По пътищата на Европа | webcafe.bg
Webcafe

По пътищата на Европа

Мария Мая Славкова-Алдин, Аахен, Германия
09.08.2013, 12:54 (обновена 10.08.2013, 16:51)
лалета

Снимка: © boredpanda.com

Гледката в Холандия е невероятна - зелени, широки ливади, с черно-бели крави и овце, лалета, а над тях гордо извисени и въртящи се огромни ветрогенератори

Вчера бях в Холандия.
Пак. Отново.

Не зная колко пъти съм посещавала тази малка европейска страна с равна и ниска земя, която не може да се сравнява по красота с красотата на нашия Балкан. Не може да се сравнява с красивите високи Рила и Пирин, с гордата Стара планина и със златните жита на Добруджа.

В Холандия няма розова долина, но има килими от лалета; няма ги и тихите, дълбоки Родопи, с китните селца и гъстите гори. С боровите си гори може да се сравнява само Норвегия. Да, в Холандия много често е мъгливо и не толкова приветливо; но само на пръв поглед.

Защото, пътувайки по широките магистрали, които в повечето случаи са три пъти по-широки от тези в Германия, (а който е пътувал с кола през Германия до Амстердам е забелязал това), се вторачваш в широките поляни пред фермерските къщи, и не можеш да откъснеш поглед от стадата овце, които пасат нашир и надлъж, необезпокоявани от шума на автомобили и камиони.

Гледката е невероятна - зелени, широки ливади, с черно-бели крави и овце, а над тях гордо извисени и въртящи се огромни ветрогенератори. Красивите дворове на фермерите изобилстват с алеи с дръвчета и разноцветни растения; в конюшните в близост подскачат лъскави кончета и кобилки, а в малките плитки езерца гордо плуват красиви лебеди и бели патици с оранжеви човки.

Поглеждам надясно, поглеждам наляво, а навсякъде се белеят малки агънца или шарени крави, полегнали на зелената морава. Покрай магистралите се извисяват високите сгради на "Порше", "Дънлоп" или "Нокиа".

Крайпътните мотели, с красива и раздвижена архитектура, а също и много хотели в индустриалните зони, са малки кътчета за отмора и почивка по пътя към голямия град. Големите сгради са оживени с пъстри цветя и изкусно подрязани храстчета, а слънцето, озаряващо стъклените витрини по етажите на тези здания, заслепява погледа ми с блясък и чистота.

Денят е светъл, ярък и топъл - за очите и душата на пътника, минал по европейския път.

Но не това ме впечатли този път. Тези пейзажи за всеки европеец са нещо ежедневно и добре познато. Впечатли ме изрядната велоалея в индустриалната зона на едно малко населено място близо до Тилбург. Впечатли ме дори бялата маркировка върху тази керемиденочервена пътечка за велосипедисти - с ниско окосена трева и млади дръвчета, засадени край нея.

Впечатли ме красивата ниска стена от напластени каменни отломки, увити в дантелена мрежа, която служи за ограда между фирмените офиси и тротоара за пешоходци. Красивите тъмнозелени чимшири, строени в редици, оживяваха тихите улици между сградите и широките паркинги. Впечатли ме не само тази прецизност. Впечатли ме най-вече меракът на хората в тази страна.

Гледам и си мисля. Гледам - и ми става мъчно. Гледам - и ме хваща яд. Гледам и ми става тежко. Гледам, и не зная отговора на въпросите. Защо тези хора го могат, а ние не го можем? Защо тези хора имат очи за красивото, а ние - не? Защо тези холандци имат усет за приятното, а ние - не?

Защо този народ има чувство за отговорност (към себе си и другите), а ние...?! С какво са те по-добри от нас? С какво ни превъзхождат и какво ни куца на нас българите, че не сме в състояние да ги стигнем.

Може би някой ще каже, че "западняците", видите ли, са "задръстеняци"; че имат ниска обща култура; че не правят разлика между Румъния и България, и не знаят много други неща. Може би. Но не всички.

Най-малкото, което не трябва да забравяме, е това, че холандците са били векове наред колонизатори във всички краища на света и имат все пак представа къде са Балканите. А българинът? Да, той е любознателен, интелигентен и е "майстор по всичко"! Да, той знае от всичко по-малко, и от нищо напълно - най-вече.

