Стига с тия парламентарни "изменници"* | webcafe.bg
Webcafe

Стига с тия парламентарни "изменници"*

Живко Сталев
17.04.2013, 10:21 (обновена 19.04.2013, 06:52)
парламент

Репутацията на Народното събрание се срина до отчайващи нива

Разпускането на парламента и насрочването на поредните предсрочни парламентарни избори не оставиха достатъчно време последното Народно събрание да се занимае задълбочено с един основополагащ момент и проблем за всяка парламентарна република - възможността за смяна на парламентарната група от страна на депутатите и създаване на нови политически групи в настоящ парламентарен мандат.

Имайки предвид порочната практика в последните няколко български НС - на разпадане на парламентарни групи и създаването на съвсем нови такива, и произтичащите от това политически и икономически предимства за останалите партии в парламента, едва ли можехме да очакваме да се въведе наистина сериозна промяна на сегашното положение.

А нерешаването на този проблем има - и ще има - в бъдеще огромно значение за репутацията и облика на парламента в съзнанието на българския гражданин, която в момента е отчайващо ниска.

Българските граждани чудесно осъзнават определящото значението на парламентарните групи  за целия процес и за реализирането на законодателната и контролната функция на парламента. Правото на законодателна инициатива е предоставено и на парламентарните групи.

Освен това те са и двигателят на парламентарния контрол. И, разбира се, избират и могат да свалят правителствата. Поради важността на парламентарните групи за управлението на страната е хубаво да се замислим как може да се подобри тяхната работа.

Най-важният елемент за стабилно и успешно управление на страната е парламентарните групи да следват при взимането на решения предизборните програми на съответните партии (за съжаление в България такива програми не винаги съществуват или пък нямат достатъчната конкретика).

Така ще се създаде необходимата предсказуемост при управлението на страната. Освен това в края на всеки един мандат избирателят ще може да провери нагледно как избраната от него партия е прокарвала обявената от тях програма, дали е била успешна и ако не, защо.

В този ред на мисли е необходимо да се изключи възможността депутати да напускат парламентарните групи, да влизат в други такива или да се обявяват за независими. Депутатите се издигат от политическите партии в съответните листи.

Избирателят ги избира предимно не като личности, а като представители на определена партия с чийто предизборни цели се идентифицира по време на предизборната кампания. Със своя глас избирателят има правото да очаква от депутатите да вложат личните си качества и усилия за постигането на целите, за които е избран.

Това съвсем на означава, че депутатите винаги трябва да следват партийната линия. Един народен представител винаги може да се противопостави на своята партия в даден момент. Но също така депутатите са длъжни да стоят зад парламентарната група, която с гласовете на гражданите е изпратена в парламента.

В случай че парламентарната група се отметне от предизборните обещания, депутатът винаги може да напусне парламента и да остане с "чиста съвест". Но смяната на една парламентарна група с друга представлява тежък случай на изменение на гражданският вот.

Не трябва да се изключва обаче възможността в парламента да се избират и независими лица, които да защитават определени регионални и други интереси (за вота на 12 май са се регистрирали само трима независими кандидати - бел.). Същото важи в много по-голяма степен за случаите, когато депутати се отцепват и създават напълно нова парламентарна група.

Така депутатите не само изменят вота на гражданите. Създаването на нова парламентарна група по никакъв начин не е подкрепено от избирателите, които нито са гласували за такава група, нито знаят какво могат да очакват от една такава група при липсата на предварителна програма.

Такива действия само подсилват усещането у гражданите за парламентарен лобизъм, който не е санкциониран от избирателя и съответно дава възможност за скрити опити за прокарване на интереси, за които избирателите не знаят и не могат да очакват.

А това от своя страна буди съмнения за корупция в основният управляващ орган на страната и намаляването на доверието в тази институция. Също така трябва да се прекрати практиката/възможността за избиране на депутати в органи като КС, ВСС, ВАС и ВКС.

Депутатите са избрани от гражданите в парламента, където да представляват техните интереси. Освен това тези практики водят до засилването на политическия контрол в тези органи - нещо, което противоречи на Конституцията, и не подобрява работата на същите, при това става дума за органи, които са деполитизирани по закон.

Въобще трябва да се въведе правилото в такива органи да бъдат избирани хора с нужните професионални качества, които не са били през последните пет години членове на политически партии, правителства и депутати. Само така ще се гарантира независимата им работа и ще се премахне възможността за политическо влияние в тези институции.

На последно място трябва да се помисли и върху възможността, ако за министри бъдат избирани депутати, те да запазват своя депутатски мандат и съответно правото си на глас в парламента.

Така ще се засили психологическото усещане за отговорност пред парламента, а и ще се въведат по-добри институционални практики за по-ефективен парламентарен контрол над правителството. Всички тези мерки могат да допринесат за възвръщането на доверието към Народното събрание, което в изминалия мандат стигна 5%.

*Заглавието е на Webcafe.bg.

Oще: граждани  депутати  избори  институции  конституция  мандат  народно събрание  отзоваване  парламент  парламентаризъм  партии  управление 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.