Дума срещу дума - студентката Борислава срещу полицай Върбанова | webcafe.bg
Webcafe

Дума срещу дума

Златина ДимитроваЗлатина Димитрова
31.10.2014, 19:37 (обновена 19.11.2016, 20:41)
Нели Върбанова

Две седмици след „унизителното претърсване" на Борислава Латинова, все още не знаем какво се е случило

Две седмици след „унизителния еротичен обиск" на студентката Борислава Латинова скандалът затихва. Не е ясно какво се е случило поради липса на доказателства, така че ситуацията е думата на Борислава срещу думата на полицай Нели Върбанова.

Скандалът около студентката се разрази в събота - 18 октомври. Почивен ден, в който институциите по правилно не реагират бързо. И до първия делничен ден "претърсената неприлично" студентка и баща й вече са обиколили телевизионните студиа, за да разкажат какво се е случило.

Сред изброените от тях неща е събличането на Борислава до голо, обръщане на съдържанието на чантата й върху задния капак на колата пред много хора, които са заснели случката в малките часове на нощта на кръстовището на Семинарията, преди момичето и тримата й спътници да бъдат заведени в полицейското управление. Двама от тях имали регистрации в полицията. Според разказа по време на претърсването на Борислава на мястото е имало 2 патрулки с 5 полицейски служители.

Недоверието в МВР и вродената склонност да се заеме страната на жертвата водят до организирането на протест в защита на Борислава Латинова, адвокат Марин Марковски - юрист по много тежки и медийно популярни дела, съветва при телефонни включвания в телевизионните дела семейството как да постъпи.

Баща на Борислава е Христо Латинов - съветник на КТ „Подкрепа" по религиозните въпроси и дългогодишен отговорник за имотите на църквата. Отговарял е за манастирските и земеделските имоти в Софийската митрополия до 1994 година. Представя се като човек с консервативни разбирания. Още от самото начало Борислава казва, че не е искала семейството й да разбере за случката, а самият баща разказва как, когато е пристигнал в полицейското управление, където са били отведени компанията на дъщеря му, Мартин Вентов - приятел на Борислава, е започнал да разказва какво се е случило, а Борислава е извикала:

„Мартине, млъкни, ще те убия".

По думите на бащата, който е до дъщеря си не само при гостуванията по медии, но и при писанията на жалби, Борислава не е имала „нищо с полицията, освен два-три пъти да си взима личната карта, защото я е губила".

Другата страна на монетата

Първата реакция на СДВР по случая е в понеделник - първият делничен ден. МВР започва проверка на случая преди да е получило жалба, въпреки че Борислава и баща й твърдят, че са успели да подадат такава на третия ден след инцидента. Състуденти на момичето от Благоевград организират протест заради действията на служителите от 4-то районно управление, където е задържано момичето.

Борислава казва, че един човек се е свързал с нея през Facebook, твърдейки, че разполага с нейни снимки от обиска онази нощ, но след това я е блокирал.

На шестия ден след инцидента става ясно, че полицайката, извършила проверката на Борислава, се е подложила доброволно на полиграф и кани "жертвата" си и тя да го направи. Въпреки че първоначално момичето емоционално казва, че е готово да се подложи на полиграф, по-късно отказва. Аргументите на бащата за нейния отказ са, че не вярва на полицията, а адвокат Марин Марковски съветва да не пуска момичето на полиграфа, защото това бил "капан на полицията".

Факт е, че полиграфът има спорна слава и резултатът не може да се ползва за доказателство. Като друг аргумент се изтъква и разклатеното психическо състояние на Борислава след случката и необходимостта да пие медикаменти, за да се пребори с безсънието - все неща, които според бащата биха й попречили да се представи добре на детектора на лъжата.

Според експерта Тихомир Безлов не само в МВР се работи с полиграф и недоверието в системата не може да бъде оправдание за отказ. А 15-годишният му опит в криминалогичния анализ показва, че

обикновено, когато някой откаже полиграф, е от грешната страна.

Според непотвърдена информация камери от мястото на инцидента показват, че обиск не е имало - новина, която разбираме и от полицайката - Нели Върбанова, след като тя се появява с лицето и името си и разказва своята версия за случая. Това става седмица след предполагаемия обиск.

В нейната версия става дума за обикновена проверка, а не за обиск, като не е имало събличане, а единствената сваляна дреха на Борислава е якето й - и то е свалено от самата нея. Борислава се е държала добре, била е спокойна, не е имало конфликт между двете, а отвеждането в районното управление е било, защото сред тримата й спътници има регистрации за кражби и притежание на наркотици.