На нас нищо не ни куца... защото явно у нас и на нас всичко е ампутирано. Ако на човек нещо му куца, или както се казва - има handicap, то тогава той го компенсира с друго. Но когато човекът е душевно ампутиран, то тогава е жив труп. А на какво е способен такъв човек?

Това е отговорът на въпросите, които винаги съм си задавала и на които съм търсила отговор. Може би този отговор е неприемлив за други. Но за мен е разбираем, защото е логичен. Как иначе би било възможно една такава красива и богата (наистина е такава!) страна като България, да бъде изоставена от народа си, за да плесеняса и гние. Кажете ми вие.

Oще: българи  българия  велоалея  пейзажи  пътища  фермери  холандия  холандци  цветя 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2012, 16:27

13 Прокопи | 18.08.201323:41

boris,

Българското село 20-те и 30-те години на 20-ти век - глад, мизерия, нищета, кал.... Още помня разказите на прабаба ми. Не знам как е било по това време в Холандия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

12 Мина | 18.08.201319:34

И мога ли да знам какво не ви харесва в казаното от мен, че праснахте минуси?? Аз говоря от първа ръка, а вие???
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 02.09.2012, 10:38

11 gullwing | 18.08.201315:00

Отговорът на тези често задавани мъчителни въпроси за българското и другите можения може да намерите ето тук:

http://www.journal-informo.eu/content/003/04.pdf

а също така и дори повече - тук:

http://www.journal-informo.eu/content/014/002.pdf
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

10 boris | 12.08.201310:40

Отговорът на въпросите на автора са ясни- направете една колекция от снимки по градове и села в България и Холандия правени праз 20-те и 30-те години на 20-ти век, и ще видите, че освен националните особености на архитектурата няма да видите никаква съществена разлика.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

9 mima | 11.08.201315:25

"...не трябва да забравяме, е това, че холандците са били векове наред колонизатори във всички краища на света..."

Ето го отговора в самия текст.
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 11.08.2013, 12:31

8 balchovalkov | 11.08.201312:51

Така е г-жа Алдин от Аахен,защото оставихте старците и децата да оправят тая държава,а вие отидохте на подреденото.Ние си отиваме и утре няма да има къде да се върнете.
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

7 Мина | 11.08.201312:26

Така е в Холандия, наистина. Но сравненията не са прецизни. За това по-добре да не ги правим.
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

6 Зелен Бетон | 11.08.201301:56

Човек прави нещо само в два случая: или когато е принуден, или когато самият той ВИЖДА СМИСЪЛ да го прави.

Холандците (и не само те) виждат смисъл да си поддържат страната така. Ние в България – не. Защо не виждаме смисъл – това е дълга и тъжна тема.

Въпреки че и ние понякога правим като холандците. Баба ми виждаше смисъл да си изпипва манджите и десертите винаги така, като че ли чака високопоставени гости. Майка ми държеше да се храним винаги на бяла покривка. Баща ми ходеше с вратовръзка и в къщи. Тъщата поддържаше двора на къщата на село като истинска приказка от цветя. В малката фирмичка на един приятел всичко е оборудвано с последни технологии по американски и подредено по немски. Файловете на компютрите на моята скромна милост са винаги организирани като в аптека – по система, чиито принципи постепенно съм си създавал още от времето на ДОС машините. Не че не можем – можем.

Може би виждаме смисъл да се грижим само за това, което е под наш личен контрол. За собствения си микросвят. Но не и за общото – защото опитът ни е научил, че винаги ще дойде някой да развали това, което сме направили.

А откъде се вземат тия, които развалят, и как може това да се промени – тук вече се навлиза в дългата и тъжна тема.
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

5 Mile Manolov | 10.08.201314:21

още са им малко мамуните... и бантускотовете ;)
Кат се размножат ще стане кат тука. Просто трябва време
   

оценка

+5 -2

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

4 Оня Дето Го Трият | 10.08.201309:09

70 години соц-правителства им трябват и на тях и ще ги настигнем.
   

оценка

+1 -0