Великото преселение на лекарите | webcafe.bg
Webcafe

Великото преселение на лекарите

Webcafe по Politico
01.10.2017, 19:40 (обновена 06.10.2017, 10:15)
здравеопазване

Снимка: © Getty Images

Когато лекарите и сестрите вървят след парите

Свободата на придвижване е един от фундаментите на Европейския съюз. Когато става дума за здравеопазването в най-бедните държави от ЕС обаче тя се превръща в сериозен проблем.

Лекарите и медицинските сестри, повече от всяка друга професия, се ориентират към напускане на родните си страни и преселване в някоя по-богата държава. Потокът често върви от Изток на Запад, от по-бедните членки на ЕС към по-богатите. Анализ на данни на Европейската комисия установява, че емигрирането на здравни специалисти е особено силно изразено в Източна и Южна Европа.

Така на практика тези страни обучават лекари за по-богатите си съседки.

По подобен начин с прекосяването само на един залив младите лекари вече печелят 2000-3000 евро на месец - четири до пет пъти повече, отколкото биха могли да получат в Естония. Недостигът на финландски лекари още повече ги улеснява в намирането на работа. И от близо 15 години насам около 30-40% от всеки завършващ випуск лекари емигрира от Естония.

Обучението по медицина е дълъг и скъп процес, но не всяка държава може да осигури равно възнаграждение на завършилите си лекари и медицински сестри. Разходите за здравеопазване на глава от населението варират драстично в държавите от ЕС, от 816 евро годишно в Румъния до повече от 4000 евро в Люксембург, Германия и други западноевропейски страни. И съответно лекарите и сестрите следват парите.

Изследване точно преди влизането на Естония в ЕС през 2004 г. показва, че повече от половината от общо 17 749 здравни специалисти в Естония са обмисляли работа в чужбина. Страната е имала 4312 практикуващи лекари през 2004; повече от 1800 лекари са кандидатствали за квалификация в чужбина след този момент.

През 2011 г. член на Съюза на естонските лични лекари официално е отправил предупреждение за бъдещето на страна, в която "няма семеен лекар в радиус от 100 километра".

И Естония не е единствената, която наблюдава как заминават здравните ѝ специалисти.

Подобна е и ситуацията в България. Според статистика от 2013 г. около 1000 лекари годишно напускат страната, отправяйки се към Западна Европа или по-богатите държави в арабския свят. Така в някои области у нас липсват ключови специалисти, а болниците обучават млади лекари с ясната идея, че поне половината от тях ще заминат след това.

"Около 70% от лекарите, които практикуват в момента, са над 50 години. Може да си представите какво ще се случи, когато всички тези хора се пенсионират", коментира Юлиан Йорданов от Българския лекарски съюз.

В съседна Румъния ситуацията е дори по-лоша. Страната е изгубила половината си лекари между 2009 и 2015 г. Няколко години след като Полша се е присъединила към ЕС, над 60% от студентите пети и шести курс по медицина са планирали да си търсят работа в чужбина. Словакия е имала около 15 000 практикуващи дже пита, когато се е присъединила към ЕС през 2004, а към 2017 г. 3800 са подали документи за европейска квалификация.

Най-засегнати от това "голямо преселение" на кадри са най-новите членки на ЕС, плюс ударените от кризата Португалия и Гърция, установява анализът на данните на Европейската комисия.

Тази миграция на млади специалисти към Западна Европа се случва в момент, когато средната възраст на един лекар в ЕС се увеличава. Повече от един на всеки трима лекари в ЕС е над 55 години през 2014 г. До 2020 г. този "пенсионерски връх" ще означава, че повече от 60 000 лекари - 3,2% от работната сила - ще напускат професията всяка година, констатират от Европейската комисия.

В някои държави загубата на лекари и сестри изглежда вече дава видимо отражение. В Румъния например, 10% от населението съобщават, че се опитват да се справят без медицински грижи.

