Автобусна демокрация | webcafe.bg
Webcafe

Автобусна демокрация

Драго Симеонов
04.09.2013, 16:14 (обновена 11.09.2013, 08:02)
Автобуси

Снимка: © Vesti.bg

И най-ужасяващото е, че изобщо не се опитва да го скрие

Едва ли съществува друг обект, който по-красноречиво да символизира нивото на ментална зрялост у българската политическа класа от автобуса. В родния контекст това отдавна не е обикновено превозно средство, а важен фактор в движещите процеси на разбирането ни за демокрация.

С автобуси бяха докарани онези верни клакьори на правителството, които с гърди бранеха актуализацията на бюджета; и пак с автобуси ГЕРБ мобилизира симпатизантите си, за да резонира в тях риториката на лидера им. Не беше толкова далеч времето, когато автобуси подсигуряваха електоралната мощ на политическите търговци от ДПС.

Белият автобус от онази гореща юлска нощ се превърна в нарицателно за организационното слабоумие на властта, мобилизирала в своя защита провинциалната полиция, докарана също на свой ред с автобуси.

Нищо случайно няма в участието на рейсовете в обществените събития на България, независимо какво пише на предното им стъкло. Возенето и извозването станаха неизменна част от политическия арсенал и автобусите заеха мястото си в демонстрацията на демократична мощ, така както танковете имаха своята запазена роля в репресивната. И в двата случая става въпрос за една и съща мотивация.

По-апатичните, по-наивните или по-непаметливите не биха забелязали нищо странно в автобусите. Когато симпатизантите на една политическа сила желаят да я подкрепят на столичен терен, те използват средства за придвижване, подобно на футболните агитки, получаващи адреналинов прилив само в непосредствена близост до дразнителите си.

По-задружно, по-организирано, по-театрално и понякога по-евтино на общия фон на дългосрочните сметки. Правителството има своите привърженици и противници и извън жълтите павета и това всяка формация, претендираща за масовост, е длъжна да демонстрира. И именно в тази демонстрация е проблемът.

Защото в мисленето си родните лидери не са се променили особено от времената на Петър Младенов и неговия блян за налагане на воля с танкове. Ако алюзията ви е прекалена, нека споменем друг мотив на обществената масовока - тракторите; по-мекият вариант на тежката машинария в служба на политиката.

През 1990 текезесарката Руска Налбантова щеше да ги докара в защита на управляващите, двадесет и три години по-късно един друг майстор на кооперирането - Мирослав Найденов - беше готов да направи същото. Ето как между танка, трактора и автобуса има редица общи белези.

Те и трите са средства да се докара в столичния център, сърцето на политическата ни система, външни аргументи и така илюзорно да се покаже национален мащаб. Всъщност единственото, което се излага е ограниченото мислене на партийните кадровици и стадната подчиненост на зависимите от тях.

Да се върнем на рейсовете. От една страна те трябва да са израз на масовост, а от друга страна нищо друго не прави тази масовост по-нелепа от тях. Организацията им напомня същите механизми, с които политическата класа оцелява през изборите.

И най-ужасяващото е, че тя изобщо не се опитва да го скрие това или поне да имитира промяна. Възможността да организираш нещо с автобус продължава да е най-откровеният знак, че си политически активен. И същевременно най-ясният показател за идейната ти импотентност.

Oще: автобуси  бсп  герб  демокрация  дпс  полиция  правителство  протестиращи 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

7 peta_wawa | 06.09.201318:10

Вики # 1, между хумор и сатира има разлика, смешки няма, но пак е забавно - едно такова боде, но е смешно, ррийш ли Много щастлив ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

6 peta_wawa | 06.09.201315:52

Политическите пристрастия настрана, едно кафе в ръка, петък е, не е толкова трудно да се оцени по достойнство статията Усмивка. Не може да се отрече че в последните месеци има много мат'рял и Драго все по-сръчно си служи с литературните похвати омесва прекрасни фейлетончета в стил "Политическа зима", който е моя идеал без съмнение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.09.2013, 02:40

5 Victoria Konstantinova | 06.09.201301:45

Написаното от Драго, както винаги, е перфектно, точно и ... тъжно. А на

vickpayne препоръчвам "Уикенд". Там нещата са прости и смешни.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.06.2011, 16:40

4 Venko Grigorov | 06.09.201300:45

На някой умник тук да му е хрумвало, че в провинцията няма протести, не защото няма желаещи или смисъл, а защото хората не виждат смисъл от мирното протестиране срещу празни сгради??

Докато протеста не стане партиен и не ескалира промяна няма да има. Платените ще са платени, неплатените ще си танцуват протестирайки, а червената сволоч ще ни краде необезпокоявана.

Да се чудим ли защо толкова много всички наблягат на мирността и кротостта на протеста? Всеки ден мирен протест е един ден повече, в който партията БСП-ДПС извършва продмяна на кадрите в държавния апарат с верни другари и един ден в повече, в който се краде.

Лично аз искам кръв. Нали самите комундета заявиха преди години, че това е тяхната цена за сдаването на властта. Е аз искам тяхната кръв, техния живот и кръвта и живота на техните семейства и наследници.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

3 deowin | 05.09.201317:17

vickpayne, това, че ТИ не можеш лесно да проследиш мисълта на автора, че ТИ имаш затруднения при четене, че на ТЕБ ти е нужна хумореска или закачлива нотка, не означава, че това са проблеми на статията.
Означава, че ТИ имаш проблеми при четене и проследяване на мисъл, в която определена позиция е представена без лакърдийки и прочие евтини трикчета за привличане на вниманието на малоумници.
   

оценка

+6 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

2 Borracho | 05.09.201310:52

А можеха да го докарат в беемвета и мерцедеси. В България има най-много от тях на глава от населението (ако изключим Германия разбира се).
Аз ако бях анти или про щях да си искам да ме закарат с немска луксозна марка на протеста!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.06.2011, 20:23

1 vickpayne | 05.09.201309:15

Драго, надявам се не възразяваш срещу фамилиарното обръщение, абе човек не мога да разбера защо пишеш толкова извратено. Има резон в думите ти, статиите имат смисъл, но някак си не можеш да изразиш правилно мисълта си. Адски е тромава (мисълта) и е трудно да се чете. Може би ако малко разчупиш речта си и вкараш лек хумор в цялата работа ще ти се получи нещо.
   

оценка

+1 -7