Екологично за Реформаторския блок | webcafe.bg
Webcafe

Екологично за Реформаторския блок

Мартин Табаков
16.09.2013, 10:33 (обновена 17.09.2013, 06:59)
Реформаторски блок

Реформаторският блок ще решава кои партии да включва и с кои да се коалира чрез Граждански съвет

На този етап, с оглед на случващите се обединителни процеси, от субектите в дясно най-голямо внимание провокира Реформаторският блок. Разбира се, там, където има политически активизъм, то няма как той да бъде само и единствено изключително добър или непременно лош. Политиката на едрите и чистите категории в България приключи.

Сънародниците ни разбират, че черно-бялата дихотомия е подходяща за приказния свят. Времето на Шарл Перо и Ханс Кристиан Андерсен обаче, които развиха художествени герои с конкретно добри и конкретно лоши „CV-та", приключи. Живеем в творческата ситуация на Джордж Мартин, където художествените образи са ... „сложни".

Моите най-искрени уважения към Палечка. Убеден съм, че ще стане перфектна дама, ако не попадне в Студентски град. Единственият ѝ минус е обаче, че не съществува.

По подобен начин ситуацията в Реформаторския блок също изглежда сложна. Понеже там има достатъчно „кухи" партии и такава, която не отговаря на идеологическия профил на създаващата се коалиция.

Зелените не са принципно леви?

Защото, докато ПП „Зелените" останe в състава на Реформаторския блок, последният ще бъде нещо подобно на политическа приказка, в която, редом до принца и принцесата, ще върви и цяла кохорта анимационни герои и антропологични деривации.

Основният сюжетен (а не организационен) проблем на Реформаторския блок е именно наличието на ПП „Зелените" в него. Защо?

Поглеждайки към беглия постсоциалистически период на промени, виждаме, че именно десницата е била с реформаторски дискурс. Сетете се за Иван Костов. После помислете пак и ще се сетите същото. Съответно, доколкото ги е имало реформите в България, то те са дело на десницата.

Уверен съм, че дясното и реформата тепърва трябва да бъдат ДНК-то на българската десница. Затова, който говори за Реформаторски блок, всъщност има предвид десницата.

На този фон не се наемам да квалифицирам идеологическия дискурс на ПП „Зелените", защото, преди ние да го правим, е редно те самите да го сторят. Наместо това, доколкото изобщо изплуват в публичното пространство, чуваме техните уверения, че не били нито леви, нито десни.

Това, което обаче е въпрос преди всичко на фактология, а не на субективна интерпретация, е политическата и документална следа, която остава зад гърбовете ни, когато се обърнем. А какво виждат българските Зелени, когато погледнат назад?

Зелените партии в Европа са част от идеологическа преформулировка на континенталната и островна левица. много преди да се срути окончателно Съветският съюз, левицата в Западна Европа вече реорганизира ценностния си профил.

На тежката, идеологически индоктринирана левица, вече се гледа като на демоде, която, именно поради своята „тромавост", започва да губи appeal. Тъкмо напротив, през 70-те и 80-те в континенталните хоризонти на европейското ляво се потърси „разчупване" и „разкрепостяване" на ценностния порядък, с голяма доза жанрова еклектика. Но врагът си остана същият: капитализмът и свободния пазар.

Срещу тях - наместо етатизъм, новата модификация на левицата извади като аргумент природата. Старите леви ни уверяваха, че капитализмът е вреден за човека. Новите леви - че капитализмът е вреден за природата.

А защитата на абортите, легализацията на леките наркотици, еднополовите бракове и поселищната микро децентрализация с анархичен привкус са по-скоро допълнителни аргументи за тяхната причудливост, отколкото за сериозна политическа визитка.

Естествено, би било нелепо да екстраполираме подобни заключения спрямо българския случай на „екополитиката". Това би означавало, че видимо надценяваме уличния ентусиазъм на българските зелени. Те едва ли си дават сметка, че са една семпла еманация на общите тенденции в европейската левица.

От френската „Europe Ecology - The Greens", през немските им колеги ‘Alliance '90/The Greens" - зелените на континента официално са в център-лявото политическо пространство. А на практика те се оказват удобен инкубатор за парламентарна подкрепа за управляващите левичари. В Германия, в кабинетите на Социалдемократическата партия до 2005 г., във Франция - в настоящото правителство на Френската социалистическа партия.

Имат ли зелените място при сините?

Споменавам тези два случая, понеже те са с най-значими електорални следи. Иначе екзотиката в левичарския дискурс на зелените става още по-любопитна, ако насочим вниманието си, например, към италианската „Федерация на зелените", които се определят като „еко-социалисти" и „анти-глобалисти".

Българският случай не изглежда по-различен от общата рецепта на новото ляво. Поглеждайки програмата на ПП „Зелените", виждаме желание за облагане на високите доходи с прогресивен данък, за повишаване данъка печалба при висока такава, за вкарване на капитала от държавните предприятия в Сребърния фонд и т.н. Любопитност буди и талантът им да гарнират шумните протести срещу „Витоша ски" с кротката тишина спрямо „Каолин".

Но това не е техен проблем. За всеки приказен герой си има поне един абзац в приказката, в който той може да бъде денем социалист, а нощем - анархист.

Това е проблем за Реформаторския блок. Този коалиционен формат трябва сам да избере дали ще участва в друга приказка, която легитимира и трасира пътя към институциите на новото левичарство в българския политически контекст. Екологично чистите думи за българската десница никога няма да бъдат излишни.

