Китай позволи второ дете, но какво от това | webcafe.bg
Webcafe

Китай позволи второ дете, но какво от това

Webcafe.bg, по CNBC, Washington Post
18.11.2013, 17:19 (обновена 20.11.2013, 07:52)
Китайчета

Снимка: © Getty Images

Скоро много от децата в Китай могат да имат брат или сестра, но експертите не очакват бум на населението

Китай възнамерява да облекчи спорната политика за едно дете в семейство, която от 34 години потиска изкуствено демографския прираст на страната. Пекин представи план за социални реформи, който предвижда и забрана на трудовите лагери за превъзпитание на неудобни на властта, но вместо радост, новините бяха посрещнати със съмнения.

Второ дете ще бъде позволено, но само ако единият от родителите няма брат или сестра. Предишните строги разпоредби допускаха втори потомък, когато и двамата родители са единствени деца. Ходът на Комунистическата партия няма да доведе до бум на населението, като прогнозите са за ръст от около 10%.

Наложена в края на 70-те години на миналия век, мярката за контрол над раждаемостта търпи критики от цял свят през цялото си съществуването, защото е в нарушение на човешките права.
В крайна сметка тя доведе до промяна в структурата на китайското население - това е държавата с най-висока раждаемост на момчета спрямо момичета, което със сигурност ще даде отражение в бъдеще - и отново червените управници ще трябва да мислят за по-добро семейно планиране.

За последните 30 години Китай намали почти наполовина прираста на населението за сметка на принудителни аборти и стерилизация. В по-изостаналите и бедни райони на страната обаче това не се случи. Повечето от двойките, които отглеждат едно дете, живеят в големите градове на страната. И сега техните потомци изпитват сериозни проблеми в грижата за тях, както повелява семейната традиция.

Въпрос на пари

Сега Китай е изправен пред остър проблем - икономически бум и застаряващо население. Решението, взето от Комунистическата партия, може да се окаже не толкова ефикасно, колкото китайските политици се надяват.

„Китай е под угрозата от демографска криза и тази политика, която цели да забави застаряването на населението и да увеличи неговата производителна сила, е дългосрочна и ще се усети най-малко след две десетилетия. Всъщност, семействата с едно дете не са толкова много, колкото повечето хора предполагат", коментира Евън Лукас, пазарен анализатор.

Въпреки възможността, която им се предоставя след толкова години, за много семейства второ дете се оказва непосилна задача от финансова гледна точка. И това важи особено за младите двойки.
Такъв е случаят на Ванг Хенджин и съпругата му, които отглеждат едно дете. „Да имаш две деца струва твърде скъпо, отнема много енергия", казва той и определя този вариант като „тежко бреме".

Голямото семейство идва

Бременна с първото си дете, 26-годишната Ванг Джинг е във възторг от новите правила, защото така ще може да осъществи своята детска мечта - да има голямо семейство. В спомените й така са отгледани бабите и дядовците й. „Харесва ми новата промяна. Подкрепям я на 100 процента и знам, чев бъдеще Китай ще бъде страната, каквато беше по времето на дядовците ни", казва тя.

Според нея политиката „едно семейство - едно дете" е направила много от хората от нейното поколение разглезени и безотговорни. Бъдещата майка от Пекин обаче се съгласява с твърдението, че отглеждането на две деца е скъпо удоволствие. Това обаче няма да я откаже от голямото семейство, което иска да има.

„Докато осигуряваш на децата си любов и нещата от първа необходимост, не мисля, че е голям проблем", твърди тя.

Плахи отскъпки

Другата новина е свързана със забраната на трудовите лагери, известни като "лаоцзяо", където от 50-те години на миналия век са изпращани неудобни лица на Комунистическата партия само с полицейско разпореждане - без съд и присъда. Сред тях има и крадци на дребно, наркомани, проститутки и други неприемливи за режима категории.

За момента не е ясно кога точно новите правила ще влязат в сила. Правителството обаче вече се похвали, че по този начин съществено ще се подобри семейното планиране и развиването на балансирано население.

А в. "Beijing Times" коментира, че по този начин Китай не просто ще се справи с демографската криза, недостига на работна ръка и други проблеми, но и ще помогне на изграждането на силна пенсионна система и социална сигурност.

Изглежда, че Комунистическата партия е склонила на отстъпки в полза на човешките права, но за момента те изглеждат прекалено скромни.

Oще: демография  деца  едно дете  китай  комунистическа партия  население  прираст 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.