Електронните будители | webcafe.bg
Webcafe

Електронните будители

Елена Кодинова
24.05.2011, 07:25 (обновена 26.05.2011, 09:44)
интернет будители, хакери

Снимка: © Getty Images

„Познанието свършва там, където започва властта."

Не знам защо продължаваме да тормозим младите хора да се образоват така, както това е ставало в миналото - от хартиени носители, чрез пасивно четене, в клас, на чина, срещу заплащане.

И защо отказваме да видим новите правила, по които се трупат и пътуват техните знания, след като през последните няколко десетилетия се състоя една от най-сериозните революции в познанието от Кирил и Методий насам.

През 60-те години на миналия век на места като Масачузетския технологичен институт и „Станфорд" възникна така наречената хакерска субкултура. Тя бе създадена от млади хора, които са имали предчувствие какво се задава в новото хилядолетие, по какви правила ще се гради бъдещото високо технологично общество и как компютрите ще преобърнат живота ни.

За мен тяхната значимост е равна на тази на античните мислители, положили основите на науките, макар за еснафите от средната класа да са били и да си остават просто безполезни хлапета със социопатични тенденции, които по цял ден тракат на някакви клавиатури, вместо да четат книги.

Кракери и хакери

И до днес, вече половин век след появата на тази субкултура, като се каже „хакер", всички непосветени си представят взломаджия в чужда компютърна система. А истинските хакери са обидени на тези медийни клишета и имат по-различни дефиниции.

Те наричат хората, които проникват в чужди системи „кракери", а самите себе си определят по съвсем друг начин. Техният девиз още от възникването им е „Знанието е сила" - фраза, чието авторство е приписвано според различни източници на сър Франсис Бейкън или Томас Хобс (известни на интелектуалните сноби философи). Това е така, защото те се стремят да научат абсолютно всичко за компютрите, вместо минимума за обикновения пасивен юзър.

И докато хората извън хакерското общество само умозрително разсъждават върху прочутата фраза за силата на познанието, така наречените „безполезни социопати", които по цели дни и нощи тракат по клавиатурите, я прилагат на практика.

Знанията трябва да пътуват безплатно

Още преди интернет да ни свърже всички до един, съществуват различни хакерски общества, които често не се познават помежду си, но всички имат няколко общи характеристики. Те отдават голямо значение на свободното пътуване на познанието и са изключително враждебно настроени срещу секретността. Философията им е близка до тази на анархистите, защото не харесва йерархиите и властта. В техните среди особено много се цени рационалността, прагматичността, остроумието и способността да се изгавриш с всичко свято (точката, в която обикновено започват революциите).

Но най-важната част в техния светоглед е вярата им, че знанията трябва да пътуват безплатно, да са за всички. Затова пишат програми и ги разпространяват свободно между всички заинтригувани. За тях копирайтът престава да бъде насъщен. Не търсят изтръгването на максимални печалби от експертността си, а започват да се фукат с това, което са способни да създадат умовете им и да се стараят то да стигне до максимален брой хора.

Ето какво отличава истинския хакер от обикновения кракер, който само кърти стотинки от чужди сметки с не особено интелигентни технологични решения и не развива способностите си.

Културата на дара

Така в гореописаните неформални студентски среди се ражда културата на дара, която вече е официална доктрина на целия интернет. С възникването на световната мрежа познанието вече няма никакви прегради да пътува. Няма авторски права, които могат да го спрат. Все повече хора започват доброволно да се отказват от копирайта си, прозрели че е по-важно възможно най-много хора да научат максимален брой неща, вместо някой да спечели няколко парици повече.

Всичко започва с писане и свободно разпространяване на софтуер, за да свърши днес със стотици примери на общодостъпно в електронен вид познание от всякакъв вид. Тази революция срути стената пред бедните към образованието и днес всеки човек - беден, заможен, от богата европейска столица или забутано африканско селце - може да получи каквото си поиска късче информация докато седи пред монитора. Достатъчно е да си плати само връзката с интернет.

Свободен достъп


Колкото и да мрънкат хората, които печелят от „Енциклопедия Британика", вече има Уикипедия. Има го проектът „Гутенберг", откъдето всеки може да прочете шедьорви на световната литература с изтекли авторски права. На българска почва си имаме „Читанка", която дразни много издатели, но без основание и много пъти е обяснявано защо: от безплатната размяна се възползват хора, които не могат засега да платят за информация, но пък така тя се рекламира сред тях и когато евентуално се замогнат, вече ще бъдат облъчени и подготвени потребители.