Но в политиката, както и в съвременните художествени сюжети, както казах, нещата са по-сложни от това да бъдат непременно лоши или непременно добри. В политиката обаче, за разлика от приказките, какво се случва накрая зависи не от автора, а от четящата аудитория.

Ще ми се да вярвам, че четящият човек е референция към аудиторията на Реформаторския блок. Но това, което трябва да направят авторите му, е да не подценяват вкусовите особености на своите читатели. Бестселърът е добре прочетената книга, а не добре написаната.

Oще: десница  дсб  зелени  реформаторски блок  сдс 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.06.2012, 00:23

14 чарли | 03.10.201323:21

Boicho Boichev | 16.09.201313:53
"Тепърва в Бг трябва да се роди дясна и консервативна партия, с всички атрибути на дясното и консерветивното- да уважава иснституциите и църквата,а не_ да се търкаля по площадите, да напуска парламента и да псува владиците.Партия на заможните хора , а не на лумпенията и измислената интелегенция"....

Ха,ха,ха...Есть такая партия,ама си я проспал.И институциите си уважава,защото са нейни хора и църквата си уважава, защото пак си е нейна.Партия на заможните,защото държавата си е била нейна по условие и кой ,ако не те ...Ама хората не ги искат.Е в това е проблема. И затова други са лошите, плюят по кой къде сварят, злобеят ако не е от котилото им, камо ли да е нещо ново от рода на РБ или нещо друго.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.03.2012, 15:57

13 Шебек Хасан | 17.09.201316:31

От статията стана ясно, че "Реформаторския блок" се състои от приказни и анимационни герои. Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.01.2013, 11:01

12 След час | 17.09.201310:03

Реаниматорският блок пълни с въздух балончето... Съвсем скоро ще се пукне и ще излезе гнус и плява... Какви са тези "зелени"? Тези, които едва събраха 0.4% от гласовете на българите на миналите избори. Тези, които щяха да броят делфините за 3 млн. лв., тези които си трайкат за Пампорово и сечта там. Тези, които не направиха нищо за застрояването на морето. Най-грозно е именно това - че се представят като защитници на природата, а са едни гнусни продажници.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.10.2012, 14:21

11 Boika Borisova | 16.09.201321:12

БСП само може да си мечтае за "раданкъневци", както казва Бойчо. Тяхната проста кюстендилска хрущялка обикаля ежедневно телевизиите с речник от 100 думи, които да ословесят единствената й "мисла".
А статията е много интелигентно написана, но не съм съгласна, че трябва да има разединение в РБ. Щом Зелените са се позиционирали сами там, следва да има причина.
Гусин Бойчо, в България не може да има "истинска" консерваторска партия /от тип републиканска в САЩ/, поради простата причина, че в България няма развита икономика и едър бизнес. И още като ни поуправлява БСП,ще станем Мумбай.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

10 deowin | 16.09.201319:31

Зелените в БГ са зелени, защото не са узрели.
Това е и причината за неяснотите в политическите им пристрастия.
Не може да си политическа партия без да си обмислил добре последствията от позициите си за нещата, които са важни за теб (природата, например), и да не стоиш твърдо и отговорно зад тях.
Нашите Зелени или нямат хал хабер за тези последствия (по-добрият вариант), което ги прави политически незрели, или нямат сила/не им е изгодно да застанат твърдо зад тях, и се лутат наляво-надясно (по-лошият вариант), което ги прави безотговорни.
От моя гледна точка, незрели или безотговорни, Зелените в сегашния си образ нямат място в българската политика.
Грижа ме е за природата и би ми се искало да има силна, разумна, жизнеспособна партия, в чиито ценности природата да е на челно място, но ПП Зелените не е такава.
Засега.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 27.11.2012, 16:27

9 Прокопи | 16.09.201316:29

Тези на следващите избори ако не станат поне втора политическа сила могат спокойно да отидат и да се гръмнат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

8 Pavur Pezev | 16.09.201315:46

Деформаторско-дефлораторския блок.Комуняга,милиционер,комуняга-милиционер...Красота...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.04.2012, 15:51

7 Misho Maslarski | 16.09.201315:20

ПЪЛНА ГЛУПОСТ Е ТАЗИ СТАТИЯ И СПОРЕД МЕН Е ПЛАТЕНА ОТ КОМУНИСТИТЕ И ГЕРБ. ДОКАЗАТЕСТВОТО Е ВЕчНИЯ ПРИНЦИП НА ВЛАСТТА-РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

6 Borracho | 16.09.201314:03

Ех, да беше жив Луканов, че да направи една още една дясна партия, напълно както Бойчо я описа!
Нали така, Бойча?
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

5 Boicho Boichev | 16.09.201313:53

Тепърва в Бг трябва да се роди дясна и консервативна партия, с всички атрибути на дясното и консерветивното- да уважава иснституциите и църквата,а не_ да се търкаля по площадите, да напуска парламента и да псува владиците.Партия на заможните хора , а не на лумпенията и измислената интелегенция.
На богатите и улегналите а не на изцъклените сектанти от сорта "раданкъневци".Такава партия трябва да не допуска да бъде отъждествявана нито с викащите по площадите, щото това си е хулиганство и ултралевичарство парекселанс,нито със седесарските сектанти, нито със старите разбойници от иванкостовски тип.
   

оценка

+1 -2