Що се отнася до набирането на медицински сестри и лекари от развиващите се страни, се приема, че приемащите държави носят отговорност да не пресушават откъм кадри страните, от които наемат специалисти. През 1999 г. например Министерството на здравеопазването на Великобритания приложи стандартите за "етично международно наемане", включително списък на развиващите се страни, от които следва да се ограничи подборът на здравни работници.

В списъка влиза и Хърватия, която е изгубила 570 лекари (5% от общия им брой) заради емиграция в ЕС от присъединяването към съюза през 2013 г. - както и няколко държави, които в момента водят преговори за присъединяване.

Европейският съюз прие и политически документи, в които признава своята отговорност да предпазва някои страни извън ЕС от влошаване на недостига на здравни грижи. Но в рамките на съюза няма такова признание и всъщност дори Европейската комисия работи активно, за да улесни емиграцията.

Процесът на преместване в друга държава от ЕС традиционно е тромав за строго регулираните професии като лекари и сестри. Кандидатите не винаги са сигурни къде да подадат документи, за да бъде призната квалификацията им, изискванията варират във всяка страна, а националните власти често пропускат крайните срокове за реакция на кандидатурите.

Миналата година Европейската комисия стартира програма, която рационализира процеса за някои служители, като го направи онлайн. Чрез уебсайта на Европейската професионална карта професионалистите, работещи в пет от професиите с най-много знания в сферата на вътрешна мобилност в ЕС - медицински сестри, фармацевти, физиотерапевти, агенти по недвижими имоти и планински водачи, могат да видят какво се изисква във всяка страна, да качват своите квалификации и да плащат регистрационна такса.

След като страната домакин ги приеме, те могат да се преместят и (ако приемем, че отговарят на всички езикови изисквания) започват да практикуват. Ако приемащата страна пропусне срока за отговор, заявката автоматично се одобрява.

ЕК е обмислила подобно опростяване на процеса за лекарите, когато е започнала подготовката на програмата през 2014-та, но е решила да отложи тази част от инициативата за потенциален "втори етап".

Тази отсрочка донякъде се дължи на опасения за безопасността на пациентите и оперативните аспекти на програмата, разкрива работен документ на комисията, и донякъде заради "политически деликатния въпрос" с въвеждането на програмата за лекарите "в контекста на съществуващия недостиг на лекари в някои национални здравни системи".

Комисията сега преразглежда начина, по който програмата работи за медицинските сестри. Анализ, който предстои да бъде публикуван по-късно тази година, се очаква да включва предложение за разширяване на програмата за други професии. Което на практика означава засилване на емиграцията на лекари.

Oще: доктор  европейският съюз  емиграция  ес  здравеопазване  лекар  лекари  медицински сестри  преселване  преселение 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

65 Бобо | 04.10.201708:38

От както свят светува хората се преселват от места където се живее ЛОШО към места където се живее ПО-ДОБРЕ! Шокиран

Лекарите не правят изключение. Отегчен Всичко останало е тинтири- минтири. Бесен

У нас се живее МНОГО ЛОШО с "изключение- по задължение" на няколко русофилстични служители на ДС към КГБ! Вклучая имитиращите ЕС принадлежност троянски коне. Още включая неработещите мангасаряни, болните и недъгавите, старите а също така и некадърната челяд на ПОСТ САВЕЦКАТА ни ОЛИГОФРЕНОКРАЦИЯ! ОК? Идея

Докога ще търпиме ГЕНОЦИДА на тези нефелни комуноидиоти понастоящем демонократи създадени в лабораториите на КГБ на сесесесере над НАРОДА на България? бам! бам!

