Скоро може да има бебе - марсианец | webcafe.bg
Webcafe

Сексът в Космоса

Webcafe.bg , По CNN и Newsfeed.com
20.01.2011, 11:40 (обновена 21.01.2011, 13:07)
космос, вселена

Забравете за секс на височина 1500 метра. Тръпката скоро ще е да можеш да се похвалиш, че си правил секс на височина милион и половина километра.

Забравете за секс на височина 1500 метра. Тръпката скоро ще е да можеш да се похвалиш, че си правил секс на височина милион и половина километра.

НАСА винаги са били доста мълчаливи по въпроса за секса в Космоса, което кара хората да бъдат все по-любопитни. Как се получава? Някой правил ли е такъв досега? Може ли дете да бъде заченато при нулева гравитация? С малко експерименти върху животни и практически никакви хора, изпълняващи ролята на опитни зайчета, изглежда почти няма подробни научни анализи на този проблем.

Досега.

Да си направим собствени марсианци

Сп. "Космология" издаде специален брой, посветен на мисията до Марс, който обхваща всички аспекти на темата. В глава, наречена "Сексът на Марс", д-р Рон Джоузеф от лабораторията за проучване на мозъка в Калифорния разглежда всичко - от социалните условия, които биха тласнали астронавтите към секс, до перспективата за първо родено на друга планета дете.

Подобно дете би било първият истински марсианец - поне по националност.

"Човекът е сексуално същество," коментира Джоузеф. "Той мисли много за секс. Така че ако сте на пътешествие към Марс, навън ще е тъмно, вие ще сте в дълъг период на изолация и няма да има много неща за вършене. Определено съществува възможност между астронавтите да има секс."

Девет месеца на тъмно, тясно и... евентуално влажно

Изданието преценява, че като цяло експедицията до Марс ще трае поне две години: девет месеца пътуване до червената планета, поне три месеца престой за изследвания, след което нови девет месеца за връщане - ако връщането се окаже възможно. Джоузеф изтъква, че предвид толкова продължителното време на пътешествието, вероятно между астронавтите ще се изгради емоционална привързаност - и би било неразумно да не очакваме те да не се поддадат на тази привързаност.

Тъй като никой поне досега официално не е заявил, че е правил секс в космоса (Джоузеф казва, че е чувал слухове за женена двойка, която е "упражнила съпружеските задължения" на Международната космическа станция), голяма част от изследванията по темата са свързани със ситуации на Земята с подобни на Космоса условия.

"Антарктида е сравнима с Космоса: там е изключително студено и прекарвате много време в затворени помещения. Така че НАСА и много други организации смятат, че средата там е отличен аналог на това, което очаква хората на Марс," коментира Джоузеф. "Освен това знаем, че учените отиват там за продължително време в изключително неподходящи условия - и жените неизбежно ще забременеят. Това просто е част от нормалното поведение."

"Ти да не си паднал от Марс?"


Ако астронавтите все пак правят секс, какви са шансовете да бъде заченато дете? Главата подробно разглежда възможните ефекти на безтегловността върху менструацията и плодовитостта, както и значимостта на евентуално родено на Марс дете. По подобие на описанието в "Странник в странна страна" - фундаменталната книга от 1961 г. за човек, отгледан на Марс, Джоузеф е убеден, че ако е възможно да бъде родено дете на червената планета, бихме могли да станем свидетели на развитието на първите "марсианци" след много години.

"На Марс слънчевата светлина ще бъде различна, гравитацията ще бъде различна - дори атмосферата ще е абсолютно отличаваща се от тази тук", обобщава той. "Така че ако бебе бъде родено на Марс, то би се адаптирало в известна степен към новата среда. И след няколко поколения ще имаме съвсем нов вид."

НАСА залагат на викторианската скромност

НАСА засега не са оповестили отношението си към секса в Космоса. Според "Кодекса за професионална отговорност на астронавта" от хората в Космоса се очаква да се придържат към "непрекъсната отдаденост на достойно поведение", но НАСА не навлизат в подробности за значението на тази формулировка.

Майкъл Финеран, говорител на изследователския център на НАСА в Лангли, публикува простичко изявление в отговор есето на Джоузеф: "Доколкото това не е издание на НАСА - и НАСА в момента не са ангажирани с каквито и да е инициативи за колонизиране на Марс, нито извършваме каквито и да е изследвания на тема секс или възпроизводство в космоса или на Марс, не можем да коментираме по този въпрос."

Сексът в Лангли е табу, колонизацията обаче не е

Редакторът на "Космология" Лана Тао споделя същото мнение, включително и по спорните въпроси около темата, като по нейни думи главата, писана от Джоузеф, се е налагало да бъде преработвана на три пъти заради деликатността на описваните проблеми.

"Участвах в конференция в централата на НАСА в Лангли, която трябваше да трае 30 минути, но продължи часове," споделя Тао. "Беше обсъден всеки от въпросите, обхванати в нашето специално издание, с изключение на един: секса. Вместо това бяха дискутирани само тези аспекти на колонизирането на Марс, които са споменати в главата "Сексът на Марс". Нещата изглеждаха като в тв шоутата от 70-те години, където женените двойки спят в отделни легла и жените раждат деца, но никога не показват никакви признаци на бременност", допълва тя.

Така че ако НАСА се опитват да избягнат каквито и да е усложнения, които биха възникнали заради размножаването на астронавти, Джоузеф препоръчва да бъдат изпратени две отделни космически кораба - единият само с мъже, а другият само с жени - или за Марс да заминават само женени двойки.

Но преди всичко той вярва в това, че е добре да бъдеш подготвен: "Изпратете съпрузи и съпруги в Космоса да правят секс там и направете проучвания. Това трябва да бъде сторено, ако дългосрочните планове са да отидем на други планети", заключава Джоузеф. "Науката няма да спре напредъка си."

Oще: бременни  деца  изследователи  космос  марс  наса  секс 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.01.2011, 02:29

2 straight | 05.11.201101:08

Интересен поглед върху този въпрос хвърля една ниско-бюджетна продукция, наречена Pioneer One. Е, отново без да конкретизира въпросите около секса в космоса, но все пак дава някои идеи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

1 Ицо | 21.04.201111:11

Малко тъпа статия.
Не виждам защо да се пращат семейни двойки .... несемейните не може ли да правят секс ... и ако несемейна жена забременее ... какъв е проблема.
Ееее .... може би бременността и раждането на Марс ще е проблем, но .... някоя може да иска да пробва.
А като се говори в статията за секс между астронавти .... дали пък не се има впредвид секс между мъже ?
   

оценка

+0 -0