Заедно със свободните канали, по които познанието тече без никакви бентове на цензура и финансов ценз, се появиха и хора, които съвсем доброволно, без пари, започнаха да тълкуват това познание на по-непросветените. Може огромна част от блогърите просто да искат да се похвалят какво са сготвили вчера и как са се снимали с кучето си, но има една малка елитна част, която разяснява технически проблеми, анализира политиката, разпространява секретни документи, изобличава машинациите на властта, споделя всякакъв експертен опит, за който преди се плащаше и до който не всеки имаше достъп.

Ако погледнем малко по-свободно на историята...


Кирил и Методий и техните ученици също са били един вид хакери. И те са създали нещо, което после са дали на славяните без пари. И те са срутили един бент пред познанието - позволили са на огромен брой хора да се доближат до християнските писания, да проумеят молитвите, които произнасят, да четат на родния си език. Точно както направиха да речем в по-ново време у нас момчетата, които без пари локализираха операционната система Линукс.

Твърди се, че Томас Хобс е казал и още нещо: „Познанието свършва там, където започва властта."

Електронните будители от харекската традиция се стараят най-безкористно това да не се случи - информацията никога да не спира да тече и нищо да не й пречи да бъде свободно тълкувана.

Затова - честит празник, хакери! Ако с Кирил и Методий се познавахте, най-вероятно щяхте да ходите на едни и същи партита.

Oще: будители  знания  кирил и методий  хакери 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.04.2010, 13:05

24 Humble | 26.05.201110:33

Сори не се сдържах.

3,500.00 USD = 2,467.86 EU

Aууу, цели 500 евро разлика до 3000.

Глупендер.

Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2010, 13:05

23 Humble | 26.05.201110:04

@Rodrigo Diaz de Vivar

Да прав си голата мая струва 3 495 долара за потребители от Канада и САЩ. Ура ще може да моделираш на воля.

Обаче глупчо, с ярко червен надпис са ти написали хората, онлайн покупките са валидни само за Канада и САЩ.

Другото го оставям без коментар, понеже е очевадно, че си идиот, който не разбира от сарказъм и е сляп за фактите, които не му изнасят.

Dear Moron. Enjoy yourself. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

22 Rodrigo Diaz de Vivar | 25.05.201123:12

Humble, ама ти май наистина си глуповато момче.

Правиш ли разлика от Autodesk Maya и Autodesk Creation Suite?

Autodesk Maya струва $ 3 495 и цената на риселърите е без знаение след като купуваш онлайн.
Точно $ 3 495.
Онлайн.
Никакви реселъри и подобни на твоите измишльотини няма в процеса.

Та, ти от Марс ли падаш?
Не четеш ли какво е написано?

Autodesk Creation Suite не е Maya, a е комплект от три продукта на Autodesk, а именно:
1. Maya или 3D StudioMax [по избор на купувача]
2. Motion Builder [отделен standalone софтуер, който обаче се продава само в пакет]
3. Mudbox [също]

Ако в кореспонденцията си с Adobe си показал подобен интелект и речник, не се учудвам, че са те препратили към някой риселър от близкия Изток.
Наистина е било безмислено да се занимават с теб.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2010, 13:05

21 Humble | 25.05.201116:44

Така де, не може да вървя с парите напред и да ги гоня, а те да ме връщат щото съм бил Българин а те не Българи не продавали.

Като не продават ще го духат.

Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2010, 13:05

20 Humble | 25.05.201116:37

Btw. пробвал съм да си купувам Adobe продукти от USA, но бяха така добри да ме насочат към локалния Adobe феодал, който беше решил, че за да получа заветните лицензи е необходимо да преспи с майка ми.

Та обясняваха ми там съм нямал право да ги прескачам по веригата и изобщо такава им била политиката ... обясняваха дълго и широко, опитваха се да ме убедят, че световния ред бил такъв, че ООН иска така, цвилизационният избор го изисквал ...

Слушах разбиращо, докато в един миг на просветление разбрах, че е нужно завинаги да им пикая на политиката, конвенциите, световния "ред" и да ползвам бозавия им софтуер напълно безплатно ...

ПРОСТО ЗАЩОТО МОГА!

Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2010, 13:05

19 Humble | 25.05.201116:24

http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/pc/index?siteID=123112&id=16604482


Autodesk® Maya® Entertainment Creation Suite 2012

Starting at US$4,995 MSRP*


---------------

4,995 и това е цена за USA, за туземците от EU си има edni локални дерачи дето лапат тлъсти комисионни и праскат допълнително минимум 20 % данъци. Та за бедните европейски душици, често цената стига същата цифра но в евро.