Няма ли да ги изправим ДО СТЕНАТА на правосъдието?ПУБЛИЧНО! Ъ? китарист
Или ще изчакаваме Русия да се срина за да бъде изметена тази антибългарска ПАПЛАЧ от РОДИНАТА ни?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

64 паяка | 03.10.201722:41

Д-р Добрев, шансовете за натрупване на опит в голяма болница в София или в тясно и високо спициализирано медицинско заведение от една страна и в широкоспектърния обхват на селския доктор са различни. Доверието, респектът и обичта на пациентите зависят от отношението , знанията и уменията на доктора. В медицината 10 години работиш за името си, после името работи за теб. Така казваше баща ми - Д-р Василев.
Има места в България, където нуждата от лекари явно е толкова голяма и непреодолима, щом кмет е стигнал да търси през фейсбук лекар за селото си ( с. Марикостиново) . Та ако ти е скъпо в София, хората извън нея също имат нужда от помощ. А там авторитетът и благодарността ще са гарантирани.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

63 Дракон с кисело зеле | 03.10.201718:00

Пасарелке, понеже явно нямаш нищо смислено за казване, навлизаш в празни обобщения, които, първо, далеч невинаги отговарят на истината, второ, когато отговарят, в общия случай вината е повече на пациента, отколкото на лекаря, и, трето, отклоняват разговора към удобния за теб коловоз.
За протокола, единствените лекари, от които съм видял наистина неприятно отношение в целия си живот, са кардиолозите, които ми диагностицираха сърдечния порок и ме освободиха от казарма. Беше преди около дванайсет години и ясни спомени много-много нямам. От там нататък - аз почти не съм ходил по лекари, всъщност, но се случва обикновено получавам добро отношение. Що се отнася до вината на пациента:
https://www.webcafe.bg/webcafe/onya-deto-ne-go-triyat/id_1895526619
Ето с това, подозирам, много лекари работят ежедневно. Цитатче, дълго е:
Същият момък, дето преди десет дни ми пристигна с пресен трипер. По правилник трябва да му дам канамицин, ама понеже нямал никаква възможност да му слагат инжекции, направих компромис и му изписах добра доза амоксицилин перорално.

- Как сте, млади господине?
- Ами... не е добре. Тече, пари...

След четири грама амоксицилин дневно за десет дни?!

- Я да видим... Хм! Наистина. Даже май е още по-зле отпреди... Пихте ли антибиотика?
- Да, да, разбира се!
- Десет дни по четири пъти дневно.
- Точно така!

Да не би наистина да се е пръкнал щам, резистентен към бета-лактами? Нещо не ми се вярва.

- Извинявайте, а какъв цвят са хапчетата, дето ги пихте?
- Аз такова... не съм ги гледал, не помня... - Наведена глава и изчервяване чак до ушите.
- А кутийката поне какъв цвят е, а? И нея ли не помните?
- ... ... ... Добре де, не ги пих! Нали са лекарства, де да знам какво може да ми стане от тях!
- Да ви кажа ли какво без тях вече няма да ви става? И както е тръгнало, може и направо да го загубите някъде?
- Бе я не ме плашете! Само гледате да вземете парите на хората! А какви боклуци и мръсотии им пробутвате, не ви пука! Чичо ми какви ли не лекарства му даваха и пак умря! Печалбари с печалбари!...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

62 explorer | 03.10.201717:54

@61, бъди така добра да не се изказваш от името на "народеца" от който и аз съм част. В тази дискусия ти демонстрираш точно това отношение, против което роптаеш. Щом се осигуряваш на четирицифрена сума, къде ти е допълнителното здравно осигуряване? Ако го имаш, защо не си решиш въпроса с осигурителния фонд?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.04.2017, 10:28

61 Пасарелка | 03.10.201716:55

Уважаеми г-н Добрев,
Проблемите на системата, в частта за вашите заплати си е ваш проблем.
Това, че се чувствате недооценени от държавата не ви дава право да извивате ръцете на пациентите, да им прилагате "пътеки", които не се налага само и само да си увеличите заплатите.
Аз, както и снощи писах, въобще не съм против емигрирането на млади и/или стари лекари извън България.
Проблемът е , че много от представителите на вашето съсловие се отнасят безпардонно с пациентите, от чиито осигуровки се формират заплатите . Държат се арогантно, като със животни с всички наред, което е обидно!
Ваши пациенти , понякога са и интелигентни хора, а може би някои от тях са фундаментални специалисти по химия, биохимия, молекулярна биология, микробиология. Но самозабравили се докторчета и медицински работнички ги навикват и унижават.
Невъзпитаното, невъздържано, просташко поведение на мнозинството от вашите колеги е факт, за който все повече се говори.
А иначе всички разпъват паравана на любовта и хуманността!
Това е проблема: лошото държание на лекарите и грубото им отношение към народеца!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

