Това момиче засрами училищата ни | webcafe.bg
Webcafe

Това момиче засрами училищата ни

Алисън Пиърсън, The Daily Telegraph
10.10.2013, 16:50 (обновена 15.10.2013, 12:35)
Малала Юсуфзай

От 11-годишна Малала Юсуфзай защитава идеята, че момичетата също трябва да получават образование

16-годишната Малала Юсуфзай, която защитава правото на образование за жените в Пакистан, получи наградата „Сахаров" на Европейския парламент за човешки права и свобода на мисълта.

Ако спечели и Нобеловата награда за мир, тя ще затвърди образа си на героиня, която вдъхновява милиони деца със същата съдба, жадуващи да ходят на училище.

Малала говори със спокойствието на пророк. Погледът й е толкова ясен, че може да го приемем за най-близкия образ до Жана Д`Арк, когато обявява: „Не се страхувам. Родена съм да го направя".

Точно преди една година Малала Юсуфзай се намира в каросерията на камион, превозващ ученици обратно до домовете им, когато група талибани я спират, питат я за името й ... и я прострелват в главата.

Куршумът минава през мозъка и излиза от задната страна на черепа й, но лекарите все пак трябва да отстранят част от нейния скалп, за да облекчат отока.

Тогава мислех, че е по-добре да умре, отколкото да се събуди без да може да говори, чува или мисли.

Но тя не загина

Когато дойде в съзнание, тя се намираше в болница в Бирмингам. Лекарите казаха, че никога повече няма да може да заплаче. Нито веднъж. Красноречието й се върна, както става с тези, които успеят да излъжат смъртта.

Тя е активист за женско образование в Пакистан, прекарвайки с годините все по-малко и по-малко време в класната стая. Не крие, че й липсват часовете по география. Времето обаче не стига. Малала трябваше да пише история, това е нейната задача.

16-годишното момиче от Пакистан може да се превърне в най-младия лауреат на Нобеловата награда за мир. Това обаче е нож с две остриета - световната слава и смъртната опасност.

В родината й до голяма степен възприемат Малала като маша, с която Запада се опитва да победи Пакистан. Говорител на талибаните предупреди, че тя може отново да стане мишена за прицел, ако продължи участието си в „антиталибанската" и „антиислямската" пропаганда.

Заради своята необикновена зрялост тя изглежда примирена с тази възможност. „Мъченичеството не е край на нищо. То е единствено начало", казва Индира Ганди. И Малала може само да се съгласи.

Ние сме така свикнали политиката да е мръсен, компрометиран бизнес, че е истински шок да я възприемем като благородна професия, както изглежда в очите на тази млада жена.

Само чрез политика, осъзнала е тя, може да се промени общество, което не зачита жените и техните права. „Не се притеснявай. Следващото може да е момче". С такива думи майката на Малала е била успокоявана от роднини, когато й е дала живот.

Баща й, който е учител, не я третира като собственост, а като човешки индивид - за разлика от много останали мъже в Пакистан. „Образовайте дъщерите си! Те са удивителни".

Малала не просто осмива талибанските фундаменталисти и бащите, които не вярват, че техните дъщери са равни на техните синове.

Тя осмива държавата, в която страхливото кредо на мултикултурализма позволява 14-годишни момичета да изчезват в принудителни бракове, а безплатното мюсюлманско училище в Дерби да е едно от многото, изправени пред закриване, заради „практики на дискриминация срещу жени и момичета".

Преди всичко Малала осмива учениците и техните родители, които приемат образованието за даденост

„Искам учениците във Великобритания да мислят за това като за нещо много ценно и много престижно. Да отидеш на училище, да държиш химикалка в ръцете си, стоейки заедно в класната стая с останалите - това е много специално за нас", казва 16-годишната активистка в интервю пред Мишал Хюсеин.