Now, Shut Up bitch.

Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

18 Rodrigo Diaz de Vivar | 25.05.201116:03

Humble,
останах с впечатлението, че щом изказваш мнение на тази тематика, ще си достатъчно грамотен да отвориш страницата на Autodesk и да видиш цената.
Явно греша и се оказваш поредния празнодумец, който енергично и ентусиазирано си шляпа езика, без въобще да има представа за какво става дума.

Справка:
http://usa.autodesk.com/maya/
Оттам, следваш линка How To Buy в хедъра и се уверяваш в "невероятната" цена от $ 3 495 за Maya 2012
За да не чета повече празни приказки от твоя страна, относно Maya ... в дясно имаш линк, откъдето можеш да си купиш софтуера онлайн.
Надявам се да четеш английски по-добре от софтуерната ти грамотност.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2010, 13:05

17 Humble | 25.05.201115:08

btw. като намериш Maya за 3500 долара ми се обади да си взема и аз ... егати добрата промоция.

Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2010, 13:05

16 Humble | 25.05.201114:59

@Rodrigo Diaz de Vivar

9% друг път! Става дума за най-разпространения софтуер, който наистина утвърждава стандарти при него фирмите се броят на пръсти и е инсталиран на 90% от компютрите. Почти всеки има, имал е или поне е чувал за MS Office, Corel, Flash, Photoshop и т.н. ... това е големия софтуер, това са големите пари и лобита.

Зарежи всички останали малки и потенциално "невроятни" програмки, които дори не можеш да откриеш в торените, понеже никой не ги търси ... Усмивка

И да точната дума е "разцъкване" щото филмите не се правят само със софтуер, за филмите трябват специалисти а ВСИЧКИ специалисти започват кариерата си с РАЗЦЪКВАНЕ и то дооооста по-дълго от 30 дни.

Disney може да имат достатъчно пари за софтуера и хардуера, но ако няма кой да работи с него имат само 3 опции:

1.Да обучават специалисти 2-3 години

2. Да изберат друг софтуер ...

3. Да ходят да продават домати.


Капиш? Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

15 Rodrigo Diaz de Vivar | 25.05.201114:31

Humble, няма какво да слизам "на земята", аз съм там от години.
В тази връзка, съм напълно съгласен с теб, макар че процентите ти са доста хиперболизирани.

Да, определени компании използват този подход за "пристрастяване" на бъдещи потребители, но да речем процентите са 9, а не 90. Дават възможност да ползваш продукта без да плащаш. Конкретната версия.
И на следващата си в чувала.

Останалите 81% от кракове, пачове и подобни, са продукт на ентусиасти, преодоляващи защитата на определен софтуер за да бъдат забелязани от разработчика и съответно наети от него [или конкурент].
Срещу добро заплащане.
Това го приемам.
Покажи какво можеш, а ние ще решим дали да те наемем.
Малко груб подход за портфолио при кандидатстване за работа, но е разбираем. В повечето случаи си струва.
Имаше едно интервю, със Стив Балмър ако не се лъжа, в което казваше, че Microsoft има създадени повече милионери, отколкото софтуерни продукти. Имаше предвид наети специалисти, а не съсобственици.
Факт.
Струва си да рискуваш да те напляскат зад врата, ако по този начин имаш шанс да те наеме добре плащащ работодател. Само че зависи колко си елегантен в демонстрациите си. И там трябва да имаш определен усет и мярка.

Майкрософт ни нямат на картата си въобще. Дали пиратството в България ще е 10 или 100 процента тях почти не ги вълнува. В България ги вълнува не използването, а онлайн предлагането на пиратски софтуер, в частност видимостта на тракерите ни в световен мащаб.

"Разцъкване" на Maya?
Няма такова такова понятие.
С Maya "разцъкваме" ние българите, вечер пред чаша пърцуца, докато с едната ръка си чешем топките, а с другата превключваме между "Шоуто на Слави" и "Комиците".
Ама като ни е "безплатно", не ни бърка. Какво му е? Софтуер, като останалите в Замунда.
Затова го и можем толкова.

Та в тези 3400 долара [не евро!] Autodesk са включили и обучение по продукта. Както и много материали за самообучение. Както и онлайн съпорт.

А и Maya не се ползва за създаване на "Тримата глупаци" от Доньо Донев, а за неща като "Аватар", ремастеринг на "Star Trek", "Star Wars" и подобни.
И ако ти не можеш със създаването на един филм да си избиеш тези 3500 долара, въобще мястото ти не е във видео или game индустрията.
   

оценка

+0 -0