60 BaronVino | 03.10.201716:45

Паве,

Единственото пиянде е била майка ти, като е сгрешила че те е оставила да се пръкнеш на тоя свят.
Заиграх се със свиня като теб тук и се окалях! Сгреших със което.
Паднах ти на жалкото ниво. Постигна виртуална победа! Честито!
Спирам да се занимавам със жалките ти мозъчни пръдни тук.
То май целия ти живот една мозъчна пръдня,...много шум и мириз за нищо,.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.10.2014, 16:00

59 Александър Александров.100004085320769 | 03.10.201716:43

Добрев,
Ти сам си написал:
"Отварянето на изцяло частен кабинет (тоест без касата) е немислимо за лекар с под 10-15 години стаж и недоказал се сред пациентите, в противен случай никой няма да ти плати такса за частен преглед. Неслучайно частни кабинети имат само доказали се лекари.
Не се позволява на случайни хора да се занимават с такава дейност."

Тогава ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2017, 23:11

58 Добрев | 03.10.201716:28

#47 - Пасарелка:

За съжаление, както е в почти всички други сфери, лекарското съсловие не е един организъм. В него има лоши, има и добри. Смея да твърдя, че добрите са повече, но за съжаление те са доста по-малко известни.

Истината е, че ние също сме прецакани от себеподобни, както най-вероятно и повечето от вас. Тези, които правят законите са единици и те ги правят така, че да са в техен интерес (и на техните близки). Не в интерес на всички лекари, а техен - мога да ти дам за пример, че когато работих в Св. Екатерина преди две години, шефът взимаше баснословни суми, а специализантите се опитваха да оцеляват, работейки на две места.

Но бягащите не са те. Тези, които са успели да прокарват закони, да "правят" системата са както ваши врагове, така и наши. Но не те емигрират, а ние - жертвите на тая система. И другият проблем е, че хора като теб се обръщат и срещу нас, защото мислят, че ние също печелим от създадената от съсловието система. Ами не, гарантирам ти, че моята 500 лв. месечна заплата (каквато всъщност получават и повечето от моите колеги) не съм си я извоювал с прокарване на закони и създаване на системи.

И накрая ще си тръгнат именно тези, които не искат да лъжат, които нямат представителство в парламента, а не тези, за които ти говориш. Кофти, че не можеш да осъзнаеш, че в лекарското съсловие, както и във всяко друго, има прецакани и прецакващи. Но когато прецаканите биват мразени заради прецакващите, не е яко.


#52 Филип Добрев.1858783357715861:

Ясно личи, че не познаваш системата на здравеопазването.

1. Отварянето на клиника струва много. Тук не говорим да наемем място с кушетка, става въпрос за скъпа апаратура, стотици изисквания, години изчакване за получаване на най-различни разрешителни. Надали има по-скъпа сфера за отваряне на частна практика от медицината.

2. За да практикуваш медицина в България трябва да имаш специалност. Специалността се придобива само в университетски болниците, повечето от които са държавни. Придобиването на специалност отнема 4-5 години (най-малко 2, ако специалността е обща медицина). За да отвориш клиника трябва да имаш поне 3ма специалисти в различни области, вече придобили специалност - иначе те нямат право да практикуват без надзор.

3. Конкретно в моя случай, аз винаги съм проявявал интерес към хирургичните специалности, което значително усложнява горните две точки - много по-скъпа техника, много повече тесни специалисти, много повече изисквания.

4. Отварянето на клиника изисква връзки, което съгурен съм знаеш. Не се позволява на случайни хора да се занимават с такава дейност.

