Как българското село Свежен впечатли Марк Зукърбърг | webcafe.bg
Webcafe

Как българското село Свежен впечатли Марк Зукърбърг

Webcafe
08.03.2017, 12:43 (обновена 10.03.2017, 13:22)
6576867895879

Декс Торик-Бартън, бившият говорител на генералния секретар на ООН и автор на речите на Марк Зукърбърг, беше в София като лектор на форум за иновации през Февруари. По време на престоя си у нас той успя да посети село Свежен и да говори лично с кмета Христо Енков. Неговите впечатления от това красиво място в Сърнена Средна Гора привлякоха вниманието на самия Зукърбърг в социалната мрежа.

В края на февруари 2017 година Декс Торик-Бартън, бившият говорител на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, разказа пред целия свят за Свежен - най-свежото село, в което бабите ползват Facebook.

Неговият статус, посветен на красивото българско село в Сърнена Средна Гора, достигна лично до Марк Зукърбърг, който благодари за разказаното в коментар под публикацията му в социалната мрежа.

Декс Торик-Бартън привлече интереса на световните медии, след като през ноември 2016 година напусна работата-мечта като ръководител "Комуникации" в американската авио-космическа компания Space X, за да се бори за социална промяна в глобален мащаб в рамките на основаната от него организация Onward.

От 2012 г. до 2016 г. той отговаря за комуникациите във Facebook и е автор на речите на Марк Зукърбърг, като в това си качество е написал над 500 речи и мнения в медии.

Преди това Бартън е бил говорител и медиен консултант на бившия генерален секретар на ООН Бан Ки Мун. Помагал е с речи и на бившия изпълнителен директор на Google Ерик Шмид. Има бакалавърска степен по политически науки от University College London и магистърска по руски и източноевропейски науки от University of Oxford.

Торик-Бартън e един от големите критици на Доналд Тръмп. В интервю за CNNMoney той споделя, че напуска Space X, „за да се бори с кошмара - бъдеще, в който светът е по-затворен и по-малко милостив".

„Едва когато съберем кураж да браним хората извън пределите на семейството и страната, в която живеем, ще можем да изградим траен мир", пише Бартън в своя публикация.

Декс Торик-Бартън беше в София като лектор на форум за иновации през Февруари. По време на престоя си у нас той успя да посети село Свежен и да говори лично с кмета Христо Енков. Ето какво написа той веднага след посещението си в социалната мрежа:


"През последните два дни бях в село Свежен, България. Тази година посещавам малки общности из Европа и Щатите, за да науча как са се развили през последното десетилетие. Фокусирам вниманието си върху предизвикателствата и възможностите, които глобализацията предоставя и по-конкретно как интернет помага на малките общности да се възползват от тях.

Имах възможността да разговарям с кмета на село Свежен днес. Tова старо село е било населено от хиляди в миналото, но в крайна сметка днес там живеят по-малко от 200 души. Много млади хора са се преместили далеч, а инфраструктурата на селото се нуждае от доста подобрения.

Изпозлвайки Facebook, кметът споделя ежеседмично новини с цялата общност. За онези, които нямат интернет, той принтира Facebook постовете си и ги окачва на стената пред сградата на кметството.

Хората от селото използват Facebook група, за да споделят спомени и снимки, свързани с историята на селото, преди те да бъдат изгубени за бъдещите поколения.

Църквата на селото беше реновирана, благодарение на средства, събрани чрез Facebook. А миналата година по същия начин са закупени и коледни подаръци за жителите, които нямат семейство.

Това са невероятни истории за това как технологиите не разрушават традицията, а напротив - заздравяват я.

Моята любима история? Всяка сутрин доброволци се обаждат по телефона на хората в селото, които живеят сами, за да се уверят, че са добре и да им предложат помощ.

Тези общности са специални и ще продължават да съществуват, докато хората ги е грижа един за друг. Да се научим как да съхраняваме най-ценното от тях е предизвикателство, което си заслужава" - завършва Бартън.

В коментар под публикацията Бартън тагна Марк Зукербърг, който отговори така: "Това е страхотна история! Благодаря, че сподели!"

Кметът на село Свежен Христо Енков е рядка порода идеалист, който има не по-малко любопитна житейска история.

Завършил енергетика в техникума в Карлово, той работи в продължение на 25 години в „Сименс", Дания. Стартира като монтьор и стига до ръководител на екип от сто човека. През целия си живот Христо изпълнява проекти. И през целия си съвместен живот със съпругата си - датчанката Дорте - двамата знаят, че ще се завърнат в България.

Когато се пенсионират, те пристигат, за да живеят за постоянно у нас през 2013-та година и малко след това стартират най-големия проект в живота си - Свежен, родното село на майката на Христо.

Селото е архитектурно-исторически резерват в област Пловдив. Според някои изследователи на връх Кадрафил, под който е разположена надгробната плоча в памет на Хаджи Димитър, е лобното място на прословутия войвода.

Свежен се основава през 14 век. Счита се, че за първи път мястото е населено от избягали от Търново боляри. До 1934 г. се нарича Аджар, което в превод от турски означава „здрав/каменен."

В Свежен се развива и Аджарската книжовна школа, която по време на османското владичество е продължение на Търновската книжовна школа. През 17 век в тогавашната църква „Св. Георги" в селото се създават много требници, минеи, евангелия, дамаскини. Преписва се Паисиевата история.

Да бъде кмет на Свежен не е планирано начинание за Христо, който държи да не определя себе си като политик, но за сметка на това е топло прегърната кауза, която идва най-напред от група съселяни, убедени, че той би бил най-подходящият управник.

Христо споделя, че неговата основна цел е да върне старата слава на Свежен. Е, днес, когато дори Марк Зукърбърг знае за селото и е впечатлен от неговата история, можем да кажем, че явно му се получава добре.

Oще: facebook  българия  българско село  декс торик-бартън  патриотизъм  свежен  село свежен  сърнена средна гора  хаджи димитър  юмарк зукърбъргю 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.04.2015, 15:09

4 Пенка Петрова.100001647520876 | 08.03.201721:57

Това е селото на моя дядо!
По време на Априлското въстание е било опожарено от турците и жителите му са се разселили по селата в долината.
Страхотно е, че пишете за това красиво и пълно с история място.
Усетих, по-точно спомних си, че съм листенце от вековно дърво със здрави корени!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.07.2010, 15:06

3 mumu | 08.03.201717:37

За впечатление си е, впечатли ме кмета, впечатлиме и как хората се опитват да съхранят нещичко от старото с помощта на новото, впечатли ме, че явно някъде в България има истинско общество.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

2 Dear Ivan | 08.03.201716:32

Той може да се впечатли и от калинка или от щипка за пране. Ние не отговаряме за неговите малоумия.
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 08.03.201715:18

Зукърбърг се впечатлил, че в българско село има Интернет и някой там ползва Фейсбук? Ми то не говори добре за нас. Въпросът е защо изобщо се впечатлява от това - очевидно образът ни пред света е сбъркан.
   

оценка

+1 -0