Думите й изглеждат съвсем навременни на фона на скорошно голямо международно проучване, което показа, че Англия и Северна Ирландия имат едни от най-лошите нива на грамотност и на смятане в развития свят.

Не става дума просто за класацията, че младежите ни от 16 до 24-годишна възраст са 22-ри по грамотност и 24-ти по математика. Много вероятно е те да бъдат с по-малко умения от поколението на бабите и дядовците си.

Вместо да имаме високообразовано ново поколение, ние разчитаме на хората на 50-годишна възраст да теглят колата по пътя. Затъпяването е истинска и настояща опасност за благоденствието на страната ни.

Как бихте обяснили това образователно залиняване на Малала? В нейната родина са толкова бедни, че използват тебешир, но образованието се смята за нещо специално и престижно. Това означава, че много от най-добрите ученици по-късно изявяват желание да станат учители.

Тъй като те се ползват с висок статут, децата ги уважават, защото точно образованието е разликата между приличния живот и непосилната бедност. Докато в Пакистан момичета като Малала умират за четмо и писмо, за правото да ходят на училище, кръшкачите на Острова събират 3.7 милиона дни в отсъствия само за един срок.

Във Великобритания правата на децата засенчиха правата на учителите да ги образоват и дисциплинират. Чувството за недосегаемост на учениците така набъбна, че вече 1/5 от учителите са подлагани на физически тормоз от страната на учениците.

Значи, в Пакистан учителите бият децата а пък при нас децата бият учителите. И наричаме това прогрес?

Малала Юсуфзай казва, че едно от най-трудните неща, посещавайки британско училище, е, че никога няма да може да бъде „нормално момиче". Защото е супер-активистка, която е оживяла след изстрел от упор в главата.

В Пакистан може и да е била просто Малала, но от тук насетне няма да бъде същото. Заради нейната необикновеност и кураж.

Oще: жени  малала юзуфзай  нобел  образование  пакистан  сахаров  талибани 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.04.2013, 11:51

7 Plamen Hristozov | 10.10.201413:18

Въх, не знаех, че да ходиш на училище и да имаш право на образование е проява на хамериканска култура.
Смятах, че е рожденно право и просто въпрос на ... общоприета култура.

Хари да не прави деца. Моля го.
Така... нали.. за да се запази културата. Усмивка
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.08.2013, 07:05

6 BD | 21.10.201302:38

Harry, с какво е предала народа си? С това, че иска да учи?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

5 Harry | 15.10.201310:57

Прасчо, просто нищо не си разбрал! Усмивка
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

4 deowin | 14.10.201318:46

Harry, забавно е умението, с което двулично лавираш между две полярно противоположни крайности - пълен морален нихилизъм (както в предния ти коментар), когато искаш да отречеш нечии чужди за теб ценности ("моралът не е абсолютен!"), и пълен морален абсолютизъм, когато искаш да наложиш своите ценности като неподлежащи на критика, абсолютни, неотносителни ("моите морални ценности са универсални!").
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 05.06.2011, 08:13

3 Едисон | 14.10.201318:41

Хари, що не идеш при талибаните да ти се зарадват традиционно отзад!
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

2 Harry | 13.10.201310:25

Каква наивност пред наглата реклама на едно момиче, предало народа и традициите си, в името на американизацията на страната си. Америка съсипа родината й, по нейна вина загинаха толкова много сънародници, естествено че ще опитват да я убият.

Глупаво по детски е да се мисли че само нашите ценности са добри и пакистанците трябва да изоставят своите традиции и да прегърнат нашите. Те си харесват начина на живот и се съпротивляват на насилственото им "модернизиране".

Кои сме ние че да ги съдим?
   

оценка

+2 -10

Регистриран на: 16.01.2013, 11:01

1 След час | 11.10.201310:54

Надявам се това момиче да стане пример не само за пакистанските младежи, но и за тези по цял свят. Смела и искрена. Малко са хората като нея. Поклон
   

оценка

+9 -3