5. Има специалности, в които е възможно отварянето на кабинет без особено много разходи - например обща медицина. Но дори и те първо трябва да придобият специалност, след което да отговорят на всички изисквания и да получат всички разрешителни.

6. Отварянето дори и на кабинет е много трудно, ако не работиш с касата. А за това също се изискват доста връзки и разрешителни. Отварянето на изцяло частен кабинет (тоест без касата) е немислимо за лекар с под 10-15 години стаж и недоказал се сред пациентите, в противен случай никой няма да ти плати такса за частен преглед. Неслучайно частни кабинети имат само доказали се лекари.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.10.2014, 16:00

57 Александър Александров.100004085320769 | 03.10.201716:09

Впрочем, всички наши емигранти все се мъчат да ни заблудят, като непрекъснато се хвалят, колко добре са те в странство и какъв разкошен живот живеят. Истината е, че дори и най- добре платените специалисти в Германия- лекарите, водят един доста оскъден живот.

Предлагам на вашето внимание статия на видната немска журналистка Berit Schmiedendorf, която превеждам от онлайн- изданието на големия немски вестник „Зюддойче Цайтунг”. Оригинала можете да откриете тук:

http://www.sueddeutsche.de/karriere/gehaelter-wo-aerzte-am-besten-verdienen-1.546327

“Десет евро и осемдесет евроцента- на такава почасова надница дори някои студенти биха се присмели. Това, което изглежда като едва приемлив страничен доход, за мнозина висшисти е реалност; близо 11 евро на час печелят у нас току- що завършилите лекари. Това е установил Немският институт за промишлени проучвания. За тази нетна заплата от 2009 евро на месец лекарят трябва здраво да се потруди. Неговата работна седмица трае до 80 часа; трудовият му договор е краткотраен, а бюрокрацията над него е убийствена.

Много немски лекари са недоволни от своите условия на работа. Не става дума само за пари. Йерархичните структури, бумащината и прекалено дългото работно време тровят живота на медиците.

Чудно ли е тогава, че всеки трети лекар не желае да упражнява професията си или търси нещо по- добро?.. „Все повече лекари се спасяват в алтернативни професионални области или отиват в чужбина, примамени от по- високо заплащане и регулирано работно време.” До това заключение е стигнал лекарският съюз. Близо 6000 немски лекари работят вече в странство.

Младите лекари са устремени преди всичко към Швейцария. Швейцарските заплати са различни в отделните кантони, но в Люцерн например един млад лекар взима между 3910 и 6220 евро. Главните лекари там пък получават между 5570 и 7180 евро. Ниските данъци и осигуровки водят дотам, че лекарите получават чисто около 5000 евро! Повече от 2200 немски лекари вече работят в Швейцария…”

Горните редове не се нуждаят от коментар, но аз се чувствам задължен да добавя следното: хилядите немски лекари, които напускат Германия, освобождават места за нашенските медици, които охотно ги заемат. Подведени от празноглавите български журналисти и от безумните хвалбите на нашите емигранти. Какво се получава обаче на практика?...

Когато се озоват в Германия и вземат първата си нетна заплата от 2000 евро, българските лекари разбират, че близо половината трябва да бъде дадена за наем! Де да беше само това… Не само наемите са високи в Германия. Там ВСИЧКО, абсолютно ВСИЧКО е 2- 3 пъти по- скъпо от България. Затова оставащите им 1000 евро имат покупателните възможности на 500 български лева. Какво излиза в крайна сметка? От трън, та на глог. Даааа, простотията не ходи по говедата, тя ходи по… БЪЛГАРИТЕ!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

56 МарКом | 03.10.201715:11

TheRock | 03.10.201715:04
"ЕС е зона на свободно движение на хора и капитали.
Като не можем да предложим адекватни условия на младите специалисти те ще бягат от България.
Това сигурно е целта на управляващите."

Не знам дали е това... ама им се получава. :-)
   

оценка

+0 -0