На море без ток: Държавно програмиран форсмажор | webcafe.bg
Webcafe

На море без ток: Държавно програмиран форсмажор

Ясен Бояджиев , Дойче веле
23.08.2010, 18:07 (обновена 24.08.2010, 14:17)
трайчо трайков

Снимка: © БГНЕС

Милионите за инвестици на НЕК са изтекли в мегаавантюри, казва икономическият министър Трайчо Трайков. Има предвид АЕЦ "Белене" и "Цанков камък", но не ги назовава поименно. Ние всички се сещаме...

Юлската авария, оставила без ток за повече от ден десетки хиляди по Черноморието, бе последвана през август от серия по-малки аварии и режим на тока. За причините и отговорностите е анализът на Ясен Бояджиев, излъчен по радио Дойче веле.

За да се избегнат евентуалните искове за обезщетение, събитията бяха определени като форсмажор. Тоест, обективни, непреодолими, непрогнозируеми, непредотвратими и независещи от замесените лица и институции обстоятелства.

Така вината и отговорността отидоха най-напред при влажния, ветровит и ерозиращ металите морски климат. После при неизвестни злосторници, по чиито неоткриваеми следи се впуснаха тайните служби. След това вината бе приписана на невижданите жеги, неразумното потребление, презастрояването.

Алчният чуждестранен частник

И накрая, както можеше да се очаква - на електроразпределителното дружество краен доставчик на ток до потребителите. Удобен "виновник", набеден още пролетта от премиера Бойко Борисов, че мами с инвестициите и надува цените, и заплашен с одържавяване. Обвиненията не се потвърдиха, но образът на алчния чуждестранен частник си остана.

Този път той се оказа виновен, че е спазвал задължението си по закон, като е пускал ток на безбройните нови хотели, покрили като природно бедствие брега с благословията на държавата. Тези обяснения разчитат на неосведомеността на публиката и пропускат някои съществени факти.

Премълчаването е злато!

Първо, всички проблеми възникнаха не в мрежата на електроразпределителното дружество, а единствено и само в тази част от пътя на тока, която е собственост и отговорност на държавната Национална електрическа компания, по-известна като НЕК.

След това - неблагоприятното стечение на обстоятелствата точно в този момент е може би случайно и непреодолимо, но отдавна е било прогнозируемо, зависещо от волята на замесените и затова - предотвратимо. Защото, както се оказа, електропроводите на НЕК в този, както вероятно и в много други райони на България, са на преклонна за подобни съоръжения възраст. Освен обаче, че са недопустимо остарели и амортизирани, те са и недостатъчни.

"Мегаавантюри", финансирани с измама

По думите на самия директор на компанията Красимир Първанов, „през последните години не е построен нито километър нова мрежа, инвестиционните разходи за ремонт и поддръжка на преносната мрежа са били насочвани към АЕЦ „Белене" и „Цанков камък"". „Къде са стотиците милиони, заделени за инвестиция в тази мрежа", реторично пита директорът. „Милионите са изтекли в мегаавантюрите ни", обяснява министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

За да е съвсем ясно, да го кажем и инак. Под формата на фиктивни разходи за поддръжка на мрежата тези милиони са били включени в цената на тока. Тоест, взети са от всички нас с измама, извършена по нареждане и с мълчаливото съгласие на държавата с цел да се финансират нейните „мегаавантюри".

„Както нашите клиенти, така и ние вече сме забравили тази грозна авария и гледаме напред. Нашите клиенти, обществото не ги интересува кой не си е свършил работата", успокоява ни с вярата си в бъдещето директорът на държавната компания.

За информация на досегашните и потенциалните бъдещи жертви на „грозни аварии", които все пак не са забравили и се интересуват, отговорността е на държавата, години наред подготвяла и програмирала неблагоприятните „форсмажорни" обстоятелства.

Oще: авария  аец белене  държава  инвестиции  море  мрежа  нек  ток  цанков камък 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.08.2010, 11:34

1 Боби Бойчев | 24.08.201012:05

В историята на световната икономика има безкрайно много примери за вредата от монопола на чужди корпоративни интереси. Алчноста и стремежа на служителите на големите компании, на всяка цена да постигнат успехи в служебните си ангажименти, за да увеличат шансовете си за по добра и по добре ремунерирана кариера- което е нормално за една среда с нормални и изградени традиции и строги правила, но в Българската действителност съчетано с генетично обремененото духовно наследство... уви, неприложимо.
Големите корпорации имат и строги нормативи, писани и приети за да обслужват изцяло интересите на съшите. Лишени донякъде дори от необходимия социален аспект и общоприетия морал и професионална етика. А сега си представете как ние, българите тълкуваме и спазваме нашите собствени правила и закони. Приложете познанията си на фона на една чужда компания, която ви е работодател и строгата рамка на поведение вътре в нея. Разрушителния стремеж за кариеризъм и лично облагодетелстване( типични за нашия съвременен сънародник) и си представете как се интерпретират (през увеличително стъкло) и мултиплицират същите тези нормативи. А да пренебрегмен ли и желанието на повечето от нас да сме незаменими? А значими? Това ражда бюрокрацията и бягството от лична отговорност. Лишава ни от човешки аспект и право на лично мнение. Ето и пример:
Семейство с малко дете на 3 месеца, неплатена сметка за ток за един месец и закъснение с 10 дни. Тока е спрян, независимо от хуманния аспект на случая и дори незаконното изключване и въпреки предупреждението към служителите, че се касае за бебе на три месеца. Същия вариант с 80 годишна старица прикрепена към медицинска апаратура. неплатен ток за един месец и закъснение с 8 дни. Заповедта идва от Пловдив е извинението на служителите. Ако не прекъснем тока ще ни уволнят. Роботи, притиснати от тежките и безпошадни правила на един монополист, чужд и приличащ по скоро на агресор, отколкото на инвеститор с добри намерения.
Друг пример:
ЕВН прекъсват тока на цял квартал поради някаква повреда... търговци губят от оборота си поради невъзможност да изпълняват функциите си. Нанасят се косвено вреди на бизнеса и на личните удобства на хората. Изгарят уреди, за които хората дори не се оплакват поради тромавата процедура и изумителната бюрокрация. Няма обезщетение. А компанията е безпощадна към "нередовните" нарушители и в същото време необяснимо толерантна към ромската недобросъвестност.
Хуманност е необходима във всяка дейност изискваща човешки фактор, но явно в корпорациите монополисти той не съществува, ако не е борсов индекс или премии за добре свършена работа.
Искате ли извлечение от сметка:
113 лв консумирана енергия
52 лв за пренос по мрежата --това пък какво е?
Веднъж плащаме електроинергията, след това плащаме и жиците (на лизинг), да оставим ддс-то и натоварването на сметките с почти 80% допълнителни товари. А каква е релната стойност- можем само да гадаем?
Можем да посочим хиляди такива примери... но те ще останат само няколко думи нахвърляни в пространството без последствия. Остава ни само онзи сетен вик на бепомощност о отчаяние:
"Прости им Господи, те не знаят какво правят"
   

оценка

+0 -0