Афганистан се готви за нова кървава вълна | webcafe.bg
Webcafe

Афганистан се готви за нова кървава вълна

Webcafe.bg, по The Global Post
24.02.2013, 20:06 (обновена 28.02.2013, 12:15)
Афганистанец

Снимка: © Getty Images

Има ли мир и живот след поредната окупация

Кошмарният сценарий Афганистан да влезе в нов период на етническо насилие след изтеглянето на НАТО вече е станал реалност в южната провинция Урузган.

Там отрядът на Абдул Хаким Шуджаее преднамерено руши къщи, изнасилва жени и избива цивилни. Правителството е издало заповед за ареста му, но командирът все още е на свобода. В така ситуация бяха големи райони от страната след като съветската армия напусна Афганистан и племенните водачи си поделиха териториите.

Според представители на местните власти в Урузган, кръвожадният командир от три години действа с американска помощ. САЩ отричат. За самият Шуджаее се знае твърде малко отвъд това, че е етнически хазар и повечето му жертви са пущуни.

Изтеглянето на НАТО трябва да приключи в края на 2014 г. - месеци след следващите президентски избори в Афганистан. Хиляди чуждестранни войници вече напуснаха страната и 34 000 американски военнослужещи ще ги последват през следващата година. Стотици бази бяха затворени или предадени на афганистанските сили за сигурност.

Сега всички гледат към живота след окупацията. За някои от най-влиятелните афганистански лидери, това е свързано и с подготовка за нови сблъсъци и разчистване на стари сметки.

През 90-те имаше период на остри политически противопоставяния, които често стигаха и до насилие. Първо победилите СССР муджахидини започнаха буквално да воюват помежду си за надмощие. Загинаха десетки хиляди хора.

Когато в последствие от пущунските южни провинции се появиха талибаните, срещу тях се изправиха фракциите, които формираха Северния съюз.

На този фон се оформя картината в Афганистан след НАТО. Случаят с Шуджаее е само един малък пример за етническото напрежение и проблемите в селските райони, където правителството няма почти никакъв контрол.

Към момента е ясно, че бунтовниците, местните лидери и новоизпечените политици ще се опитат да запълнят пространството, освободено от западните сили. Така Афганистан ще се върна в положението, в което е бил цяло десетилетие преди американската инвазия.

Мохамад Хаким Назари Паряни е редактор на Мандегар - вестник, свързан със Северния съюз. Според него движението е пристъпило към пълна мобилизация заради опасността преговорите с талибаните да доведат до връщането им на власт.

"Даже един много малък сигнал би довел да избухването на гражданска война. Всички хора са въоръжени и чакат заповед. Надявам се след 2014 г. да няма никакви сделки с талибаните", посочва той.

Най-известният лидер на Северния съюз беше Ахмад Шах Масуд. Той беше убит при атентат през 2001 г., а през следващите години загинаха и други от командирите на организацията. Други продължават да са големи имена на политическата сцена в Афганистан.

Един от тях е Мохмад Исмаил Кхан, министърът на енергетиката и водите, който. През ноември 2012 г. той нарече войниците на НАТО "госпожици" и обяви, че бивши муджахини са започнали сформирането на нови военни подразделения за защита на страната.

Дали тези изказвания се базират на действителна загриженост за страната или са израз на собствени интереси - този въпрос е ключов за бъдещето на Афганистан.

Съюзите в Афганистан не са трайни и след разпада им често следва насилие, което се отразява и на политическата сцена. Така, например, Мохамад Акбар Бои някога бил съюзник с бруталния узбекски командир Абдул Рашид Достум, но след това двамата се скарали.

Сега Бои не крие, че се моли на Аллах някои от лидерите на Северния съюз да се споминат възможно най-скоро. "САЩ даже и да стоят 1000 години на тази земя и да изхарчат трилиони долари, няма да спечелят войната", категоричен е той.

Някои от US войниците ще останат в Афганистан и след 2014 г. - като съветници и инструктори, както и за изпълнение на задачи срещу "Ал Кайда". Все още не е уточнен размерът на този контингент.

Хади Халил Дара-и-Суфи от една от шиитските партии в Афганистан коментира лаконично: "Когато талибаните видят, че са победили НАТО - най-голямата сила в света, те ще поискат да управляват страната. Това е голяма опасност".

Oще: афганистан  войски  нато  племена  рейнджъри 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.