Кубчето на Рубик: най-добрата главоблъсканица в историята | webcafe.bg
Webcafe

Най-добрата главоблъсканица в историята

Lifecafe.bg, по BBC
07.04.2014, 18:51 (обновена 12.04.2014, 08:41)

1 от 3 снимки Назад Напред

рубик

Отличителната черта на куба е лесният начин, по който квадратчетата се движат помежду си, както и по всичките шест страни.

Направите си следния интересен експеримент: без да кажете и дума, подайте на хора на всякаква възраст, по цял свят, Кубчето на Рубик. И без инструкции, повечето ще са наясно със задачата: трябва да се нареди всяка една страна, съставена от девет местещи се „квадратчета", в еднакъв цвят: бял, червен, син, оранжев, зелен и жълт.

На пръв поглед изглежда лесно, но от 1980 година насам, този пластмасов куб е затруднил милиони хора. Някои бързо се отказват от всякакви опити, други упорито не престават да се борят с тази сложна, триизмерна математическа главоблъсканица. Има и такива, които просто в един момент се уморяват, разлепват лепенките и се опитват да ги залепят по цветове.

Не една и две международни любителски групи си поставят за цел да подобрят световния рекорд за скорост на редене на Кубчето на Рубик. Настоящият рекорд с време от 5.55 секунди беше поставен миналата година от 16-годишния Матс Фолк в Холандия.

Подреждането за скорост е сред най-разпространените състезания, свързани с куба, но далеч не и единственото. През 2012 Фахри Райхан, индонезийски ученик, нарежда куба с краката си за 27.93 секуди! Рекордът за редене с една ръка (9.03 секуди) принадлежи на 18-годишния австралиец Феликс Земдегс.

Всички тези постижения могат да бъдат видени на запис в YouTube. Интересът към Рубик показва, че подобно на настолни игри като шаха, таблата и доминото, кубчето все още е запазило привлекателността и мистиката си, дори и в ерата на сложните компютърни игри и цифрови технологии.

С продадени повече от 400 млн. бройки към днешна дата по света, шестостенната играчка остава една от най-популярните главоблъсканици на всички времена.

Понякога да си ръб е забавно

Отличителната черта на куба е лесният начин, по който квадратчетата се движат помежду си, както и по всичките шест страни. Оформянето и изпипването на този скрит механизъм се дължи на унгареца Ерньо Рубик.

През 1974 година, докато работи в отдела за вътрешен дизайн на Академията за приложни изкуства в Будапеща, трийсетгодишният архитект, творец и учен създава така наречения "Магически куб". Три години по-късно, този ранен вариант на кубчето, което тогава е с два пъти по-голям размер от сега, е пуснато в продажба в Унгария.

Заради търговските ограничения, налагани на частните фирми в комунистическата страна, тогава изглежда, че ще бъдат продадени само няколко екземпляра от това интелигентно и запленяващо изобретение.

Тази изключителна история на унгарската играчка обаче се превръща в чудо

В началото на 80-те Тибор Лаци, роден в Унгария немски бизнесмен и любител математик, занася "Магическия куб" на панаира на играчките в Нюрнберг. Лаци е силно впечатлен от главоблъсканицата и се договаря да се срещне с Рубик в Будапеща преди пътуването до Нюрнберг.

"Когато Рубик влезе в стаята", казва той, "ми се прииска веднага да му дам някакви пари. Изглеждаше като просяк. Беше ужасно облечен и имаше евтина унгарска цигара в уста. Но знаех, че стоя пред гений".

Сред хората, на които Лаци показва "Магическия куб" в Нюрнберг, е и Том Кремер, роден в Трансилвания изобретател, който убеждава американската фирма Ideal Toys да инвестира в милион усъвършенствани "магически кубове" за световния пазар. Инстинктите и на Лаци, и на Кремер са правилни - преименуваната на "Кубче на Рубик" играчка се продава като топъл хляб и скоро прави Ерньо Рубик най-богатия унгарец в комунистически времена.

Кубът превзема цялото земно кълбо

Изведнъж кубчето на Рубик се озовава навсякъде. То е феномен: и играчка, и дизайнерски предмет, и обект на световен интерес. От 1980 година насам, кубчето се появява във всякакви филми - от "Невероятният Спайдърмен" и "Да бъдеш Джон Малкович" до "Механикът" и "WALL-E".

Днес Ерньо Рубик притежава собствено студио за дизайн в Будапеща, което изобретява и произвежда игри и мебели. Също така той ръководи и собствена фондация, която подпомага млади унгарски изобретатели и дизайнери.

Междувременно глобалната общност на бързо нареждащите кубчето е готова на всичко, за да постига нови рекорди с тази увлекателна играчка: например подреждане на кубчето с най-малко възможни ходове, със завързани очи, или дори под вода на един дъх. Всичко това определено е въпрос не само на изобретателност и математика, но и на увлекателно шоу... и донякъде на неугасваща магия.

Oще: игра  играчка  кубчето на рубик  рубик 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.