Данъчният рай никога няма да умре | webcafe.bg
Webcafe

Данъчният рай няма да умре

Webcafe.bg, по NYT
01.04.2013, 18:10 (обновена 02.04.2013, 08:19)
Кипър

Снимка: © Getty Images

Кипър залязва, но други излизат на преден план

Обезкървен от тежко споразумение за финансова помощ, което забива кол в сърцето на твърде  голямата му финансова индустрия, Кипър сега е изправен пред допълнителен удар върху значимостта си като офшорно данъчно убежище. 

Лешоядите от конкурентните територии вече кръжат над острова

С потоп от имейли и телефонни обаждания в последните дни до адвокатите и счетоводителите в страната, които си изкарват прехраната с подпомагане на богати жители на Русия и други държави, конкурентите в алтернативните финансови центрове в Европа и цял свят изтъкват собствените си умения да поддържат предоставените им пари скрити и добре защитени.

"Информирани сме за икономическите проблеми, пред които е изправен Кипър в момента," гласи едно такова съобщение от юридическа фирма в Малта - също членка на еврозоната. "Бихме желали да ви предложим да обмислите друг терен за действие: предлагане на корпоративно релокиране в Малта," продължава бизнес офертата, изтъкваща ниските данъци в Малта и "гъвкавия, но устойчив режим" на финансови услуги.

Подобни непоискани оферти идват от добре известни данъчни убежища като Швейцария, Люксембург и Каймановите острови, както и от куп други места, включително Дубай и Сингапур. Дори северната част на Кипър, контролирана от кипърски турци, се присъедини към истерията, популяризирайки собствените си банки като "стабилна алтернатива" на тези, управлявани от кипърски гърци в обхванатата от кризата южна част на разделения остров.

Кипър си е изградил огромна инфраструктура от адвокати, счетоводители и други професионалисти, специализирали се в изкуството на избягването на данъци


Фирменият регистър на страната включва 320 000 компании - потресаващо голям брой за страна със само 860 000 жители. Повечето от тях са само "кухи черупки", създадени за чуждестранни компании и богати хора, търсещи начин да избегнат плащането на данъци.

"Хвърлиха ни на вълците, а сега вълците реагират," коментира Николас Пападопулос, ръководител на комисията по финансови и бюджетни въпроси в кипърския парламент. Силно критичен към споразумението за финансова помощ, което заставя Кипър да свие драстично банковата си и финансова индустрия и да обремени с най-големи загуби най-големите вложители в банките, Пападопулос казва, че ЕС "наказа цяла страна, само за да засегне руснаците."

Въпреки че новите регулации в Кипър правят невъзможно преместването на капитали на други места - поне за момента, конкурентните данъчни убежища все пак са твърдо решени да привлекат чуждестранните компании, регистрирани в Кипър и с намерение да се преместят другаде.

Кипър от десетилетия разчита основно на бизнеса с финансови услуги


Набегът от конкурентите може да предизвика сериозни икономически проблеми, докато Кипър се опитва да се удържи на повърхността с финансова индустрия, в която са заети десетки хиляди души.

Кипърската безработица, достигнала 15%, се очаква да нарасне, когато финансовият сектор и цялата икономика се свият, утежнявайки кризата, която спешната помощ трябваше да преодолее.

Наравно с флотата, финансовата индустрия е особено важна в Лимасол - пристанищен град, популярен сред търсещите слънцето и удобно място да вложат парите си богати руснаци.

Макар че Кипър е относително малък играч в глобалната мрежа на офшорни финансови центрове, той е превърнал избягващите данъците чужденци в основен фундамент на икономиката си. Малкият слънчев остров, чийто основен източник на доходи някога е бил добивът на картофи, преминава към концентриран около финансите модел, след като турците поемат контрола над северната част на острова през 1974 г.

Кипър и конкурентите му мразят да бъдат наричани "данъчни убежища" и предпочитат определението "офшорни финансови центрове," но това не пречи на лешоядите около трупа на Кипър да развяват като знаме способностите си да удържат парите извън досега на данъчните.

Швейцарската компания Gonthier Group вече разпрати имейли до кипърски фирми, работещи с чужденци, предлагайки им да убеждават клиентите си да се преориентират към швейцарска алтернатива, а именно инвестиционна "компания, почти неизвестна, некласифицирана като банкова сметка или тръст и поради това не попада във фокуса на вниманието на националните фискални власти."

Тили Гонтиер, директор на базираната в Монтрьо компания, казва, че офертата й "по никакъв начин не е била" покана за избягване на данъци, а само оферта за надеждна алтернатива на кипърските инвестиционни компании. Тя отрича да има желание да навреди на кипърския бизнес със финансови услуги.

"Всъщност се опитваме да им помогнем," казва Гонтиер. "В момента имат много неудовлетворени клиенти." Тя уточнява, че никой в Кипър все още не е приел предложението й, но добавя: "Такива неща не се случват особено бързо. Необходимо е време."

Николас Пападопулос от парламентарната комисия по финансови въпроси казва, че не недоволства от опитите на конкурентите на други места да примамят клиентите, засегнати от проблемите на неговата страна. "Това е игра с нулева печалба," коментира той.

И Пападопулос, като повечето кипърци се оплаква, че Кипър нечестно е посочен от ЕС като единствено убежище за сенчести капитали, докато други членки на еврозоната осигуряват на практика същите услуги.

"Правили сме грешки, да, но целият смисъл на търсенето на помощ от Европейския съюз беше да получим справедливо отношение," казва той, визирайки искането на Кипър за 10 млрд. евро помощ от европейските си партньори и МВФ.

Основното искане в пакета за помощ, обявен преди седмица в Брюксел, е Кипър да ликвидира доминирания си от финансите икономически модел


Кипърските банки от години пируваха с депозити от чужбина, особено от Русия, и раздаваха заеми с такива темпове, че банковият сектор реално се разрасна в мащаби, по-големи от самата икономика.

Общите активи на банките - сега основно заеми с несигурна стойност - понастоящем са осем пъти повече от брутния вътрешен продукт на страната.

Този дисбаланс обаче не е с нищо по-лош от този в Малта, където банковият сектор превъзхожда БВП на страната цели осем пъти. И положението е много по-сериозно в Люксембург, където банковите активи са над 22 пъти стойността на БВП. И Малта, и Люксембург - и двете членки на ЕС, преди дни  шумно настояваха, че са много по-различни от Кипър, докато компаниите им за финансови услуги бързаха да привлекат клиентите на малкия остров.

Oще: банки  данъци  данъчни убежища  еврозона  кипър  криза  люксембург  малта  офшорни зони  помощ  състояние 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

3 dedogo6 | 03.04.201316:46

Ти там ли работиш?Или си работил?
Ако не си , не ти искам мнението.А ако си работил, на такива като мен и теб няма да дадат 2-3000.А 7-800.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2011, 14:37

2 Ghost_Preacher | 03.04.201309:31

Заплатите в Кипър не са по 2-3000 евро.Който ти е казал това те е излъгал.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

1 dedogo6 | 02.04.201311:06

И тия се наиграха като гърците... Чуди се
Само че, докато гърците имат някаква икономика (във физическия смисъл) , то тия нямат, и разчитат само на финансовия си сектор..
Е да де ,ама той умря.
Да ги видим сега как ще взимат по 2-3000 евро заплати и пенсии.Те ги поизлъгаха ,че няма да ги пипали заплатите ,но днес прочетох други работи, и май май не е точно така...
   

оценка

+0 -0