Директорът на 4-то РПУ заговори за записи от камери, както и, че се води проверка от Софийска районна прокуратура.

В този ден се появява и информацията, че полицай Нели Върбанова се е занимавала с поезия и предпечат - все неща, свързани с личния й живот, които нямат нищо общо със случая. За Борислава пък се разбира, че има полицейска регистрация за кражба. Според баща й - става дума за руски гражданин, който е откраднал бутилка уиски във Варна, когато дъщеря му е била на 13 и за която Борислава е поела отговорност, за да не бъде екстрадиран руснакът.

Третата версия

Междувременно в медиите изскача първата странична версия по случая - тази на съветник на вътрешния министър Йордан Бакалов - Милен Шопов. Съветникът описва ситуацията, както му е била разказана в 4-то Районно управление на полицията в понеделника след инцидента. Борислава не е била събличана или опипвана, а камери от писането на сведения в районното показват, че атмосферата е спокойна, Нели Върбанова и Борислава имат спокойна комуникация.

Един от задържаните младежи е определен като „тежък контингент" и според Милен Шопов именно той е гадже на Борислава, заради което тя не е искала баща й да разбира за случилото се. Дори след това тя отива да пазарува за приятеля си заедно с Мартин - момчето, което представя за свое гадже в телевизионните студиа. С това си обяснява Шопов лъжата на Борислава.

Истината между две мнения

МВР е институция - по-добре късна реакция, отколкото никаква. И това забавяне дава възможност на версията на едната засегната страна по случая да набере скорост.

Освен това, ако наистина в малките часове на нощта е имало хора, които са присъствали на срамния обиск и са го заснели, то липсата на такива до момента не е в подкрепа на версията на Борислава.

"Засегната страна знае, че полицейските служители не могат да си позволят да говорят, докато не им позволят, докато тече разследване и т.н. Използвайки това предимство, те много активно обиколиха всички медии, разказаха своята версия и практически нямаше реакция срещу техните твърдения. В това отношение МВР попадна в една такава ситуация - чакайки разследване, те не могат да се отчетат пред медиите, а медиите всъщност са много важен фактор за формиране на общественото мнение", казва Безлов.

МВР и прокуратурата разследват случая. Ако наистина камери на Семинарията са заснели случилото се, ситуацията ще се разплете.

Недоказаните към момента твърдения започват да накланят везните в подкрепа на полицията - явление, което заради обикновено дискредитираната институция е изненада.

Според Безлов един от проблемите в МВР, които предизвикват недоверие, е лошият контрол - когато се случи подобна ситуация, в която е замесен служител на полицията, разследване тече във вътрешните структури на институцията, което не поражда доверие. На Запад има модел, според който разследваща структура извън полицията разглежда такива случай.

„Защитата"

Бившият вътрешен министър от правителството на Иван Костов - адвокат Емануил Йорданов, съветва Нели Върбанова за случая. След разговорите с нея остава с впечатление, че в изказванията на Латинова няма абсолютно нищо вярно.

Когато разследването приключи, той е готов да я съветва за евентуални правни действия. Йорданов също приема като аргумент в подкрепа на Върбанова отказът на момичето да се яви на детектор на лъжата. "В адвокатската си практика съм имал много случаи, в които е имало некоректни обвинения, насочени към служители на МВР. В повечето от тях мотивацията е  свързана с предварителна атака, която да усложни действията по определено разследване. Обикновено с този, който се оплаква или хора, свързани с него", допълва той.

Предстои да стане ясно какво се е случило

Ако Нели Върбанова е невинна, възможна причина за неверните показания на Борислава Латинова е желанието да си отмъсти за задържаните приятели или страха от консервативния баща. Сред версиите премина и една, свързана с желанието на някои структурите на МВР да дискредитират вътрешния министър Йордан Бакалов.

Ако Върбанова е извършила унизителната проверка, то със сигурност за това ще се появят доказателства - случаят е достатъчно публичен, за да е трудно да се скрият. И казаното от Борислава Латинова ще се потвърди.

Две седмици след проверката ситуацията е дума срещу дума. И докато не приключи разследването, това е всичко, с което разполагаме.

Oще: борислава латинова  експерти  йордан бакалов  мвр  нели върбанова  обиск  полиция  претърсване  проверка 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.