Българите са такива и онакива | webcafe.bg
Webcafe

Българите са такива и онакива

лебовскиМартин Дамянов
07.02.2016, 11:28 (обновена 09.02.2016, 17:59)
Кметове на Копривщица, Калофер, Сопот и Карлово на срещна с Бойко Борисов.

Снимка: © Webcafe.bg

Имаме по-различна икономика и образование, следователно това дава резултати в поведението ни, но това, върху което градим тези резултати, не е характерно само за нас.

Като пътувате от София към Видин и поприближите, пътят минава точно до Дунава, а от другата страна се вижда Румъния. Всеки път като чуя "Това е типична българска черта" или "Кога българинът ще спре да не-знам-си-какво", ми се струва, че човекът казва: "Хората от другата страна на реката са различни хора от нас".

Какви забележителни глупости се оказаха това! Едвам успееш да накараш възрастните да ти дадат пример и те ти дадат лош пример. Ние не сме по-различни от другите хора в другите държави.

Тук нямаме Тор, но се гордеем с Орфей, както скандинавците се гордеят с Тор и не ги интересува Орфей.

Слушам някакво руско радио (имат много готини песни). Включва се слушател, водещият му казва: 'Назовете едно растение", онзи на телефона мисли неадекватно дълго и накрая казва: "Трева".

Та твърдения от рода на "Колко е глупав българинът" са по-скоро емоционално изстъпление, отколкото нещо сериозно. Може да не сме цвете за мирисане, но не сме и бурен за изкореняване.

И обратните твърдения - "Колко е умен българинът", каквито също често се срещат, пак не са сериозни. Все пак навсякъде по света има националисти, хора, които мислят, че войните решават нещо, или че местните домати са най-вкусните.

Когато Фолксваген направиха скандала с вредните емисии, някой да каза: "Хубава работа, ама немска". А не е като да нямаха повод - имаха си повод бижу! Повод, на който тук щяхме да умрем от кеф.

Обаче, понеже немците се раждат инженери, световният им гаф не е с такава тежест. Освен че немците не се раждат инженери, те също трябва да се научат от 2+2=4, като нас. Просто в началото тези, които е трябвало да направят "колата на народа", е трябвало да избират между забележителни инженерни решения и влака за Полша. Хитлер е бил лош човек, но отличен мотиватор.

"Мафията се е сраснала с властта!" - друго устойчиво клише.

Естествено, че мафията се е сраснала с властта, нали е мафията! Якудза, италианците, американците, англичаните, руснаците, арабите... всяка мафия се е сраснала с властта. Мафията не е онова келеме с червената фиестата, дето продава коз до даскало. Мафията е тоя, дето плаща на тоя, дето плаща на тоя, дето плаща на баща му на келемето.

"А Швейцария?!" Ако Добруджа е житницата на България, то Швейцария е перачката на пари на света.

Освен това хората навсякъде са недоволни от управлението. Гледах един французин на някакъв митинг през 2011 да година казва как не може повече така, това трябва да спре и Франция да се оправи най-накрая.

Франция! Франция, където държавата плаща на човек да дойде у вас да ти изпере, ако ти си на работа и не можеш. Тази Франция трябвало да се оправи. Та недоволни винаги ще има - въпросът е дали ще са недоволни от бедна или от богата държава.

Просто хората по цял свят не се стараят достатъчно. Затова има един Джими Хендрикс, един Лионел Меси, един Фьодор Достоевски, един Боби Фишър...

Ние не сме по-различни от другите хора. Те имат различен химн, култура, имена, език и така нататък, но навсякъде има лоши, невъзпитани, неграмотни, ниско културни кофти хора;

ние не сме по-специални, само защото сме българи.

Имаме по-различна икономика и образование, следователно това дава резултати в поведението ни, но това, върху което градим тези резултати, не е характерно само за нас.

Всички обобщения, разбира се, се правят със съзнателен процент на грешка и вземане предвид изключенията. Всички, освен някои, които се правят на око, импулсивно или по навик, като например да съдиш за състоянието на държавата по това, че някой те е засякъл с колата си.

"Българите са такива и онакива" има сила, само ако изследването предхождащо този извод е направено от специалисти, както науката го изисква. Като това означава, че просто така се прави в тази част на планетата, по същия начин, по който изследване може да покаже, че в моя блок се прави така, а в съседния - иначе. Въпреки че и в двата блока сме българи, ние правим нещата различно  - естествено, че ще ги правим различно, а не защото сме специалните жители на някакъв много, видиш ли, извънреден блок.

Всичко друго, дето се говори по кафета и на маса, са глупости и ентъртейнмънт.

Национална черта на човешкият вид е наивността да не вижда по-далече от държавата си.

Oще: българи  българите сме  германците са  интелигентност  колко са умни българите  народопсихология  национална черта  скандалът с фолксваген  типично за българите е  характерни черти на българите 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

5 Крив Макарон | 09.02.201608:57

Мартин Дамянов, Вие раздела за психотерапия ли водите? Много щастлив Подходът Ви е точно такъв. Иначе сте прав; генерализацията често пъти е нещо излишно. Всеки може да насочи своята мисъл към търсене на конструктивни решения, без да отклонява вниманието към общонационалните проблеми (такива каквито са според него). Но ще са необходими много години, за да се изгради подобно възпитание.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

4 ImaIma | 07.02.201616:55

ентъртейнмънт?! Чакай това не е ли българска статия?!

Та по статията. Тоя път ще съм хейтър(нали съм в български сайт). Първо домашните домати са най - добрите. Когато повдигаш темата за домати трябва да внимаваш. Аз домати от магазина не ям, ако трябва един път на година да опитам домат, то ще бъде истински, имам предвид с натуралния си вкус от хиляди години, а не вкуса на капачката на химикала ми от даскало.
Хитлер с всяка година се убеждавам, че не е бил толкова лош човек. Тая цялата история е яко измислена. Имате ли си представа колко е голяма пропагандата на всички големи лидери. От 4 милиона евреи паднаха на 2 милиона после на 1 милион, даже не е сигурно дали има милион жертви - евреи. И все пак тази война не е случайна.
Българите за мен са хора като индианците. Ние не сме народ, ние сме отделни лагери. Аз съм до сега не съм видял един свещен протест спрямо нещо. Много мраза да поставям цял народ под един знаменател, но ние сме прост народ. Всеки знае, ама не иска да виде причината за проблема. Циганите са ни били големия проблем, да ама не. Проблема е човека в огледалото който спори на маса кои е виновен и кой не е.
Все още имам надежда, че след 30 години ще се оправим, като измрат всички в парламента, да се разкарат шибаняците от комунизма. Само, че народа не знае как да се обединени и да контролира кой да влиза в парламента и на кой да му се маха имунитета. Ненормалника още е в парламента с имунитет.

Всеки човек е различен, за това сме такива и онакива. Когато повечето започнем да се държим като отрепки тогава ставаме под един знаменател.
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

3 boris | 07.02.201616:34

Хубава статия ама българска.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

2 Шамито | 07.02.201614:15

Към автора.Ало тиквеник–всяка нация си е уникат.Не виждайки своята държавност–става роб на вижданията на друга държава.Къткат ни към световна държава с прикрита хегемония.
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 03.05.2015, 10:27

1 libro | 07.02.201614:11

Хубави разсъждения, но това не променя факта, че поколението на баба и дядо са изграждали техническа държава и са раждали деца, които са били нация Удивителна

Ние и нашите родители обаче знаем само как да крадем остатъците от изграденото и бягаме по чужбина, че тук децата ги избиват като кучета Тъжен
   

оценка

+2 -1