Живеем с онова, което даваме | webcafe.bg
Webcafe

Живеем с онова, което даваме

Ралица Жечева
03.12.2012, 16:15 (обновена 04.12.2012, 13:04)
коледа, дядо коледа

Снимка: © Getty Images

Използвай времето до Коледа, за да създадеш приятни семейни традиции и да общуваш пълноценно с най-важните за теб хора

Ако те попитам какъв подарък си получил за Коледа, когато си бил на шест, ще си спомниш ли? Факт е, че аз не помня нито един конкретен подарък, подарен ми в детството. Помня семейните събирания, смеха и особеното усещане за уют по време на празници.

Днес, години по-късно, вълненията ми за Коледа започват месец по-рано. Така е с повечето хора - сигурна съм. Тези вълнения често имат и негативен оттенък - притеснения от финансов характер, стрес и трескаво препускане в последния момент. Как да избегнеш това психично натоварване и да превърнеш празника в незабравим, въпреки ограничените си средства? Формулата е ясна - добро планиране, интелигентни решения, малко творческо мислене и пренастройване.

Заложи на правилно и реалистично планиране на разходите. Като се довериш на силата на разчета, времето ще е на твоя страна. Бюджетът може да направи чудеса за хора с ограничени средства. С планът на разходите ще организираш харченето по най-удачния за теб начин. Имаш месец преди Коледа - използвай го рационално. Организирай добре всички детайли около празника:

• Направи списъци с хората, които искаш да поздравите. След това, обмисли добре кого по какъв начин ще уважиш.

• Помисли за подаръците - запиши всички свои идеи. Избери добре обмислени и практични неща. Проучи къде можеш да намериш набелязаното, на какви цени, къде предлагат отстъпки.

• Събери накуп цялата информация, която ви е нужна и изчисли колко ще ти струва този план.

• Определи си лимит и обработи плана си така, че да се вместиш в предварително определената сума. Без дисциплина, няма успех!

• Разпредели разходите си във времето - така ще намалиш стреса.

• Пазарувай сам и по списък - сигурен начин да избегнеш непредвидени плащания.

• Купувай онлайн, доколкото е възможно. Този подход има много предимства - покупките са по-добре обмислени; предлагат се много отстъпки; пести се време.

Бъди креативни и активен. Използвай времето до Коледа, за да създадеш приятни семейни традиции и да общуваш пълноценно с най-важните за теб хора. Бъди творец:

• Изработи ръчно поздравителните картички, празничната украса и част от подаръците. Използвай подръчни средства и рециклирай. Това ще е вълнуващо - особено ако имаш деца и ги включиш в процеса.

• Ако не си достатъчно сръчен, купи всичко това от благотворителни изложби и базари. Освен, че ще се сдобиеш с красивите неща, ще спечелиш и удовлетворението, че си помогнал.

• Бъди пример за близките и децата си, като подкрепиш кауза. Дали ще е социална, еко или гражданска не е толкова важно - усилието ще си заслужава. Празникът е добър повод за подобна активност. Всяко действие в тази насока ще доведе до „подобряване" на твоя живот и на държавата.

• Подари труд и време и въвлечи познати и приятели в това. Заедно посетете самотни възрастни, болни, деца в неравностойно положение. Това ще осмисли празника ви.

• Проучи къде ще има специални събития и представяния без входна такса и заведете децата или приятелите се. Този подход може да се окаже много по-сполучлив избор отколкото да им подариш ненужна вещ.

Откажи се от лош навик и го замени с полезен. Времето около Коледа създава подходящи емоционални и психологически условия за промяна. Можеш да започнеш да спестяваш, да спреш да пушиш, за замениш автомобила с велосипед. Тази малка стъпка носи ще ти донесе много ползи:

• Ще подхрани здравословно твоята самоувереност.

• Ще ти помогне да спестиш малка сума, с която да превърнеш някое свое желание в реалност.

• Ще ти подтикне да предприемеш конкретно действие, за да се придвижиш към по-успешен живот.

• Ще ти помогне да се пренастроиш от това, което ти липсва към усещането за личен успех.
Коледа е превърната в празник на купуването. Финансовата криза и ограничените ни приходи могат да се окажат скрита благословия, която да ни накара да преосмислим истинския смисъл на празника, да ни даде възможност да си създадем прекрасни спомени.

Малкият бюджет за Коледа може да е възможност да вложим свои ритуали в това време, да вложим в празника нещо повече от подаръци, храни и напитки. Все пак, "преживяваме с онова, което получаваме, но живеем с онова, което даваме". Прозрението е на Уинстън Чърчил.

Oще: бюджет  идеи  картички  коледа  подарък  подаръци  празник  средства  стрес 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 10.12.201310:37

В живота на мъжа има три етапа: когато вярва в дядо Коледа, когато не вярва в дядо Коледа и когато самият той е дядо Коледа.
   

оценка

+0 -0