дълбоко разбиране и силен себеконтрол и е най- добрата стратегия . Друг път е точно обратното.
Но във всеки случай първата нужда е от ясна дефиниция.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

4 Georgi Tashev | 18.11.201317:14

Аз веднага мога да отговоря на авторката. Първо, аз участвам, като следя новини от различни източници - интернет, телевизия, общуване. Второ, гласувам на всички избори и внимателно преценявам за кого гласувам. Трето, когато съм недоволен, подавам жалба, протестирам, съдя когото трябва, тоест реагирам с лична позиция и действия. Четвърто, плащам си сметките, глобите, данъците и т.н.
Нека не изброяваме причините защо да не участваме, а тези заради които да участваме. Докато се гледа негативно на нещата, всичко ще изглежда черно, дори по-черно, отколкото е.
Ако искаме да стигнем запада или скандинавците, трябва първо да променим мисленето си. Оттам започва всичко. Например, когато те имат трудности, не започват да се вайкат и да се оплакват, а казват, че пред тях има предизвикателство, с което трябва да се справят. В този ред на мисли, смятам че трябва да се преустанови писането на един тип статии, описващи до болка познатата действителност, а вместо това реално да се твори. Не ни трябват оплаквачи, а хора с идеи и хора, които да действат. Голяма част от тези хора наистина напускат страната без да съжаляват, за което са си прави, но други остават и в тях са надеждите на цяла България.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

3 Bichkiiata | 17.11.201306:06

Скоро съвсем скоро...целта е следната :


Яжте, пийте и серете,
'лебец в бобеца топнете.
Салатката си нарежете
и ракийца наточете.

Яжте, пийте и серете!
Телевизора пуснете,
гледайте, но не мислете,
вярвайте и се чудете!

Яжте, пийте и серете!
Псувайте, но си седете.
Кучетата спасете,
кучешки живот водете.

Яжте, пийте и серете!
На дечица помогнете,
есемесче изпратете
и наздравица вдигнете.

Яжте, пийте и серете,
"Сделка или не" - решете,
есемесче пак пратете
за игра се запишете.

Яжте, пийте и серете!
Чалга силно си пуснете,
върху масата скочете
и един гюбек 'фърлете.

Яжте, пите и серете!
Яко, яко изпърдете
и жената опънете.
Кеф голям, нали? Кажете?

Яжте, пийте и серете!
Данъците си платете,
кредитите си върнете
и трудете се, трудете...

Яжте, пийте и серете!
Нямате пари? Не щете?
Още малко потърпете -
само докато умрете.


А иначе в международен мащаб, например Канада: Over all, 48 per cent of Canadians lacked basic literacy skills needed to function well in daily life.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 06.10.2011, 21:42

2 Plamen Minchev | 16.11.201308:26

Страшно тъжно, защото тази жена е природно интелигентна, даже мисля че се правеше на шут, но общи линии наистина далече от всякакъв социален статус и живот.
Тъжно , много тъжно
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

1 peta_wawa | 15.11.201323:33

Колко малко си разбрала! Протестът участва, по единствения мъ възможен начин, макар че и тий е забранен и явно се наказва. Как ти точно участваш мога да ти кажа и преди да те питам, участваш като масовка, даже без съответното заплащане.
Всъщност участват много малко хора наистина, и целта е да не участват повече, но докато има енергични овци, градящи утрещия ден, ще е много трудно.
   

оценка

+0 -0